ERBD ulaže u poljoprivredu Srbije

Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj danas je potpisala ugovor vredan 40 miliona evra sa “Viktoria grupom” iz Novog Sada.

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2009.

16:38

Default images

"Viktoria grupa" je jedna od najvećih kompanija u poljoprivrednom sektoru u Srbiji, a ovo je najveće ulaganje u privredu Srbije od početka godine. Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj uložiće 40 miliona evra u “Viktoria grupu” iz Novog Sada posle potpisivanja ugovora o dokapitalizaciji.

Na taj način "Viktoria grupa" dobija injekciju svežeg obrtnog kapitala, a EBRD u početku 14, a zatim u drugoj fazi 24 odsto akcija. Nikola Vujačić, generalni direktor “Viktoria grupe”, kaže da ova kompanije nema problema sa likvidnošću, pa će novac upotrebiti za obrtna sredstva i investicije.

Kriza postoji kao najvažnije pitanje za ekonomiju, ali ne za sve sektore. Prema proceni Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, poljoprivreda je jedna od retkih grana koja u Srbiji može da bude konkurenta i isplativa na globalnom nivou.

“Viktoria grupa”, koja poseduje najveće kapacitete u Srbiji za proizvodnju ulja, preradu soje, proizvodnju mineralnih đubriva, luku u Bačkoj Palanci i par manjih firmi, bila je idealan partner.

Međutim, osim toga, važan uslov dokapitalizacije bilo je transparentno poslovanje i jasna vlasnička struktura.

“U Srbiji dosta kompanija ima problema sa transparentnošću, jer ne vode poslovne knjige po standardima i nemaju izgrađenu korporativnu strukturu i zato ne možemo da poslujemo sa njima”, ukazao je Želes Metetal, dikretor agrobiznis tima EBRD-a.

Investicija EBRD-a je značajna za posrnulu privredu Srbije, ali i za 20.000 ljudi koliko živi od “Viktoria grupe”.

Ova transakcija predstavlja najveće ulaganje EBRD-a u vlasnički kapital unutar korporativnog sektora Srbije, a time i drugo najveće ulaganje u vlasnički kapital uopšte, nakon kupovine 25 odsto udela u Komercijalnoj Banci 2006. godine, saopštila je EBRD.

Prema rečima menadžera banke, može se očekivati još investicija u sektor poljoprivrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: