Reakcije na Tadićevu posetu

Ambasada SAD u Prištini pozdravila je odluku vlade Kosova da odobri predsedniku Srbije Borisu Tadiću da "bogosluži u manastiru Visoki Dečani na Veliki Petak".

Izvor: B92, Beta

Subota, 18.04.2009.

13:04

Default images

U saopštenju ambasade SAD u Prištini se navodi da je ta odluka bila pravedan čin, da je doneta od strane suverene države, u skladu sa Ahtisarijevim planom, i u dobrobit susedskih odnosa. A u kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića, povodom saopštenja ambasade SAD u Prištini, potvrđeno je da Tadić nikada nije tražio od vlasti u Prištini dozvolu da poseti Kosovo.

Šef civilne misije Evropske unije na Kosovu Iv De Kermabon izjavio je da je Tadić zahtev za dolazak na Kosovo uputio specijalnom predstavniku EU u Beogradu Piteru Sorensenu.

Kermabon je rekao da je Kancelarija Unije zahtev potom prosledila specijalnom predstavniku na Kosovu Piteru Fejtu i kosovskim vlastima.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je dozvola predsedniku Srbije Borisu Tadiću da poseti Kosovo "bila u državnom interesu Kosova".

"Odluka za davanje dozvole za posetu predsednika Borisa Tadića bila je u interesu Kosova kao nezavisne i suverene države, posle njegovog zahteva podnetom međunarodnim vlastima koje su onda taj zahtev prenele legitimnim institucijama Kosova", rekao je Tači novinarima u Prištini.

Tači je dodao da je odluka doneta u skladu "s interesima države i evro-atlantskoj budućnosti a ne baziranju na trenutnim kalkulacijama".

"Ja sam se borio da Srbija bude proterana s Kosova i to smo postigli zajedno s međunarodnim faktorima. Borio sam se za izgradnju demokratske i moderne države a ne države s mentalitetom prošlosti", rekao je premijer Kosova.

Poseta Tadića glavna tema medija

Inače, poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Kosovu jedna je od glavnih tema današnjih izdanja štampanih medija na Kosovu.

"Predsednik Srbije se nije pridržavao onoga što je bilo određeno dozvolom Vlade Kosova za ovu posetu", navodi se u članku u dnevniku Zeri.

Dnevnik navodi da je poseta predsednika Srbije organizovana posle nejasne procedure i u pratnji Kfora.

Iz Tadićevog kabineta ranije je rečeno da predsednik Srbije nije ni tražio dozvolu prištinskih vlasti za ulazak na Kosovo.

Zeri prenosi i izjave predstavnika glavnih opozicionih stranaka na Kosovu. Potpredsednik Alijanse Novo Kosovo, Ibrahim Makoli, nazvao je "uvredom" Tačijevu odluku da dopusti posetu predsednika Srbije.

"Institutucije Kosova sve više pokazuju da nisu sposobne da vode državu", rekao je Makoli.

Dnevnik Koha ditore, pod naslovom "Tadić na Kosovu: Ovo je Srbija", navodi da je Tadić prvi visoki srpski zvaničnik koji je uspeo da razbije blokadu institucija, nadležnih za "posete visokih zvaničnika iz severnog suseda".

"Tadić se nije uzdržavao od političkih pretenzija u suprotnosti sa Ustavom Kosova, pošto je tokom posete Dečanima okarakterisao Kosovo kao deo Srbije", navodi Koha.

Dnevnik je naveo i da je Tadića čuvalo pet njegovih telohranitelja iako je bio u pratnji Kfora i bez obzira što je rečeno da će biti u pratnji policije Kosova.

List navodi da ni ovog puta nije bilo susreta Tadića i predstavnika kosovskih institucija.

Koha ditore prenosi da je premijer Kosova Hašim Tači ranije poslao javni poziv Tadiću za sastanak u "kancelariji premijera Kosova u Prištini".

I ostali dnevnici ocenjuju da se predsednik Srbije Boris Tadić tokom jučerašnje posete nije pridržavao uslova koje je naveo premijer Kosova Hašim Tači u pismu za međunarodnog predstavnika na Kosovu Pitera Fejta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: