Štednja u Ministarstvu odbrane

Ministarstvo odbrane napravilo je plan smanjenja troškova, u skladu sa ekonomskom situacijom, koji će predstaviti Vladi, izjavio je ministar Dragan Šutanovac.

Izvor: B92

Utorak, 07.04.2009.

01:29

Default images

Gostujući u emisiji "Kažiprst" na RTV B92, on je kazao da nema ništa protiv smanjenja plata u ministarstvima, ali se prema njegovom mišljenju na taj način neće mnogo postići. Na jugu Srbije i u kopnenoj zoni bezbednosti Ministarstvo odbrane svakodnevno ima oko 1.000 putovanja i to mnogo košta.

Ministar Šutanovac smatra da bi bilo rizično štedeti na tome i tvrdi da će ministarstvo naći alternativne načine da nadomesti ta sredstva.

"Moraćemo da štedimo na energentima, na nagradama koje smo do sada delili, na putovanjima, školovanjima i na dnevnicama svakako. Pravimo jedan opsežan plan štednje s tim što moram da podsetim da je ministarka prošle godine, kad je bio rebalans, rekla da je naše ministarstvo najštedljivije", objašnjava Šutanovac.

Komentarišući prošlonedeljni samit NATO-a, ministar je rekao da u Srbiji postoji problem, zato što ljudi NATO izjednačavaju sa bombardovanjem.

On je poručio da takav stav mora da se promeni i dodao da Srbija još ne crpi pogodnosti iz saradnje sa NATO-om.

"Nisu to samo odbrambeno-vojni, već i u oblasti zdravstva, ekologije, čak i ekonomije. Stav o tome treba da definišu i nevladine organizacije i mediji, da se napravi opšta kampanja da li ćemo ići u pravcu integrcija ili ne. Međutim, mi još nismo dobili poziv", kaže Šutanovac.

On navodi da pre poziva Srbija treba da otvori kancelariju, da počne multilateralnu saradnju, da razvija odnose, da donese svih osam zakona i da reformiše sistem odbrane. Možete pogledati snimak gostovanja ministra Dragana Šutanovca u emisiji "Kažiprst".

Vojska Srbije "najbolja u regionu"

Državni sekretar Ministarstva odbrane Dušan Spasojević rekao je da je, prema analizi agencije "Stratford", Vojska Srbije najprofesionalnija u regionu.

Napominjući da je Srbija 2006. godine bila jedna od poslednjih država na severnoj hemisferi koja je primljena u "Partnerstvo za mir" Spasojević je rekao da naša zemlja ipak nije jasno definisala u kom pravcu će razvijati vojnu strategiju u budućnosti.

Spasojević je gostujući u emisiji "Poligraf" na TV B92 rekao i da je to što su Hrvatska i Albanija postale punopravne članice Alijanse za Srbiju povoljna okolnost.

"Za Srbiju to znači da na našim zapadnim i južnim granicama imamo zemlje koje su članice NATO-a i, ako budemo na pravilan način to posmatrali, a ja mislim da hoćemo, i Srbija će imati korist od toga što se njeno okruženje u bezbednosnom smislu bude poboljšalo", kaže Spasojević.

"Ono što bi moglo da se desi jeste da jednoga dana Albanija, kao punopravni član, uslovljava naše članstvo nekakvim uslovima“, navodi on. Možete pogledati snimak gostovanja Dušana Spasojevića u emisiji "Poligraf" na TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: