Obama ne ubrzava povlačenje

Američki predsednik Barak Obama rekao je da ne planira da ubrza povlačenje američkih vojnika iz Iraka i ocenio da je toj zemlji još potrebna pomoć SAD.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2009.

02:09

Default images

Obama je za američku televiziju Si-Bi-Es rekao i da će američke snage nastaviti, ako je potrebno, vazdušne napade na uporišta ekstremista u Pakistanu, ali da neće ulaziti na teritoriju te zemlje.

Obama je ocenio da je plan njegove administracije za Irak dobar i najavio je postepeno povlačenje američkih snaga, čija bi glavnina trebalo da napusti tu zemlju do 31. avgusta 2010.

"Potrebno je još toga uraditi na političkom planu (u Iraku), na rešavanju razlika među različitih verskih grupa o pitanjima poput nafte i regionalnih izbora", rekao je američki predsednik.

On je naveo da je potrebno još raditi na unapređenju kapaciteta iračkih snaga.

Obama je rekao da SAD nisu promenile pristup u rešavanju pitanja delovanja ekstremista u Pakistanu.

"Ako budemo imali mete od velikog značaja, mi ćemo ih, nakon konsultacija sa Pakistanom, goniti", rekao je američki predsednik.

On je rekao da SAD neće upućivati svoje snage u Pakistan.

"Naš plan ne menja činjenicu da priznajemo Pakistan kao suverenu zemlju", rekao je Obama i dodao da SAD moraju da sarađuju sa Pakistanom u borbi protiv pripadnika Al kaide.

On je rekao da njegova nova strategija za rat u Avganistanu ne znači da će se SAD "obavezati u nedogled sa neograničenim sredstvima" u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: