Podela akcija NIS-a građanima

Za manje od četiri meseca trebalo bi da počne podela prvih besplatnih akcija Naftne industrije Srbije.

Izvor: B92

Subota, 04.04.2009.

15:57

Default images

Do 8. aprila biće formirana i državna radna grupa čiji će zadatak biti da građani i radnici Naftne industrije Srbije akcije dobiju u predviđenom roku, to jest najkasnije do 2. avgusta. Akcije NIS-a, prve su koje će građani Srbije dobiti. Iako je izvesno da će za četiri meseca postati vlasnici akcija NIS-a još se ne zna koliko će te akcije vredeti.

Sama podela je, kako kaže državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić, čisto tehnička stvar.

“Ono što je vama važno da vi najkasnije šest meseci od završetka privatizacije treba da dobijete potvrdu da ste dobili jednu, dve ili tri - zavisno koliko bude - akcije NIS-a nominalne vrednosti. Možete onda normalno da sačuvate akciju ili da odete kod brokera i date nalog brokeru da trguje sa tim akcijama - da li da proda tri, jednu ili tako nešto“, objašnjava Ćirić.

Ono što brine Udruženje budućih akcionara NIS-a, nisu tehničke procedure, već realna vrednost akcija.

Glavni problem je taj što je, vrednost kompanije koja je prodata za 400 miliona evra, procenjena na osnovu izvestaja “Dilojt i Tuša”, na nerealnih 2,2 milijardi evra, objašnjava Đorđe Petrović iz Udruženja budućih akcionara NIS-a.

“’Gasprom’ je obavezan da plati koliko je on platio svoju akciju i nama. Znači, on će tu akciju, koja je nominalno recimo 270, da plati 96. To je ta igra ustvari“, ocenjuje Petrović.

Pored podele besplatnih akcija, radna grupa bi u narednom periodu trebalo da reši i probleme nastale zbog, kako u Gaspromnjeftu tvrde, nezakonitog prisvajanja dividendi, različitog završnog računa i prodaje imovine NIS-a u periodu kada država to više nije smela da radi.

“Dogovorili smo se sa novim rukovodstvom NIS-a da se elemente za koje smatraju da su sporni rešavamo mirnim putem, znači uz dogovor. Videćemo čija je odgovornost. Ja nisam pravnik, pravnici su nadležni oko tih stvari, znači videćemo da li ima odgovornosti čija je“, najavljuje državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić.

Kao i ruski “Gaspromnjeft“, na deo kapitala od oko 100 miliona evra koji je država prisvojila otpisivanjem dugova javnim preduzećima i prodaje imovine NIS-a, računaju i članovi Udruženja budućih akcionara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: