Crno tržište kradenim pčelama

Novi veliki problem koji se može pogubno odraziti na poljoprivrednu proizvodnju u svetu je nedostatak pčela koje oprašuju biljke, piše Tajms.

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2009.

01:35

Default images

U Britaniji se, prema pisanju ovog lista, zbog deficita pojavilo crno tržište kradenih pčela, a tamošnji pčelari sumnjaju da su kradljivci dobro obučeni u načinu gajenja tih insekata i njihovom transportu, što potvrđuje i obim tih krađa.

U aprilu je, na primer, sa pčelinje farme "Komon farm" u grofoviji Stafordšir neko odneo 18 košnica sa oko 800.000 pčela, ukupne vrednosti veće od 6.000 funti, prenela je agencija Agrofakt.

Farmer Ričard Lindsi, koji je izgubio gotovo sve pčele - oprašivače njegovih zasada jagoda, bio je šokiran razmerama te krađe nepoznatih počinilaca.

Rukovodilac Udruženja pčelara Britanije Džon Hovat je ukazao da je naglo povećanje krađa košnica rezultat svesti o smanjenju populacije pčela, kao i njihovih visokih cena usled deficita.

Mnogi farmeri su, zbog pomanjkanja pčela, prinuđeni da ručno obavljaju oprašivanje. U Japanu, prema pisanju lista "Asahi Ssimbun", povrtari ne mogu da pribave potrebnu količinu pčela, uprkos tome što ih naručuju čak i mesec dana pre početka sezone.

Oko 80 odsto pčelinjih paketa (sanduka sa po tri rama pčela) u Japan stiže iz Australije gde od 2007. traje masovno uginuće pčela, a isti problem postoji i u Evropi i Severnoj Americi.

Prema istraživanju japanskog ministarstva poljoprivrede, cene pčelinjih paketa su u Japanu već povećane 20 do 30 odsto, a kupci u pojedinim regionima moraju da plaćaju i do 50 odsto više, ali su japanski farmeri, uprkos tako visokoj ceni, uspeli da kupe samo 70 odsto naručenih pčela.

Ručno oprašivanje je veoma teško i skupo, što povećava cenu poljoprivrednih proizvoda.

Farmeri u vreme sadašnje recesije ne mogu sebi da dozvole tako skupe operacije oprašivanja, a japansko ministarstvo poljoprivrede je, sa ciljem da ublaži posledice nedostatka oprašivača, odlučilo da ubrza pregovore s Argentinom o kupovini pčelinjih matica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: