Kontrola voća i povrća na pijacama

Udruženja potrošača upozoravaju da kontrola voća i povrća na pijacama zaostaje u odnosu na provere proizvodea prehrambene industrije.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.08.2009.

12:00

Default images

Ministarstvo poljoprivrede Srbije početkom nedelje pronašlo je ostatke pesticida u voću i povrću na Obrenovačkoj pijaci. Fitosanitarni inspektor podneo je prekršajne prijave protiv prodavaca i zabranio prodaju tih proizvoda. Ministrstvo je početkom leta najavilo akcije pojačanog nadzora na pijacama u Srbiji koje bi omogućile kontrolu poljoprivrednih proizvoda od njive do trpeze.

Saradnju Ministarstva poljoprivrede i Nacionalne organizacije potrošača Srbije inicirali su potrošači, zahtevajući ozbiljan nadzor namirnica.

Prodavci na pijacama tvrde da voće koje prodaju može bez bojazni da se jede.

“Ne prskam ih. Treba da imaš debelu lovu da ih prskaš. Skupo je sve.”

“Ono je ispravno kad se opere da se jede. Treba ga prati i da stoji u vodi od pet šest do deset minuta. Svako voće ima hemikalije."

“Inspektori dolaze jednom nedeljno. Uzimaju uzorak.”

U piljari u centru Beograda posete sanitarnih i fitosanitarnih inspektora za kontrolu ispravnosti namirnica su redovne.

Prema rečima Slavice Milanović, gledaju higijenu, datume i licence.

“Što se tiče povrća i voća, idu sa aparatima i kontrolišu sve. Baš mi je jedan inspektor rekao da imamo voće koje nema puno pesticida, a ja sam mu objasnila da mi gledamo što više da je domaće.” Proteklog meseca obavljena je istovremena kontrola pijaca u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Posle donošenja novog Zakona o bezbednosti hrane nije se znalo ko je nadležan za hranu iz uvoza, pa je Ministarstvo poljoprivrede izašlo u susret Asocijaciji potrošača i omogućilo da se napravi sondiranje celog tržišta.

“Reč je o široj analizi koja je obuhvatila kompletnu zdravstvenu ispravnost bez radiologije. Mi smo konstatovali da su svi ti proizvodi ispravni, da su u granicama koje naši pravilnici i zakon zahteva. Međutim, takođe se pokazalo da se neki u donjim granicama, a neki su visokog kvaliteta” ,navodi Slobodan Eremić iz Nacionalne organizacije potrošača.

Kako nadzor poljoprivrednih proizvoda, voća i povrća, nije standardizovan poput kontrole nad proizvodima prehrambene industrije, moguće je na pijacama pronaći breskve sa viškom pesticida, kažu u Asocijaciji potrošača.

“Kada je reč o pijaci, tu imamo jednu malu zadršku, jer naša poljoprivreda u odnosu na prehrambenu industriju možda malo kasni i ta kontrola nema tu dosledljivost ko je prozvođač i kako je to tretirano. Mislim da je to još van standarda”, odaje Eremić.

Do kraja godine planirano je još četiri do pet akcija inspekcije kako bi se stekao uvid u to šta građani Srbije jedu, a nesavesni proizvođači i uvoznici primorali da poštuju pravila.

Pajkić: Novi zakon donosi rešenje

Novim zakonom o bezbednosti hrane znatno bolje je regulisan način njenog kontrolisanja, jer su fitosanitarna i poljoprivredna inspekcija postale nadležne za kontrolu, kaže Dušan Pajkić iz Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede, centralni organ koji vodi računa o ispravnosti hrane, u prethodna dva meseca utvrdilo je da je većina hrane koju jedemo bezbedna i dobrog kvaliteta, rekao je Pajkić gostujući u emisiji Dizanje TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: