Hebrang če tužiti Jergovića

Predsednik poslaničkog kluba HDZ-a Andrija Hebrang najavio je tužbu protiv kolumniste Miljenka Jergovića zbog komentara o Hebrangovom intervjuu NIN-u.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2009.

17:19

Default images

On je odbacio Jergovićeve tvrdnje, objavljene u "Jutarnjem listu", da je u razgovoru za beogradski NIN "pokazao neskriveno divljenje" za ustaškog zločinca Maksa Luburića i najavio da će tužiti autora kolumne.

"Jergovićev tekst je vrlo sramotan, nemoralan, hazarderski i podmukao", rekao je Hebrang na konferenciji za novinare u Saboru, ocenivši da je Jergović tako pisao s namerom da ga diskvalifikuje kao predsedničkog kandidata i pre nego što je doneo odluku hoće li se kandididovati.

Hebrang je odbacio da je u intervjuu za NIN pokazao simpatije za Luburića, naglasivši da je u tom razgovoru Luburića više puta nazvao zločincem, jer je reč o zapovedniku svih ustaških logora i "najvećem zločincu posle (Ante) Pavelića".

"Rekao sam da je Luburić zločinac i da je zaslužio najtežu kaznu. Ako je to simpatija, onda izražavam svoje najdublje simpatije prema autoru ovog klevetničkog teksta, gospodinu Jergoviću", rekao je Hebrang.

Istovremeno je potvrdio da je rekao kako se Luburić borio za Hrvatsku. "Borio se za zločinačku Nezavisnu državu Hrvatsku. Nije se borio za Somaliju", kazao je Hebrang.

U kolumni objavljenoj u "Jutarnjem listu" Jergović je ocenio da su tvrdnje poput Hebrangovih o Luburiću "u srži svakog fašističkog i nacionalsocijalističkog uverenja".

Hebrangov intervju NIN-u, po njegovom mišljenju, pokazuje da je povlačenjem Ive Sanadera HDZ izgubila antifašistički legitimitet.

"Tokom samo jednog popodneva vratili smo se u devedesete. Nestalo je sve one pristojnosti, građanske uljuđenosti, evropskih svetonazora i normi ponašanja, i sad smo najednom sa svim onim s čime smo bili u danima Tuđmanove vladavine", napisao je Jergović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: