Koliki je višak u administraciji

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, kaže za list “Danas” da u Srbiji još nije napravljena analiza o prekobrojnima u administraciji.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.06.2009.

01:03

Default images

Danas će na sednici Vlade Srbije biti formirana radna grupa s generalnom sekretarkom Tamarom Stojčević na čelu, koja će se baviti izradom zakona o broju zaposlenih u administraciji na republičkom i lokalnom nivou.

Reč je o izmenama Zakona o državnim službenicima i novom zakonu o potrebnom broju zaposlenih u lokalnoj administraciji i javnim preduzećima, a Skupština Srbije bi o ova dva akta trebalo da se izjasni već u septembru.

Ministar Marković kaže da će zakoni dati određene mehanizme kako bi se sprovela racionalizacija u državnoj administraciji. On, međutim, nije mogao da navede o kojim mehanizmima je reč, jer ”o tome treba tek da odluči radna grupa“.

Prema ranijim podacima, oko 10 odsto državnih službenika bi trebalo da bude otpušteno.

Marković, međutim, tvrdi da je podatak čuo u medijima i da nije sasvim siguran koliko birokrata je zapravo višak jer “nije izvršena nikakva analiza koja bi rekla da je reč o 10 odsto, a ne o, na primer, 11 procenata”.

On ističe da prema podacima Ministarstva u lokalnoj samoupravi ima oko 23.000 zaposlenih, dok je za funkcionisanje sistema dovoljno 14.000 službenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: