Bez alarma za bezbednost proizvoda

Srbija još nema sistem za brzo upozoravanje o bezbednosti hrane, koji se u Evropi pokazao kao vrlo efikasan, piše “Politika”.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2009.

01:24

Default images

Zahvaljujući jednom takvom sistemu, britanske nadležne inspekcije su sredinom januara upozorile članice EU da su zabeležile trovanje gaziranim napitkom uvezenim iz Austrije, a taj proizvod je ubrzo potom stavljen na crnu listu. Nedelju dana kasnije stigao je izveštaj službene kontrole iz Irske, gde je u napolitankama iz Kine pronađen opasni melamin.

Alarm RASFF-a, sistema za uzbunjivanje javnosti zbog nebezbednih namirnica, međutim nikada nije zazvonio u Srbiji, a zaobišla su je i brojna upozorenja Rapeksa – evropskog sistema za upozorenja na nebezbednu robu.

Ovom problematikom bave se sporadično pojedine potrošačke organizacije i internet-portali, dok država i njene nadležne službe čekaju ulazak u EU kada će biti u obavezi da štite tržište i brinu o sigurnosti kupaca, iako nijednoj zemlji nije zabranjeno da koristi podatke evropskih službi i pre svega spreči uvoz robe sumnjivog kvaliteta.

Prema informacijama Rapeksa, samo u 2007. godini sa tržišta EU povučeno je 1.340 nebezbednih proizvoda, od čega su oko 40 odsto bile igračke koje su se, prema tvrdnjama Nacionalne organizacije potrošača Srbije, mogle naći u kineskom Tržnom centru u Bloku 70.

Potrošačke organizacije upozoravaju da postoji realna mogućnost da se odbačena roba iz sveta legalno, zbog zastarelih propisa, uvozi u Srbiju.

Da članstvo u EU nije jedini put u zaštiti potrošača dokazuje primer Hrvatske koja koristi informacije sistema za uzbunjivanje, a i napravila je sopstveni pilot-projekat po uzoru na RASFF, te je za godinu dana sa tržišta povučeno 67 zdravstveno neispravnih namirnica, a najveće količine te robe u Hrvatsku su stigle sa zapadnoevropskog tržišta.

Sajtovi sistema za brzo upozoravanje potrošača o određenim rizičnim proizvodima u EU su: www.ec.europa.eu/rapex i http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/index_en.htm

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: