Šabić: Zaostajemo za standardima EU

Srbija u oblasti zaštite podataka o ličnosti ozbiljno zaostaje za evropskim standardima, upozorava poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Izvor: B92

Utorak, 19.05.2009.

13:07

Default images

"Nije slučajno da se u izveštajima evropskim posmatrača pominje da je zaštita podataka o ličnosti više teorijski nego praktičan pojam", rekao je Šabić na regionalnom stručnom skupu "Zaštita podataka o ličnosti". Šabić je istakao da je zabeležio gruba kršenja prava na zaštitu privatnosti državnih organa Srbije.

"Ne bi tu trebalo tražiti zlu nameru, već se mora učiniti mnogo kako bi se stvorila predstava o tome šta su, koliko znače i kako se štite ljudska prava", istakao je Šabić.

Prema njegovoj oceni, podaci o ličnosti se mogu koristiti samo na osnovu zakona ili uz pristanak ljudi o čijim podacima je reč.

Ministarka pravde Snežana Malović naglasila je da je primena zakona samo prvi korak u efikasnom ostvarivanju prava na zaštitu podataka o ličnosti.

"Da bi se to pravo u potpunosti ostvarilo trebalo bi obezbediti uslove za rad poverenika, što će ministarstvo, kao predlagač zakona, učiniti", rekla je Malovićeva.

Prema njenim rečima, zaštita podataka o ličnosti je ustavom garantovano pravo i međunarodni standard.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: