Svedok o ubistvima u Lovasu

Na suđenju za zločin u selu Lovas, u Hrvatskoj, o zatvaranju, maltretiranju i ubistvima hrvatskih civila u tom selu oktobra 1991, svedočio je Berislav Filić.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2009.

14:55

Default images

Filić je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu rekao da se 10. oktobra 1991, kada je počeo napad srpskih jedinica na Lovas, nalazio u porodičnoj kući i da su mu je naređeno da stavi belu traku oko ruke i beli čaršav na kuću.

Zatim su ga, kako je naveo, odveli u prostorija mesne zajednice u Lovasu, gde je bilo između 25 i 30 zarobljenika.

Nekoliko dana smo skupljali leševe, uz oružanu pratnju, posvedočio je on, navodeći da je 17. oktobra, nakon sastanka koji je sazvao prvooptuženi Ljuban Devetak, zatvoren sa još 70 njegovih sunarodnika u prostorije seoske zadruge.

“Pretresli su nas i naterali da sedimo sa rukama oslonjenim na kolena. Jedan me je udario bokserom i pocepao mi vilicu”, posvedočio je Filić.

On je kazao da nije bio u grupi od oko 40 civila koja je odvedena na minsko polje 18. oktobra i da je dan kasnije od preživelih čuo šta se dogodilo.

Filić je posvedočio da je tih dana sakupio 35 leševa u Lovasu, a da je 25. oktobra napustio selo i otišao u Šid.

Za zločin u Lovasu optuženo je 14 osoba, od kojih su četvorica bili pripadnici lokalne vlasti u Lovasu, četvorica tadašnje JNA, a šestorica pripadnici paravojne formacije “Dušan Silni”.

Oni se, prema optužnici, terete da su tokom napada na Lovas 10. oktobra 1991. ubili 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima.

Prema optužnici,oni su 18. oktobra načinili živi štit od civila i naterali ih da koračaju kroz minsko polje. Tada su poginule 22 osobe, u istom periodu u sporadičnim incidentima stradala su još tri civila.

Suđenje se nastavlja sutra u 9.30 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: