SAD: Pretnja jugoistočnoj Aziji

Američka državna sekretarka Hilari Klinton smatra da bi vojna saradnja između Mjanmara i Severne Koreje mogla da predstavlja pretnju mjanmarskim susedima.

Izvor: B92

Utorak, 21.07.2009.

17:48

Default images

"Znamo da raste zabrinutost zbog vojne saradnje između Severne Koreje i Mjanmara, što uzimamo veoma ozbiljno. To bi moglo da destabilizuje ceo region", rekla je ona na konferenciji za novinare u Bangkoku. Klintonova je, kako prenosi Rojters, posebno naglasila opasnost takve veze za susede Mjanmara.

Komunistička Severna Koreja i vojni režim Mjanmara imaće, kako se očekuje, predstavnike na regionalnom sastanku na tajlandskom ostrvu Puket, u četvrtak, na koji stiže i Klintonova.

SAD su u sporu sa Severnom Korejom zbog njenih nuklearnih i vojnih ambicija, izraženih i nedavnom probom atomske bombe i lansiranjem novih modela dalekometnih raketa.

Vašington je nezadovoljan i politikom vojnog režima u Mjanmaru, a poseban razlog je dugogodišnje držanje u zatvoru lidera opozicije, dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći.

Klintonova je, međutim, istakla da su SAD spremne da razvijaju partnerske odnose sa Mjanmarom, ako hunta u toj zemlji bude prestala da progoni političke protivnike i bude obustavila nasilje nad vlastitim narodom, i nad nacionalnim manjinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: