Dinkić: Usaglašen paket mera

Vlada Srbije je usaglasila novi paket ekonomskih mera, izjavio ministar ekonomije Mlađan Dinkić. Uskoro javni radovi za građane bez posla.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 06.04.2009.

12:22

Default images

Novi paket mera štednje podrazumeva racionalizaciju administracije na svim nivoima u državi, kaže potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić. On je najavio i novi paket mera za podsticaj zapošljavanja u borbi protiv efekata finansijske krize. Prema njegovim rečima, za zapošljavanje i javne radove ove godine planirano je tri milijarde dinara.

Dinkić kaže da će nove mere štednje javnosti narednih dana predstaviti premijer Mirko Cvetković i resorni miinstri.

Kao jednu od mera podsticaja zapošljavanja Dinkić je najavio da će država finansirati zapošljavanje 10 000 pripravnika, a privatnici neće imati obavezu da ih posle godinu dana zadrže na poslu.

“Oni će dobiti šansu od države. Godinu dana će imati platu od države, plaćene poreze i doprinose, a ukoliko se pokažu kod novog poslodavaca ja sam siguran da će nakon godinu dana dobiti posao“, očekuje ministar ekonomije.

“U svakom slučaju, u ovo najteže doba globalne finansijske krize, odradiće pripravnički staž. I ta sredstva koja planiramo za ovu godinu su tri puta veća nego što smo izdvojili za prošlu godinu“, kaže Dinkić.

Potpredsednik Vlade je istakao da je politika javnih radova pomogla da se prevaziđe kriza tridesetih godina prošlog veka i da je to jedan od načina borbe protiv sadašnje krize koja ima slične efekte.

Vlada će zbog toga u ovoj godini izdvojiti milijardu i dvesta miliona dinara za javne radove.

“Program javnih radova će pre svega biti namenjen ugroženim kategorijama stanovništva koje ne mogu da nađu posao pod ovim okolnostima i biće namenjen pre svega manje razvijenim opštinama u Srbiji“, naveo je Dinkić.

“Na taj način očekujemo da neki ljudi koji su trenutno na birou za nezaposlene, posebno ugrožene kategorije, koje ne mogu na drugi način da nađu posao, dobiju sada priliku da obavljanjem društveno korisnih delatnosti dobiju platu iz državnog budžeta i na taj način premoste ove godinu svetske ekonomske krize“, rekao je ministar ekonomije.

Dinkić je sa predstavnikom Ujedinjenih nacija i ambasadorom Španije u Srbiji potpisao dokument za podršku nacionalnim naporima za promovisanje zapošljavanja i upravljane migracijama.

Ovaj program vrednosti oko 6 miliona i sto hiljada dolara iz španskog Fonda za ostvarivanje milenijumskih ciljeva u naredne tri godine sprovodiće Vlada Srbije i agencije UN-a.

Dinkić sa predstavnicima sindikata

Dinkić je danas razgovarao sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije o merama koje Vlada Srbije sprovodi radi ublažavanja efekata svetske ekonomske krize.

U saopštenju sa sastanka se navodi da je Dinkić predstavio prve rezultate mera koje Vlada sprovodi kroz usvojeni Program i naveo da je, nakon više od mesec dana otkako se odobravaju krediti sa subvencionisanim kamatama, odobreno oko 148 miliona evra kredita za likvidnost za 1.707 preduzeća.

Od početka programa, ukupna tražnja za ovom vrstom kredita malih, srednjih i velikih preduzeća iznosi blizu 500 miliona evra, a Dinkić je rekao da će Vlada Srbije rebalansom budžeta pojačati ovu kreditnu liniju sa dodatne dve milijarde dinara.

Dinkić je potvrdio i da će banke koje su se uključile u program kreditiranja privrede sa subvencionisanim kamatama ove nedelje odobriti i prve investicione kredite.

Predstavnici Saveza samostalnog sindikata Srbije upoznali su predstavnike Ministarstva ekonomije sa konkretnim problemima sa kojima se susreću u razgovorima sa radnicima.

Na sastanku je potvrđeno, kako se kaže u saopštenju, da će Vlada Srbije aktivno učestvovati u rešavanju tekućih problema u privredi, kao i da će kroz razne forme obezbeđivanja likvidnost i primenom različitih modela privatizacije pomoći da preduzeća prevaziđu kriznu 2009. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: