Zajedničke snage Fataha i Hamasa

Suprotstavljeni palestinski pokreti Fatah i Hamas postigli su dogovor o formiranju zajedničkih bezbednosnih snaga u Gazi do izbora 2010, kažu u Fatahu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.05.2009.

01:11

Default images

"Postignut je načelni dogovor o formiranju zajedničkih bezbednosnih snaga u pojasu Gaze do izbora u januaru", izjavio je predstavnik Fataha Nabil Šat.

Hamas i Fatah u subotu su počeli petu rundu pregovora o podeli vlasti i prevazilaženju jaza nastalog pre dve godine, kada je Hamas na silu zauzeo pojas Gaze. Postizanje dogovora između dve rivalske frakcije ključno je za nastavak bliskoistočnog mirovnog pokreta.

Šef egipatske obaveštajne službe, koji posreduje u pregovorima, dao je rok dvema stranama da do početka jula postignu sporazum i obećao da će zauzvrat Egipat otvoriti granicu prema pojasu Gaze, rekli su zvaničnici Fataha koji su učestvovali u pregovorima.

Pritisak Egipta na sukobljene palestinske pokrete mogao bi biti pokušaj osnaživanja uloge te zemlje u bliskoistočnom mirovnom procesu uoči sastanka predsednika Hosnija Mubaraka sa predsednikom SAD Barakom Obamom sledeće nedelje u Vašingtonu.

Obama će se sledeće nedelje sastati i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: