Utorak, 07.04.2009.

01:29

Štednja u Ministarstvu odbrane

Ministarstvo odbrane napravilo je plan smanjenja troškova, u skladu sa ekonomskom situacijom, koji će predstaviti Vladi, izjavio je ministar Dragan Šutanovac.

Izvor: B92

Štednja u Ministarstvu odbrane IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Koza i rog

pre 15 godina

Šta ima "Starfor" da analizira, očigledno je da je Vojska Srbije najprofesionalnija, treba samo uporediti broj profesionalnih vojnika i oficira u odnosu na broj redova (običnih vojnika). Ovih prvih je više, i to nije nikakva tajna, već odavno.

Aster Blistok

pre 15 godina

Pa imali su sanse da se ispraksiraju u prosloj deceniji i po', zar ne?
Je li to sto su kako kazete "najbolji" znaci da vise nece lagati oko slucaja kada su ubijena ona dvojica mucenika na strazi? I sto ne rese to kada su vec "najbolji"?

Nemanja

pre 15 godina

Ovo vidim kao jos jednu u nizu kontinuiranih propagandnih aktivnosti ministarstva odbrane, a koje imaju za cilj ne da unaprede stanje u Vojsci Srbije vec da u domacoj javnosti "izreklamiraju" "dostignuca" postignuta u ovom sektoru. Dovoljno je pogledati ucestale natpise po stampanim medijima o "izuzetnom odzivu" regruta, "ponovnoj popularnosti" vojnog poziva, itd. Ovakve najave bih, iako moze da zvuci zacudjujuce, najpre posmatrao u svetlu internih odnosa unutar Demokratske stranke, tj. relacije ministar odbrane - predsednik Srbije - pozicija u stranci. Jos od (brzo ugasle) "afere Ponos", javnost je siroko upoznata sa ovim opterecujucim odnosom, i logicno je da ministar odbrane cini sve kako bi svoju (veoma ugrozenu stranacku poziciju, utisak je) branio pricom o "ogromnom uspehu" u delu drustva kojim rukovodi. Narocito nakon prijema Albanije i Hrvatske u Nato, sto je, za ministra koji je bio vatreni zagovornik evroatlantskih integracija Srbije, narocito neprijatan trenutak i ,uveren sam, najveci poraz u njegovoj karijeri ministra odbrane republike Srbije. Sto se same vojske tice, ona ima izvesno ratno iskustvo, sto je od neprocenjivog znacaja za svaki takav sistem, ali njeni realni problemi u velikoj meri svakodnevno potiru ono sto su ta ratna iskustva donela. Hrvatska vojska je manja i realno slabija (jos uvek) od srpske, ali neprestana saradnja sa Nato partnerima, prisustvo na terenima po Africi i Aziji, skolovanje njenih oficira u stranim akademijama, nabavka nove savremenije opreme koja se polako ubrzava, itd., a sto sve nije rec u slucaju Vojske Srbije - cine izjave kao sto je ova Dusana Spasojevica, prilicno deplasiranim, cini mi se...

Marija

pre 15 godina

E bas se slatko nasmejah! Primljeni smo 2006.u Partnersvo za mir, i tada se stalo. Mislili smo da je Koštunica kočničar ka alijansi, kad ono nije! Dok naši razmišljaju, komšije idu napred... a mi, stojimo u mestu... i dva u nazad!!!

neshonni

pre 15 godina

Vojska Srbije ima dugu tradiciju od skoro dva veka...istorijski gledano izuzetne uspehe u ratovima koje je vodila u cilju odbrane zemlje i oslobadjanja sopstvenog naroda...vojničko iskustvo koje se prenosilo sa kolena na koleno... neke strategije potekle od strane naših oficira, vojvoda se izučavaju kao sastavni deo gradiva na mnogim vojnim školama pa i američkim...odolevati NATO udarima 77 dana i pri tome po priznanju i samih NATO eksperata izgubiti minimum ljudskih i materijalnih resursa...sve to i mnogo toga drugog su pokazatelji snage i vrednosti naše vojske. To ne treba omalovažavati pogotovo od strane samih gradjana Srbije... i to ne znači da smo spremni za nove pohode već da možemo uživati respektabilitet mnogih u svetu pa i u NATO kada je u pitanju ne samo naša već i opšta bezbednost. Srbija je uživala autonomiju od 1830. a potom bila nezavisna od 1878... bilo bi nelogično da u tako dugom periodu ne bi razvijala svoje oružane snage koje bi bile najrespektabilnije u regionu pa i dalje ...

pisbrader

pre 15 godina

Hmm, bez zelje da umanjujem dostignuca vojski susednih drzava, DONEKLE ima logike, zato jer je kod nas sada vojnicki sastav smanjen i gotovo iskljucivo dobrovoljacki, ko god zeli moze da izbegne sluzenje.

Frache

pre 15 godina

A koja, redovna ili civilna? ;)
Salu na stranu, sto rece neko pre mene, neka je najbolja, samo neka ne bude potrebe da bude angazovana, ni za ratove, a ni za odbranu od prirodnih katastrofa.

aca

pre 15 godina

U region spadaju i Madjarska, Rumunija i Bugarska. Mada mi se neke od reformi nimalo ne dopadaju, ipak danas je budzet vojske oko 800 miliona dolara dok je za citavu 99-u bio samo oko 20 miliona. Jednostavno tada su se sve rezerve iscrple, oruzje i oprema u zadnjih 20 godina nepopravljivo zastareli i po proceni VS, sto mozete naci u njihovim saopstenjima, tek za 6 godina finansiranja na bazi 2,4% BDP imacemo vojsku kakvu svi zelimo, profesionalnu, dobro opremljenu i sposobnu. Nazalost ove godine je skresan vojni budzet, prosle godine im je takodje oduzet jedan deo, ali do 2015 ili 2016 moze se postici zacrtano, bolje ikad nego nikad.

Iva

pre 15 godina

Da, da... Hrvatska i Albanija primljene u NATO, ali je srpska vojska najprofesionalnija...
A koliko je Srbiji u danasnjem svetu pomaze vojska videli smo 1999.

kopriva

pre 15 godina

Ma jeste najbolja je ali u nekom drugom filmu.
Treba samo vidjeti kakve se uniforme nose.
Da nepričamo o ostaloj tehnici (kamioni itd.)

Petar S.

pre 15 godina

Nikako nije pametno pocenjivati bilo koga, pa tako ni vojske u nasem oruzenju.
Hrvatsku vojsku ne treba pocenjivati, jer osim toga sto je imala isukstva u ratovima na prostoru bivse YU, vec je aktivna i u Avganistanu, dok polako dize tehnoloski nivo.
BiH vojsku takodje ne treba pocenjiviati, jer ni njima ne manjka iskustva, iako u tehnoloskom smislu nisu daleko odmakli, ono nadoknadjuju u motivaciji, jer su bolje opremljeni nego sto su bili na pocetku gradjanskog rata, pa je u iluziji svako ko misli da bi bilo "lako".
Dok sa druge strane u vojsci Srbije, motivcaciju i moral (kako onih u samoj vojsci tako i u dobrom delu javnosti, za bilo kakav vojni poduhvat) vidim kao najproblematicniji aspekt (iako ne sumnjam u samu profesionalnost vojske).

RONNY

pre 15 godina

Zanimljiva konstatacija. A sto smo onda izgubili sve ratove koje smo vodili protiv tih drzava u regionu. Nemojte mi reci da im je pomogao NATO, jer im nismo nista mogli ni pre nego sto su nas bombardovali.

etizop

pre 15 godina

mislili su najorganiziranija između zemalja koje nisu članice nato, dakle: bih, cg, ovdje se ne može uključiti niti makedonija jer je i ona trebala posati članicom ali iz poznatog razloga nije.....

milutin

pre 15 godina

Naravno da je najbolja. I još da nije sistematski uništavana poslednjih dvadesetak godina, a naročito poslednjih pet-šest, bila bi i bolja. Poslednja veća nabavka opreme je bila 1987. godine i to je sramota za ovu državu. A to što su dve banana države primljene u NATO je vrlo nepovoljna vest sa bezbednosnog stanovišta. Ne zaboravimo da su to naši istorijski neprijatelji. Uostalom i NATO je okupator na delu Srbije. Nadam se ne zadugo.

Hr

pre 15 godina

Vojska Srbije se ne može po ničemu mjeriti s hrvatskom vojskom.
Svatko tko išta zna o vojskama, zna koja vojska i koji vojnici su najbolji...
Vojska stasala u ratu je svakako bolja od ostatka ostataka JNA...

Drago

pre 15 godina

Da kako ne... svi u okolini Srbije koji su dio sjevernoatlanskog saveza su glupi ,a jedna Srbija koja je od EU I NATO-a jos 100 godina , koja je izgubila 4 rata, bila bombardovana, koja jos uvek nije ukinula obavezni vojni rok,ima profesionalniju vojsku od zemalja u regionu koje su clanice nato-a, znaci Rumunji,Bugari, Hrvati, Albanci, Slovenci, Grci koji su odavno integrirani u sjevernoatlanske saveze , koji imaju medunarodne vojne suradnje sa najjacim zemljama sveta imaju manje profesionalnu armiju od srpske koja jos nema ukinut ni obavezni vojni rok, ne mozes verovati, opet su nasi najpametniji... jos kad sam cuo da ce Srbija biti vojno neutralna i imati oko 80-100 hiljada vojnika , pitam se koja ce to ekonomija da hrani te "najprofesionalnije vojnike u regionu" , nema veze, ajmo mi dalje po svome... nase vojnike ce Rusi da hrane

SimoSolaja

pre 15 godina

bas me bre briga za vojsku, crkvu i slicne organizacije. Na kom mestu su nam skolski sistem, sudstvo, zdravstvo, privreda, nauka i sl. (ne uzimajuci u razmatranje samo najbedniji region u Evropi)?
Od ovih bilmeza se ne moze napred!

Darko M.

pre 15 godina

Ne bih rekao. Nažalost, smatram da je hrvatska vojska u ovom trenutku znatno bolja od srpske. Prosto, vojska nam je upropašćena, a to nije slučajno. Ako uzmemo u obzir da je ogroman region Srbije proglasio nezavisnost, vođen nekadašnjim teroristima, a da srpska vojska nije ni "A" rekla, dolazimo do zaključka i da je beskorisna. Ako vojska neće na takve događaje reagovati, onda ne znam na šta hoće, te ostaje da nam vojska ni ne treba, nego samo policija.

sima

pre 15 godina

"Ono što bi moglo da se desi, jeste da jednoga dana Albanija kao punopravni član uslovljava naše članstvo nekakvim uslovima“

Ovo se sigurno nece desiti! Mislim, ne da nas Albanija nece uslovljavati nego da nece uopste biti u prilici za to posto Srbija nikada nece traziti clanstvo u NATO savezu.

mario

pre 15 godina

Po čemu je to najbolja, pa nemaju svi ni iste uniforme.
Kako može biti profesionalnija od drugih kada još ni nije završila profesionalizaciju.
Kako može biti bolja kada je recimo hrvatska vojska ušla u NATO, a da bi se ušlo u NATO potrebno je i ispuniti standarde.
U koliko misija se nalazi vojska Srbije više Hrvatska ima vojnika u misiji u Čadu.

Misa Pavlovic

pre 15 godina

Ovo je jos jedna vest u nizu vesti koje su kranje ohrabrujuce. Treba imati u vidu da Srbija u regionu ima veoma znacajnu ulogu sto se tice stabilnosti, i mi imamo time priliku to da iskoristimo u nasu korist. U regionu ima, mnogo razijenijih zemalja od nas, hteli mi to da priznamo ili ne. Bilo bi kranje fatano da se vratimo i pocnemo da delimo svet na (kvazi) prijatele i neprijatelje. U danasnjem svetu postoji samo ideja koristi, ako neko vidi korist u tome da mu mi budemo "prijatelji" imacemo i mi koristi od toga. Da bi neko smatrao da ima korist od nas, na nama je da mu to i tako predstavimo.

Bilo bi kranje lepo da i mi jednom budemo pametni i iskoristimo priliku za nas.

mm.

pre 15 godina

Ma nije moguce... zar pored one visoko profesionalne, multietnicke i od bivsih uck-ovaca napravljenje "vojske" "drzave Kosova"? Ovo je neka greska.

Miloš

pre 15 godina

Ma super smo, samo se setite da smo isto tako bili i četvrta vojna sila na svetu. Daj bože da opet nemamo neku proveru savladanog gradiva.

ibish dauti

pre 15 godina

Tako treba. Valjda to nece vise da zvuci na ono od Miloseviceve ere "mi smo 4 vojna sila Evrope"a ispala je na kraju zadnja.
Ne znam samo kako se proveri profesialnost i jacina jednog tima bez takmicenja!

Horor

pre 15 godina

Kad smo mi sa Topciderom, Davinicevim satelitima, vojnom stambenom mafijom i da ne nabrajam dalje...najbolji, kakvi li su oni najgori, strah me je i da pomislim...

slavisa

pre 15 godina

politicki stav koji podrazumjeva ulazak srbije u NATO je jednako nazad politickom stavu iz pocetka 90-tih da mozemo bez lobiranja u vasingtonu postici neke ciljeve. neko stalno kasni 10-tak godina, dok shvati kako "stvari stoje".
buducnost NATO-a je pod velikim upitnikom, ulazak u NATO je skup (nece nam niko pokloniti novo oruzje, nego samo pruziti krediti kojim cemo kupiti oruzje od istog koji nam nudi kredit). kada srpski vojnici budu "sirili" demokaratiju po afganistanu, iraku (mozda i u nekoj drugoj "sili osovine zla") to ce sve da kosta - naravno to nece platiti ujak sem, vec gradjani srbije iz svojih dzepova.
neko je izgleda zapeo u 90-tim i ne vidi kako to funkcionise.

Et in Arcadia Ego

pre 15 godina

Sta kao organizovaniji su od NATO snaga koji su oko nas? ma daj kako da ne. U ostalom, sto ne poredite obrazovanje, standard, nivo korupcije, saradnju sa regionom, ljudska prava, slobodu medija, ne vi poredite vojsku i to netacno. Nikad necu razumeti tu fascinaciju vojskom i nasiljem u Srbiji. Opcinjenost silom i laznim prikazivanjem velicine, you fail!

Milan

pre 15 godina

Nekada nam je region bio rumunija,bugarska,madjarska...a sada smo spali na Kosovo,CG,BIH i Makedoniju.
Hrvatska je od juce clanica NATO,a to znaci da je ozbiljna drzava.

borac

pre 15 godina

Ako nam region cine vojska Kosova, raspolucena BiH, novokomponovana Hrvatska vojska, takodje raspolucena Makedonija, ili Albanija, onda bi zaista sramota bilo da ne budemo najdisciplinovanija i najorganizovanija armija u regionu.

borac

pre 15 godina

Ako nam region cine vojska Kosova, raspolucena BiH, novokomponovana Hrvatska vojska, takodje raspolucena Makedonija, ili Albanija, onda bi zaista sramota bilo da ne budemo najdisciplinovanija i najorganizovanija armija u regionu.

Milan

pre 15 godina

Nekada nam je region bio rumunija,bugarska,madjarska...a sada smo spali na Kosovo,CG,BIH i Makedoniju.
Hrvatska je od juce clanica NATO,a to znaci da je ozbiljna drzava.

SimoSolaja

pre 15 godina

bas me bre briga za vojsku, crkvu i slicne organizacije. Na kom mestu su nam skolski sistem, sudstvo, zdravstvo, privreda, nauka i sl. (ne uzimajuci u razmatranje samo najbedniji region u Evropi)?
Od ovih bilmeza se ne moze napred!

Horor

pre 15 godina

Kad smo mi sa Topciderom, Davinicevim satelitima, vojnom stambenom mafijom i da ne nabrajam dalje...najbolji, kakvi li su oni najgori, strah me je i da pomislim...

milutin

pre 15 godina

Naravno da je najbolja. I još da nije sistematski uništavana poslednjih dvadesetak godina, a naročito poslednjih pet-šest, bila bi i bolja. Poslednja veća nabavka opreme je bila 1987. godine i to je sramota za ovu državu. A to što su dve banana države primljene u NATO je vrlo nepovoljna vest sa bezbednosnog stanovišta. Ne zaboravimo da su to naši istorijski neprijatelji. Uostalom i NATO je okupator na delu Srbije. Nadam se ne zadugo.

Drago

pre 15 godina

Da kako ne... svi u okolini Srbije koji su dio sjevernoatlanskog saveza su glupi ,a jedna Srbija koja je od EU I NATO-a jos 100 godina , koja je izgubila 4 rata, bila bombardovana, koja jos uvek nije ukinula obavezni vojni rok,ima profesionalniju vojsku od zemalja u regionu koje su clanice nato-a, znaci Rumunji,Bugari, Hrvati, Albanci, Slovenci, Grci koji su odavno integrirani u sjevernoatlanske saveze , koji imaju medunarodne vojne suradnje sa najjacim zemljama sveta imaju manje profesionalnu armiju od srpske koja jos nema ukinut ni obavezni vojni rok, ne mozes verovati, opet su nasi najpametniji... jos kad sam cuo da ce Srbija biti vojno neutralna i imati oko 80-100 hiljada vojnika , pitam se koja ce to ekonomija da hrani te "najprofesionalnije vojnike u regionu" , nema veze, ajmo mi dalje po svome... nase vojnike ce Rusi da hrane

Et in Arcadia Ego

pre 15 godina

Sta kao organizovaniji su od NATO snaga koji su oko nas? ma daj kako da ne. U ostalom, sto ne poredite obrazovanje, standard, nivo korupcije, saradnju sa regionom, ljudska prava, slobodu medija, ne vi poredite vojsku i to netacno. Nikad necu razumeti tu fascinaciju vojskom i nasiljem u Srbiji. Opcinjenost silom i laznim prikazivanjem velicine, you fail!

sima

pre 15 godina

"Ono što bi moglo da se desi, jeste da jednoga dana Albanija kao punopravni član uslovljava naše članstvo nekakvim uslovima“

Ovo se sigurno nece desiti! Mislim, ne da nas Albanija nece uslovljavati nego da nece uopste biti u prilici za to posto Srbija nikada nece traziti clanstvo u NATO savezu.

Hr

pre 15 godina

Vojska Srbije se ne može po ničemu mjeriti s hrvatskom vojskom.
Svatko tko išta zna o vojskama, zna koja vojska i koji vojnici su najbolji...
Vojska stasala u ratu je svakako bolja od ostatka ostataka JNA...

mario

pre 15 godina

Po čemu je to najbolja, pa nemaju svi ni iste uniforme.
Kako može biti profesionalnija od drugih kada još ni nije završila profesionalizaciju.
Kako može biti bolja kada je recimo hrvatska vojska ušla u NATO, a da bi se ušlo u NATO potrebno je i ispuniti standarde.
U koliko misija se nalazi vojska Srbije više Hrvatska ima vojnika u misiji u Čadu.

ibish dauti

pre 15 godina

Tako treba. Valjda to nece vise da zvuci na ono od Miloseviceve ere "mi smo 4 vojna sila Evrope"a ispala je na kraju zadnja.
Ne znam samo kako se proveri profesialnost i jacina jednog tima bez takmicenja!

RONNY

pre 15 godina

Zanimljiva konstatacija. A sto smo onda izgubili sve ratove koje smo vodili protiv tih drzava u regionu. Nemojte mi reci da im je pomogao NATO, jer im nismo nista mogli ni pre nego sto su nas bombardovali.

Miloš

pre 15 godina

Ma super smo, samo se setite da smo isto tako bili i četvrta vojna sila na svetu. Daj bože da opet nemamo neku proveru savladanog gradiva.

Petar S.

pre 15 godina

Nikako nije pametno pocenjivati bilo koga, pa tako ni vojske u nasem oruzenju.
Hrvatsku vojsku ne treba pocenjivati, jer osim toga sto je imala isukstva u ratovima na prostoru bivse YU, vec je aktivna i u Avganistanu, dok polako dize tehnoloski nivo.
BiH vojsku takodje ne treba pocenjiviati, jer ni njima ne manjka iskustva, iako u tehnoloskom smislu nisu daleko odmakli, ono nadoknadjuju u motivaciji, jer su bolje opremljeni nego sto su bili na pocetku gradjanskog rata, pa je u iluziji svako ko misli da bi bilo "lako".
Dok sa druge strane u vojsci Srbije, motivcaciju i moral (kako onih u samoj vojsci tako i u dobrom delu javnosti, za bilo kakav vojni poduhvat) vidim kao najproblematicniji aspekt (iako ne sumnjam u samu profesionalnost vojske).

Iva

pre 15 godina

Da, da... Hrvatska i Albanija primljene u NATO, ali je srpska vojska najprofesionalnija...
A koliko je Srbiji u danasnjem svetu pomaze vojska videli smo 1999.

slavisa

pre 15 godina

politicki stav koji podrazumjeva ulazak srbije u NATO je jednako nazad politickom stavu iz pocetka 90-tih da mozemo bez lobiranja u vasingtonu postici neke ciljeve. neko stalno kasni 10-tak godina, dok shvati kako "stvari stoje".
buducnost NATO-a je pod velikim upitnikom, ulazak u NATO je skup (nece nam niko pokloniti novo oruzje, nego samo pruziti krediti kojim cemo kupiti oruzje od istog koji nam nudi kredit). kada srpski vojnici budu "sirili" demokaratiju po afganistanu, iraku (mozda i u nekoj drugoj "sili osovine zla") to ce sve da kosta - naravno to nece platiti ujak sem, vec gradjani srbije iz svojih dzepova.
neko je izgleda zapeo u 90-tim i ne vidi kako to funkcionise.

neshonni

pre 15 godina

Vojska Srbije ima dugu tradiciju od skoro dva veka...istorijski gledano izuzetne uspehe u ratovima koje je vodila u cilju odbrane zemlje i oslobadjanja sopstvenog naroda...vojničko iskustvo koje se prenosilo sa kolena na koleno... neke strategije potekle od strane naših oficira, vojvoda se izučavaju kao sastavni deo gradiva na mnogim vojnim školama pa i američkim...odolevati NATO udarima 77 dana i pri tome po priznanju i samih NATO eksperata izgubiti minimum ljudskih i materijalnih resursa...sve to i mnogo toga drugog su pokazatelji snage i vrednosti naše vojske. To ne treba omalovažavati pogotovo od strane samih gradjana Srbije... i to ne znači da smo spremni za nove pohode već da možemo uživati respektabilitet mnogih u svetu pa i u NATO kada je u pitanju ne samo naša već i opšta bezbednost. Srbija je uživala autonomiju od 1830. a potom bila nezavisna od 1878... bilo bi nelogično da u tako dugom periodu ne bi razvijala svoje oružane snage koje bi bile najrespektabilnije u regionu pa i dalje ...

mm.

pre 15 godina

Ma nije moguce... zar pored one visoko profesionalne, multietnicke i od bivsih uck-ovaca napravljenje "vojske" "drzave Kosova"? Ovo je neka greska.

Darko M.

pre 15 godina

Ne bih rekao. Nažalost, smatram da je hrvatska vojska u ovom trenutku znatno bolja od srpske. Prosto, vojska nam je upropašćena, a to nije slučajno. Ako uzmemo u obzir da je ogroman region Srbije proglasio nezavisnost, vođen nekadašnjim teroristima, a da srpska vojska nije ni "A" rekla, dolazimo do zaključka i da je beskorisna. Ako vojska neće na takve događaje reagovati, onda ne znam na šta hoće, te ostaje da nam vojska ni ne treba, nego samo policija.

etizop

pre 15 godina

mislili su najorganiziranija između zemalja koje nisu članice nato, dakle: bih, cg, ovdje se ne može uključiti niti makedonija jer je i ona trebala posati članicom ali iz poznatog razloga nije.....

Nemanja

pre 15 godina

Ovo vidim kao jos jednu u nizu kontinuiranih propagandnih aktivnosti ministarstva odbrane, a koje imaju za cilj ne da unaprede stanje u Vojsci Srbije vec da u domacoj javnosti "izreklamiraju" "dostignuca" postignuta u ovom sektoru. Dovoljno je pogledati ucestale natpise po stampanim medijima o "izuzetnom odzivu" regruta, "ponovnoj popularnosti" vojnog poziva, itd. Ovakve najave bih, iako moze da zvuci zacudjujuce, najpre posmatrao u svetlu internih odnosa unutar Demokratske stranke, tj. relacije ministar odbrane - predsednik Srbije - pozicija u stranci. Jos od (brzo ugasle) "afere Ponos", javnost je siroko upoznata sa ovim opterecujucim odnosom, i logicno je da ministar odbrane cini sve kako bi svoju (veoma ugrozenu stranacku poziciju, utisak je) branio pricom o "ogromnom uspehu" u delu drustva kojim rukovodi. Narocito nakon prijema Albanije i Hrvatske u Nato, sto je, za ministra koji je bio vatreni zagovornik evroatlantskih integracija Srbije, narocito neprijatan trenutak i ,uveren sam, najveci poraz u njegovoj karijeri ministra odbrane republike Srbije. Sto se same vojske tice, ona ima izvesno ratno iskustvo, sto je od neprocenjivog znacaja za svaki takav sistem, ali njeni realni problemi u velikoj meri svakodnevno potiru ono sto su ta ratna iskustva donela. Hrvatska vojska je manja i realno slabija (jos uvek) od srpske, ali neprestana saradnja sa Nato partnerima, prisustvo na terenima po Africi i Aziji, skolovanje njenih oficira u stranim akademijama, nabavka nove savremenije opreme koja se polako ubrzava, itd., a sto sve nije rec u slucaju Vojske Srbije - cine izjave kao sto je ova Dusana Spasojevica, prilicno deplasiranim, cini mi se...

kopriva

pre 15 godina

Ma jeste najbolja je ali u nekom drugom filmu.
Treba samo vidjeti kakve se uniforme nose.
Da nepričamo o ostaloj tehnici (kamioni itd.)

Misa Pavlovic

pre 15 godina

Ovo je jos jedna vest u nizu vesti koje su kranje ohrabrujuce. Treba imati u vidu da Srbija u regionu ima veoma znacajnu ulogu sto se tice stabilnosti, i mi imamo time priliku to da iskoristimo u nasu korist. U regionu ima, mnogo razijenijih zemalja od nas, hteli mi to da priznamo ili ne. Bilo bi kranje fatano da se vratimo i pocnemo da delimo svet na (kvazi) prijatele i neprijatelje. U danasnjem svetu postoji samo ideja koristi, ako neko vidi korist u tome da mu mi budemo "prijatelji" imacemo i mi koristi od toga. Da bi neko smatrao da ima korist od nas, na nama je da mu to i tako predstavimo.

Bilo bi kranje lepo da i mi jednom budemo pametni i iskoristimo priliku za nas.

Marija

pre 15 godina

E bas se slatko nasmejah! Primljeni smo 2006.u Partnersvo za mir, i tada se stalo. Mislili smo da je Koštunica kočničar ka alijansi, kad ono nije! Dok naši razmišljaju, komšije idu napred... a mi, stojimo u mestu... i dva u nazad!!!

pisbrader

pre 15 godina

Hmm, bez zelje da umanjujem dostignuca vojski susednih drzava, DONEKLE ima logike, zato jer je kod nas sada vojnicki sastav smanjen i gotovo iskljucivo dobrovoljacki, ko god zeli moze da izbegne sluzenje.

aca

pre 15 godina

U region spadaju i Madjarska, Rumunija i Bugarska. Mada mi se neke od reformi nimalo ne dopadaju, ipak danas je budzet vojske oko 800 miliona dolara dok je za citavu 99-u bio samo oko 20 miliona. Jednostavno tada su se sve rezerve iscrple, oruzje i oprema u zadnjih 20 godina nepopravljivo zastareli i po proceni VS, sto mozete naci u njihovim saopstenjima, tek za 6 godina finansiranja na bazi 2,4% BDP imacemo vojsku kakvu svi zelimo, profesionalnu, dobro opremljenu i sposobnu. Nazalost ove godine je skresan vojni budzet, prosle godine im je takodje oduzet jedan deo, ali do 2015 ili 2016 moze se postici zacrtano, bolje ikad nego nikad.

Koza i rog

pre 15 godina

Šta ima "Starfor" da analizira, očigledno je da je Vojska Srbije najprofesionalnija, treba samo uporediti broj profesionalnih vojnika i oficira u odnosu na broj redova (običnih vojnika). Ovih prvih je više, i to nije nikakva tajna, već odavno.

Aster Blistok

pre 15 godina

Pa imali su sanse da se ispraksiraju u prosloj deceniji i po', zar ne?
Je li to sto su kako kazete "najbolji" znaci da vise nece lagati oko slucaja kada su ubijena ona dvojica mucenika na strazi? I sto ne rese to kada su vec "najbolji"?

Frache

pre 15 godina

A koja, redovna ili civilna? ;)
Salu na stranu, sto rece neko pre mene, neka je najbolja, samo neka ne bude potrebe da bude angazovana, ni za ratove, a ni za odbranu od prirodnih katastrofa.

borac

pre 15 godina

Ako nam region cine vojska Kosova, raspolucena BiH, novokomponovana Hrvatska vojska, takodje raspolucena Makedonija, ili Albanija, onda bi zaista sramota bilo da ne budemo najdisciplinovanija i najorganizovanija armija u regionu.

milutin

pre 15 godina

Naravno da je najbolja. I još da nije sistematski uništavana poslednjih dvadesetak godina, a naročito poslednjih pet-šest, bila bi i bolja. Poslednja veća nabavka opreme je bila 1987. godine i to je sramota za ovu državu. A to što su dve banana države primljene u NATO je vrlo nepovoljna vest sa bezbednosnog stanovišta. Ne zaboravimo da su to naši istorijski neprijatelji. Uostalom i NATO je okupator na delu Srbije. Nadam se ne zadugo.

Hr

pre 15 godina

Vojska Srbije se ne može po ničemu mjeriti s hrvatskom vojskom.
Svatko tko išta zna o vojskama, zna koja vojska i koji vojnici su najbolji...
Vojska stasala u ratu je svakako bolja od ostatka ostataka JNA...

neshonni

pre 15 godina

Vojska Srbije ima dugu tradiciju od skoro dva veka...istorijski gledano izuzetne uspehe u ratovima koje je vodila u cilju odbrane zemlje i oslobadjanja sopstvenog naroda...vojničko iskustvo koje se prenosilo sa kolena na koleno... neke strategije potekle od strane naših oficira, vojvoda se izučavaju kao sastavni deo gradiva na mnogim vojnim školama pa i američkim...odolevati NATO udarima 77 dana i pri tome po priznanju i samih NATO eksperata izgubiti minimum ljudskih i materijalnih resursa...sve to i mnogo toga drugog su pokazatelji snage i vrednosti naše vojske. To ne treba omalovažavati pogotovo od strane samih gradjana Srbije... i to ne znači da smo spremni za nove pohode već da možemo uživati respektabilitet mnogih u svetu pa i u NATO kada je u pitanju ne samo naša već i opšta bezbednost. Srbija je uživala autonomiju od 1830. a potom bila nezavisna od 1878... bilo bi nelogično da u tako dugom periodu ne bi razvijala svoje oružane snage koje bi bile najrespektabilnije u regionu pa i dalje ...

Milan

pre 15 godina

Nekada nam je region bio rumunija,bugarska,madjarska...a sada smo spali na Kosovo,CG,BIH i Makedoniju.
Hrvatska je od juce clanica NATO,a to znaci da je ozbiljna drzava.

RONNY

pre 15 godina

Zanimljiva konstatacija. A sto smo onda izgubili sve ratove koje smo vodili protiv tih drzava u regionu. Nemojte mi reci da im je pomogao NATO, jer im nismo nista mogli ni pre nego sto su nas bombardovali.

mario

pre 15 godina

Po čemu je to najbolja, pa nemaju svi ni iste uniforme.
Kako može biti profesionalnija od drugih kada još ni nije završila profesionalizaciju.
Kako može biti bolja kada je recimo hrvatska vojska ušla u NATO, a da bi se ušlo u NATO potrebno je i ispuniti standarde.
U koliko misija se nalazi vojska Srbije više Hrvatska ima vojnika u misiji u Čadu.

Et in Arcadia Ego

pre 15 godina

Sta kao organizovaniji su od NATO snaga koji su oko nas? ma daj kako da ne. U ostalom, sto ne poredite obrazovanje, standard, nivo korupcije, saradnju sa regionom, ljudska prava, slobodu medija, ne vi poredite vojsku i to netacno. Nikad necu razumeti tu fascinaciju vojskom i nasiljem u Srbiji. Opcinjenost silom i laznim prikazivanjem velicine, you fail!

Drago

pre 15 godina

Da kako ne... svi u okolini Srbije koji su dio sjevernoatlanskog saveza su glupi ,a jedna Srbija koja je od EU I NATO-a jos 100 godina , koja je izgubila 4 rata, bila bombardovana, koja jos uvek nije ukinula obavezni vojni rok,ima profesionalniju vojsku od zemalja u regionu koje su clanice nato-a, znaci Rumunji,Bugari, Hrvati, Albanci, Slovenci, Grci koji su odavno integrirani u sjevernoatlanske saveze , koji imaju medunarodne vojne suradnje sa najjacim zemljama sveta imaju manje profesionalnu armiju od srpske koja jos nema ukinut ni obavezni vojni rok, ne mozes verovati, opet su nasi najpametniji... jos kad sam cuo da ce Srbija biti vojno neutralna i imati oko 80-100 hiljada vojnika , pitam se koja ce to ekonomija da hrani te "najprofesionalnije vojnike u regionu" , nema veze, ajmo mi dalje po svome... nase vojnike ce Rusi da hrane

slavisa

pre 15 godina

politicki stav koji podrazumjeva ulazak srbije u NATO je jednako nazad politickom stavu iz pocetka 90-tih da mozemo bez lobiranja u vasingtonu postici neke ciljeve. neko stalno kasni 10-tak godina, dok shvati kako "stvari stoje".
buducnost NATO-a je pod velikim upitnikom, ulazak u NATO je skup (nece nam niko pokloniti novo oruzje, nego samo pruziti krediti kojim cemo kupiti oruzje od istog koji nam nudi kredit). kada srpski vojnici budu "sirili" demokaratiju po afganistanu, iraku (mozda i u nekoj drugoj "sili osovine zla") to ce sve da kosta - naravno to nece platiti ujak sem, vec gradjani srbije iz svojih dzepova.
neko je izgleda zapeo u 90-tim i ne vidi kako to funkcionise.

mm.

pre 15 godina

Ma nije moguce... zar pored one visoko profesionalne, multietnicke i od bivsih uck-ovaca napravljenje "vojske" "drzave Kosova"? Ovo je neka greska.

SimoSolaja

pre 15 godina

bas me bre briga za vojsku, crkvu i slicne organizacije. Na kom mestu su nam skolski sistem, sudstvo, zdravstvo, privreda, nauka i sl. (ne uzimajuci u razmatranje samo najbedniji region u Evropi)?
Od ovih bilmeza se ne moze napred!

sima

pre 15 godina

"Ono što bi moglo da se desi, jeste da jednoga dana Albanija kao punopravni član uslovljava naše članstvo nekakvim uslovima“

Ovo se sigurno nece desiti! Mislim, ne da nas Albanija nece uslovljavati nego da nece uopste biti u prilici za to posto Srbija nikada nece traziti clanstvo u NATO savezu.

Darko M.

pre 15 godina

Ne bih rekao. Nažalost, smatram da je hrvatska vojska u ovom trenutku znatno bolja od srpske. Prosto, vojska nam je upropašćena, a to nije slučajno. Ako uzmemo u obzir da je ogroman region Srbije proglasio nezavisnost, vođen nekadašnjim teroristima, a da srpska vojska nije ni "A" rekla, dolazimo do zaključka i da je beskorisna. Ako vojska neće na takve događaje reagovati, onda ne znam na šta hoće, te ostaje da nam vojska ni ne treba, nego samo policija.

Iva

pre 15 godina

Da, da... Hrvatska i Albanija primljene u NATO, ali je srpska vojska najprofesionalnija...
A koliko je Srbiji u danasnjem svetu pomaze vojska videli smo 1999.

kopriva

pre 15 godina

Ma jeste najbolja je ali u nekom drugom filmu.
Treba samo vidjeti kakve se uniforme nose.
Da nepričamo o ostaloj tehnici (kamioni itd.)

ibish dauti

pre 15 godina

Tako treba. Valjda to nece vise da zvuci na ono od Miloseviceve ere "mi smo 4 vojna sila Evrope"a ispala je na kraju zadnja.
Ne znam samo kako se proveri profesialnost i jacina jednog tima bez takmicenja!

Misa Pavlovic

pre 15 godina

Ovo je jos jedna vest u nizu vesti koje su kranje ohrabrujuce. Treba imati u vidu da Srbija u regionu ima veoma znacajnu ulogu sto se tice stabilnosti, i mi imamo time priliku to da iskoristimo u nasu korist. U regionu ima, mnogo razijenijih zemalja od nas, hteli mi to da priznamo ili ne. Bilo bi kranje fatano da se vratimo i pocnemo da delimo svet na (kvazi) prijatele i neprijatelje. U danasnjem svetu postoji samo ideja koristi, ako neko vidi korist u tome da mu mi budemo "prijatelji" imacemo i mi koristi od toga. Da bi neko smatrao da ima korist od nas, na nama je da mu to i tako predstavimo.

Bilo bi kranje lepo da i mi jednom budemo pametni i iskoristimo priliku za nas.

aca

pre 15 godina

U region spadaju i Madjarska, Rumunija i Bugarska. Mada mi se neke od reformi nimalo ne dopadaju, ipak danas je budzet vojske oko 800 miliona dolara dok je za citavu 99-u bio samo oko 20 miliona. Jednostavno tada su se sve rezerve iscrple, oruzje i oprema u zadnjih 20 godina nepopravljivo zastareli i po proceni VS, sto mozete naci u njihovim saopstenjima, tek za 6 godina finansiranja na bazi 2,4% BDP imacemo vojsku kakvu svi zelimo, profesionalnu, dobro opremljenu i sposobnu. Nazalost ove godine je skresan vojni budzet, prosle godine im je takodje oduzet jedan deo, ali do 2015 ili 2016 moze se postici zacrtano, bolje ikad nego nikad.

etizop

pre 15 godina

mislili su najorganiziranija između zemalja koje nisu članice nato, dakle: bih, cg, ovdje se ne može uključiti niti makedonija jer je i ona trebala posati članicom ali iz poznatog razloga nije.....

Petar S.

pre 15 godina

Nikako nije pametno pocenjivati bilo koga, pa tako ni vojske u nasem oruzenju.
Hrvatsku vojsku ne treba pocenjivati, jer osim toga sto je imala isukstva u ratovima na prostoru bivse YU, vec je aktivna i u Avganistanu, dok polako dize tehnoloski nivo.
BiH vojsku takodje ne treba pocenjiviati, jer ni njima ne manjka iskustva, iako u tehnoloskom smislu nisu daleko odmakli, ono nadoknadjuju u motivaciji, jer su bolje opremljeni nego sto su bili na pocetku gradjanskog rata, pa je u iluziji svako ko misli da bi bilo "lako".
Dok sa druge strane u vojsci Srbije, motivcaciju i moral (kako onih u samoj vojsci tako i u dobrom delu javnosti, za bilo kakav vojni poduhvat) vidim kao najproblematicniji aspekt (iako ne sumnjam u samu profesionalnost vojske).

pisbrader

pre 15 godina

Hmm, bez zelje da umanjujem dostignuca vojski susednih drzava, DONEKLE ima logike, zato jer je kod nas sada vojnicki sastav smanjen i gotovo iskljucivo dobrovoljacki, ko god zeli moze da izbegne sluzenje.

Marija

pre 15 godina

E bas se slatko nasmejah! Primljeni smo 2006.u Partnersvo za mir, i tada se stalo. Mislili smo da je Koštunica kočničar ka alijansi, kad ono nije! Dok naši razmišljaju, komšije idu napred... a mi, stojimo u mestu... i dva u nazad!!!

Miloš

pre 15 godina

Ma super smo, samo se setite da smo isto tako bili i četvrta vojna sila na svetu. Daj bože da opet nemamo neku proveru savladanog gradiva.

Horor

pre 15 godina

Kad smo mi sa Topciderom, Davinicevim satelitima, vojnom stambenom mafijom i da ne nabrajam dalje...najbolji, kakvi li su oni najgori, strah me je i da pomislim...

Frache

pre 15 godina

A koja, redovna ili civilna? ;)
Salu na stranu, sto rece neko pre mene, neka je najbolja, samo neka ne bude potrebe da bude angazovana, ni za ratove, a ni za odbranu od prirodnih katastrofa.

Aster Blistok

pre 15 godina

Pa imali su sanse da se ispraksiraju u prosloj deceniji i po', zar ne?
Je li to sto su kako kazete "najbolji" znaci da vise nece lagati oko slucaja kada su ubijena ona dvojica mucenika na strazi? I sto ne rese to kada su vec "najbolji"?

Koza i rog

pre 15 godina

Šta ima "Starfor" da analizira, očigledno je da je Vojska Srbije najprofesionalnija, treba samo uporediti broj profesionalnih vojnika i oficira u odnosu na broj redova (običnih vojnika). Ovih prvih je više, i to nije nikakva tajna, već odavno.

Nemanja

pre 15 godina

Ovo vidim kao jos jednu u nizu kontinuiranih propagandnih aktivnosti ministarstva odbrane, a koje imaju za cilj ne da unaprede stanje u Vojsci Srbije vec da u domacoj javnosti "izreklamiraju" "dostignuca" postignuta u ovom sektoru. Dovoljno je pogledati ucestale natpise po stampanim medijima o "izuzetnom odzivu" regruta, "ponovnoj popularnosti" vojnog poziva, itd. Ovakve najave bih, iako moze da zvuci zacudjujuce, najpre posmatrao u svetlu internih odnosa unutar Demokratske stranke, tj. relacije ministar odbrane - predsednik Srbije - pozicija u stranci. Jos od (brzo ugasle) "afere Ponos", javnost je siroko upoznata sa ovim opterecujucim odnosom, i logicno je da ministar odbrane cini sve kako bi svoju (veoma ugrozenu stranacku poziciju, utisak je) branio pricom o "ogromnom uspehu" u delu drustva kojim rukovodi. Narocito nakon prijema Albanije i Hrvatske u Nato, sto je, za ministra koji je bio vatreni zagovornik evroatlantskih integracija Srbije, narocito neprijatan trenutak i ,uveren sam, najveci poraz u njegovoj karijeri ministra odbrane republike Srbije. Sto se same vojske tice, ona ima izvesno ratno iskustvo, sto je od neprocenjivog znacaja za svaki takav sistem, ali njeni realni problemi u velikoj meri svakodnevno potiru ono sto su ta ratna iskustva donela. Hrvatska vojska je manja i realno slabija (jos uvek) od srpske, ali neprestana saradnja sa Nato partnerima, prisustvo na terenima po Africi i Aziji, skolovanje njenih oficira u stranim akademijama, nabavka nove savremenije opreme koja se polako ubrzava, itd., a sto sve nije rec u slucaju Vojske Srbije - cine izjave kao sto je ova Dusana Spasojevica, prilicno deplasiranim, cini mi se...