Protest malinara u Arilju

Nekoliko stotina proizvođača maline okupilo se u centru Arilja u znak protesta zbog niske otkupne cene maline.

Izvor: B92

Nedelja, 28.06.2009.

14:09

Default images

Oni su od vlasnika hladnjača tražili da povećaju otkupnu cenu, ili će se posle berbe malina, suočiti sa blokadom, tako da nijedan kamion malina neće biti izvezen na strano tržište.

Proizvođači su nezadovoljni i nebrigom države, jer smatraju da bi se većim angažovanjem nadležnih ministarstava, moglo otvoriti bar 200 – 300 hiljada radnih mesta, na preradi maline i izvozu gotovih proizvoda. Simboličnim prosipanjem gajbica sa malinama, počeo je protestni skup proizvođača malina ariljskog kraja.

Tako su nakon četiri godine proizvođači ponovo javno negodovali i to ovog puta zbog smanjenja otkupne cene maline na 100 dinara za kilogram.

“Da budu bar skromni, ono lani šta su uradili. Da bude onolika, 185 dinara za kilogram.“

“Treba platiti radnike, treba bar 25 dana hraniti te radnike. A zarada po ovoj ceni, tu nema nikakve zarade.“

Lokalna samouprava uključila se u medijaciju ovog spora između proizvođača i prerađivača, istakla je predsednica opštine Mirjana Avakumović.

“U Arilju se vreme meri pre i posle maline. Tako se vreme meri, a od malina svi živimo na posredan ili neposredan način“ navela je predsednica opštine.

Predsednik Udruženja “Vilamet”, najvećeg udruženja malinara, Dragiša Terzić rekao je da proizvođači zahtevaju cenu od dva evra, ili će u suprotno blokadama hladnjača sprečiti izvoz maline.

Proizvođači sumnjaju i u predlog hladnjačara da se dobit od izvoza deliti 51 prema 49 odsto u korist proizvođača.

“Za proteklih 15 godina ta raspodela dobiti nije nikad funkcionisala i mi nikada nismo dobili ni dinara. Njihovi završni računi su uvek na nuli i ta raspodela izostane. Pozivam nadležne da provere račune hladnjačara i odakle im bogatstvo od 5, 10 miliona evra za nekoliko godina. Krajnji je momenat, ustaće kuka i motika, jer jednostavno ovo je jedina fabrika pod vedrim nebom, koja je ostala da radi“ navodi Terzić.

On je dodao da Poljska nema proizvodnju konkurentnu srpskoj i da je navodna strepnja od Poljaka, samo još jedan trik srpskih izvoznika i tajkuna, koji žele da obore otkupne cene maline.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: