Mediji: Najveća špijunska afera

Iza proterivanja dvojice ruskih diplomata pri NATO-u, krije se najveća špijunska afera u istoriji Alijanse, pišu britanski mediji.

Izvor: B92

Subota, 02.05.2009.

00:54

Default images

Dvojici diplomata, koji su radili u ruskoj misiji pri NATO-u, gostoprimstvo je, zvanično, uskraćeno zbog špijunskih aktivnosti. Priča je međutim, prema pisanju lista Indipendent, nešto komplikovanija i povezana je sa, kako kažu u Briselu, najvećom špijunskom aferom u istoriji NATO-a.

U centru te afere bio je visoki funkcioner u ministarstvu odbrane Estonije, koji je istovremeno radio i za rusku obaveštajnu službu.

Imao je pristup poverljivim dokumentima NATO-a i Rusima je otkrio brojne tajne.

U NATO-u su sada, kako piše list, zaključili da činjenica da je Rusija došla do tih poverljivih dokumenata, ozbiljno dovodi u pitanje bezbednost zapadnih saveznika i da se stoga Moskvi mora oštro odgovoriti.

Dvojica ruskih diplomata su zato proterana iako u celoj aferi nisu učestvovala.

Rusija je odmah najavila da će uzvratiti oštro i odlučno, pišu britanski dnevnici, prenosi BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: