Sto miliona evra za nove vozove

Evropska banka za obnovu i razvoj i Železnice Srbije potpisale su ugovor o kreditu od 100 milona evra, za nabavku elektromotornih vozova.

Izvor: B92

Petak, 08.05.2009.

19:23

Default images

Ovaj novac Železnice će iskoristiti za kupovinu novih elektromotornih vozova. "Na nama je da u što kraćem preriodu realizujemo nabavku ovih sredstava. Procena je da to može biti 30 lokomotiva", kaže Milovan Marković, direktor Zeleznica Srbije.

Uz šampanjac i čestitke, rukovodstvo zeleznica Srbije i predstavnici ministarstva finansija i infrastrukture proslavili su potpisivanje ugovora vrednog 100 milona evra.

Železnice Srbije i EBRD su do sada potpisale već dva ugovora o kreditu, čiji su iznosi bili veći od 100 miliona evra.

Ovaj ugovor, osim pozajmice, predviđa i donaciju od od 990 hiljada evra.

"EBRD ima poverenje u Železnice Srbije, u doba krize. Nadamo se da će kriza uskoro proći, a od ključnog značaja je ulagati sada, da bi se srpska privreda pripremila za period nakon krize", kaže Tomas Majer iz Evropske banke za obnovu i razvoj.

Oko nabavke lokomotiva i vagona svojevremeno je izbila velika afera, pošto je tadašnji direktor Milenko Sarančić, bez tendera kupio svedske vozove stare preko 30 godina. Vozovi čija cena ne prelazi 30 000 evra tada su plaćeni preko 600 000 evra. Novi direktor Železnica Srbije Milovan Marković kaze da će ova nabavka biti transparentna.

Tender, naravno to je obaveza, biće međunarodni tender. Mi smo potpisali međunarodni ugovor i on to predviđa, a uostalom postoji i zakonska obaveza o javnim nabavkama", kaže direktor Železnica Srbije Milovan Marković.

Sporni švedski vagoni i lokomotive, stari više od 3 decenije, koji su državu koštali više od 3 miliona evra, mogu da se koriste samo na lokalnim prugama.

Trenutno pokrivaju lokalni saobraćaj u centralnoj i istočnoj Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: