Vlada: Bez smanjenja službenika

U Vladi se ne razmišlja o otpuštanjima službenika, a ministarstva neće smanjivati broj pomoćnika i državnih sekretara iako ih u Vladi Srbije ima više od 100.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 24.02.2009.

16:23

Default images

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da se priprema racionalizacija troškova u državnoj administraciji, ali da to ne znači smanjenje broja zaposlenih. Većina ministra ne želi da se odriće pomoćnika i državnih sekretra bez obzira na to koliko koštaju.

Plate pomoćnika ministara dostižu 110.000 dinara, dok su plate državnih sekretara oko 100.000.

Kada bi se svako ministarstvo odreklo bar jednog od stotinu državnih sekretara ili pomoćnika, gruba računica kaže da bi se samo na neto zaradama mesečno uštedelo više od dva i po miliona dinara.

Godišnja ušteda bila bi 29 miliona dinara. Na tu sumu treba dodati još poreze i doprinose.

Iako se u medijima spekulisalo da je Vlada donela odluku da smanji broj pomoćnika i državnih sekretara, premijer kaže da to nije tačno.

"Ja sam čuo u štampi da će, ne znam, ministarstva da se smanjuju, pomoćnici itd. To nije na dnevnom redu, pre svega treba uzeti u obzir da su pomoćnisi u suštini direktori pojedinih sektora", kaže on.

"Vi ne možete ukinuti direktore sektora da sektor niste ukinuli. To je mnogo kompleksniji problem nbego što na prvi pogled izgleda. Odgovor je ukratko sledeći: racionalizacija da ali veoma pažljivo da ne bismo ugrozili funkcionalnost sistema", kaže premijer.

I iz Ministarstva finansija poručuju da pomoćnici i sekretarati ne moraju da strahuju za posao. "Moram da priznam da ne znam ko je to najavio, prema mojim saznanjima neće biti smanjenja broja zaposlenih, ne", kaže ona.

Većina ministra ne želi da se odriče pomoćnika i državnih sekretra bez obzira na to koliko koštaju. Neki ministri, poput Petra Škundrića, kažu da imaju i manjak zaposlenih. A neki, poput Božidar Đelića, imaju svoje način štednje.

U Ministarstvu ekonomije tvrde da su ove godine smanjili broj državnih sekretara sa šest na pet i pomoćnika sa 15 na 11.

U Ministarstvu infrastruksture kažu da je svih šest državnih sekretara nasleđeno od prethodnog ministra, a da je svaki od šest pomoćnika neophodan.

Moskva otpušta administrativce

Najmanje 100 zaposlenih u administraciji predsednika Rusije biće otpušteno, dok će troškovi Kremlja biti smanjeni do 2011. godine zbog finansijske krize, saopšteno je u Moskvi.

Konkretni predlozi biće predstavljeni do 1. marta, rekla je portparolka predsednika Rusije Natalija Timakova ne navodeći druge detalje.

Administracija Dmitrija Medvedeva ima trenutno 1.500 zaposlenih. Medvedev je prošle nedelje zatražio izveštaj o ukupnim troškovima svoje administracije.

"Privredna situacija nije jednostavna i treba da razmislimo o troškovima države na svim nivoima", rekao je Medvedev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: