Ovog meseca preogovori o naoružanju

Rusija i SAD će do kraja ovog meseca početi pregovore o izradi novog sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja, najavljuju ruski zvaničnici.

Izvor: B92

Subota, 04.04.2009.

01:13

Default images

"Moramo početi sa konsultacijama do kraja aprila", izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov ruskoj novinskoj agenciji Interfaks. On je naveo da će se razgovori održati na nivou šefova odeljenja Ministarstva spoljnih poslova, preneo je Rojters.

Predsednici Rusije i SAD, Dmitrij Medvedev i Barak Obama, dogovorili su se u sredu u Londonu da počnu međuvladini pregovori o izradi novog pravno obavezujućeg sporazuma o smanjenju ofanzivnog oružja kako bi taj dokument bio usvojen do isteka aktuelnog u decembru ove godine.

Lideri su naložili pregovaračima da do jula izveste o onome što je postignuto u radu na novom sporazumu, a pretpostavlja se da će novi sporazum predvideti smanjenje broja nuklearnih bojevih glava ispod nivoa dogovorenog Moskovskim sporazumom o ograničenju strateških nuklearnih potencijala iz 2002. godine.

Tim sporazumom je propisan broj raspoređenih nuklearnih punjenja do 1.700, odnosno 2.200 komada do decembra 2012. godine.

Medvedev i Obama su saopštili da je aktuelni sporazum (START-1) "u potpunosti ispunio svoju svrhu" i da će novi "odgovarati interesima obe strane".

Ban Ki Mun pozdravlja dogovor

Ban Ki Mun (Fonet, arhiva)
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozdravio je odluku lidera Rusije i SAD o sprovođenju nuklearnog razoružanja, saopšteno je iz sedišta UN.

U saopštenju se dodaje da je liderstvo predsednika Rusije i SAD "od vitalnog značaja za proces koji vodi ka stvaranju sveta oslobođenog od nuklearnog oružja".

"Promocija nuklearne energije u miroljubive svrhe, pojačavanje napora da se obezbedi čuvanje nuklearnog oružja i sirovina i da se bori protiv nuklearnog terorizma doprineće promeni odnosa prema tom važnom izazovu", istaknuto je u saopštenju.

Zajedno s preduzimanjem čvrste rešenosti za ispunjavanje preuzetih obaveza, generalni sekretar UN je istakao da "značajni koraci" uključuju preuzetu obavezu dva lidera u realizaciji smanjenja strateškog ofanzivnog oružja, kao i zamenu postojećeg Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja novim pravno obavezujućim sporazumom o smanjenu ofanzivnog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: