Petnica i za talente izvan Srbije

Istraživačka stanica "Petnica", pored redovnih programa namenjenih domaćim đacima i studentima, razvila je i međunarodni program za talente iz inostranstva.

Izvor: B92

Subota, 08.08.2009.

00:40

Default images

Ideja je da za par godina, pored domaćih petničara, seminare iz različitih oblasti tokom cele godine pohađaju i mladi ljudi iz inostranstva. Mlade ljude iz različitih delova sveta povezuju slična interesovanja, želja da razmenjuju mišljenja i strast prema različitim poljima nauke.

U Petnici im je ponuđeno da se bave različitim naučnim oblastima, od astronomije, preko matematike i psihologije do arheologije.

"Ovde se nude programi koji obuhvataju u isto vreme astronomiju i biologiju, u isto vreme lingvistiku i psihologiju. Kada student kod nas ili bilo gde drugde upiše, ako se odluči za astronomiju, on može da sluša astronomiju i plus-minus neki predmet sa strane. Kod nas jedan astronom može ponovo da se preispita i zainteresuje za bilo koju oblast koju mu nudimo. Mi smo vrlo skloni tome da verujemo da kada nas pitate šta ćemo da budemo kad porastemo da to ne mora da bude jednoznačan odgovor. Tri, četiri, sad: ja sam matematičar, nego mogu da budem i geo-hemo-lingvističar ukoliko mi se to sviđa", kaže Nemanja, jedan od petničara.

Muzej Nikole Tesle prva je stanica jednodnevnog obilaska prestonice. Jedini muzej koji čuva originalnu i ličnu zaostavštinu velikog pronalazača i naučnika inspirativno je okruženje za mlade ljude koji su letnji raspust odlučili da provedu učeći i eksperimentišući. Ono što ih je opredelilo za dolazak u Petnicu jeste jedinstven način rada koji nudi.

“Ono što mi je posebno interesantno jeste generalna atmosfera i prilika da samostalno istražujemo i da se oslobodimo u tom nekom naučnom smislu. I da se naučimo da ne postoje glupa pitanja i da se na sve može dobiti odgovor”, rekla je Lara, studentkinja psihologije uz Crne Gore.

“Pristalica sam filozofije – ‘mnogo uči i isto toliko se zabavljaj’. Mogao sam da biram između odlaska na odmor sa porodicom i odlaska u Petnicu. Izabrao sam ovo drugo zato što znam da se ovakva vrsta iskustva doživljava jednom u životu a ostavlja trajan uticaj”, smatra student matematike iz Albanije.

“Kada sam se prijavio uopšte nisam očekivao tako dobru obrazovnu instituciju u zemlji kao što je Srbija. Iznenađen sam i impresioniran”, kaže David, srednjoškolac iz Nemačke.

“U Petnici imamo predavanja iz različitih oblasti. Kao neko ko se bavi prirodnim naukama sad sam prvi pohađao časove iz lingvistike i psihologije i to je za mene nešto sasvim novo”, kaže Dejvid, student biohemije iz Velike Britanije.

Nakon muzeja sledi obilazak Botaničke bašte, astronomske opservatorije, ako vreme dozvoli svratiće i do Ade. Dvonedeljni boravak u Petnici njih 14 će završiti radeći na samostalnim radovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: