Barozo: Blizu dogovora o gasu

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo nada se hitnom rešenju finansijskog spora Ukrajine i Rusije oko isporuke ruskog gasa Evropi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2009.

17:21

Default images

Možda bi već danas do ponoći Ukrajina mogla platiti dug Rusiji za isporučeni, a neplaćeni gas, ali je nužno i srednjoročno i dugoročno, trajno rešenje za isporuke i tranzit gasa kroz ukrajinske gasovode, rekao je Barozo, govoreći o ciljevima predstojećeg susreta Grupe 8 najmoćnijih zemalja sveta u L' Akvili, u Italiji.

Predsednik Evropske komisije je objasnio da Evropska unija nema budžetskih sredstava da za račun Ukrajine namiri Moskvi dugovanje veće od četiri milijarde evra za gas kojim bi morali biti popunjeni gasovodi i skladišta da bi tokom zime isporuke gasa bile zajamčene.

Barozo je dodao da je o rešenju tog problema razgovarao sa čelnicima Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i drugih finansijskih organizacija i sa premijerima Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Julijom Timošenko.

Šef izvršnog tela EU je naglasio da će važna tema susreta najmoćnijih država sveta biti suzbijanje ekonomske krize, uz sagledavanje svih mera za sprečavanje teške socijalne krize i povećanja nezaposlenosti.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome šta misli o zahtevima Kine, Rusije i Indije da dolar više ne bude svetska rezervna valuta, predsednik Evropske komisije je ukazao na to da su posledice krize bile znatno blaže zahvaljući postojanju stabilne i jake evropske valute - evra.

On je dodao da je važno da u svetu postoje takve stabilne valute, ali nije neposredno odgovorio da li smatra da bi evro trebalo da možda zameni dolar kao rezervnu svetsku valutu.

Barozo je naglasio da je ključni cilj, pored energetske bezbednosti i nalaženja obnovljivih izvora energije, da se svet usredsredi na to da se do 2050. godine za 50 odsto smanji izbacivanje štetnih izduvnih i industrijskih gasova koji izazivaju teške poremećaje klime.

Istakao je da vodeće industrijske, ali i zemlje u snažnom razvoju moraju preuzeti punu odgovornost za to da se obezbedi da temperatura naše planete ne poraste više od dva stepena Celzijusa.

Veoma važna tema susreta država G8 a, uporedo, i 20 najvažnijih zemalja u razvoju, jeste i podrška od dvadesetak milijardi dolara koju najbogatije zemlje spremaju za pomoć proizvodnji hrane u najugroženijim delovima sveta.

Dogovor o “Nabuku“ 13. jula

Turska je postigla dogovor sa nekoliko evropskih zemalja o izgradnji gasovoda “Nabuko“ koji će biti potpisan 13. jula u Ankari.

Bugarska, Rumunija, Mađarska i Austrija pregovarale su sa Turskom od januara o taksama na tranzit gasa za Evropu i drugim pitanjima vezanim za izgradnju gasovoda “Nabuko“. U pregovorima su učestvovali još i Nemačka i Austrija.

Detalji postignutog dogovora još nisu saopšteni, ali američki zvaničnici navode da bi Turska ipak mogla da se odrekne zahteva da 15 odsto gasa, koji bude preko “Nabuka“ distribuiran za Evropu, bude usmereno ka turskim potrošačima.

SAD su jedan od glavnih zagovornika ideje izgradnje gasovoda “Nabuko“ kako bi se na taj način smanjila zavisnost Evrope od ruskog gasa.

Turski ministar energetike Taner Jildiz, koji je prošle sedmice boravio u Moskvi, izjavio je da Ankara i dalje čeka odgovor od Azerbejdžana na ponudu da učestvuje u projektu snadbevanja gasom preko “Nabuka“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: