Avio-taksi osvaja Srbiju

Srbija je prva u regionu po broju avio-taksija. Pored pet kompanija koje se bave tom uslugom, građani mogu da iznajme i avione koje koristi Vlada Srbije.

Izvor: B92

Subota, 21.02.2009.

15:39

Default images

Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, u najvećoj srpskoj avio-taksi kompaniji kažu da se obim posla nije smanjio. Letelicama avio-službe Vlade Srbije može se u bilo koji kraj Evrope, Azije ili Afrike ukoliko avion već nije rezervisan, što je, kako kažu u toj službi, veoma retko.

Dobrostojeći građani mogu da iznajme avione u kojima su se vozili Milošević, Koštunica, Tadić. Ukoliko su državni "falkoni" zauzeti, na raspolaganju je pet avio-taksi službi koje posluju u Srbiji. Sa 11 letelica "Prins aviejšen" je najveća avio-taksi kompanija u Srbiji.

"Koliki je obim posla najbolje pokazuje činjenica koliko se naša flota proširila u poslednjih par godina", kaže Vladimir Jovanović iz te kompanije.

"2006. je imao samo tri, a danas imamo sedam, od toga tri su nova, isporučena 2008. i zadovoljni smo što su to prvi novi avioni u Srbiji posle 20 godina", kaže on.

"Klijenti te avio-kompanije nisu samo državljani Srbije. ‘Princ’ avionima prevozile su se i muzičke zvezde poput Kajli Minog, Roberta Planta i Džamirikvaja", kaže on.

"Naša osnovna klijentela su poslovni ljudi iz Srbije, ali mi se ne zaustavljamo na tome", kaže on.

"Ne samo oni, ‘Princ’ leti sa bilo kog na bilo koji aerodrom, tako da, ko god pozove i želi da koristi naše usluge, može, ne postoji nikakvo ograničenje", kaže on.

18 aviona je trenutno na raspolaganju za iznajmljivanje. U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva kažu da je dokaz razvoja avio-taksi službe u Srbiji činjenica da je u poslednjih šest meseci broj aviona koji mogu da se iznajme porastao.

"Zašto smo najbolji je i to što smo interesantno područje, ima dosta stranaca", kaže Katarina Andrić-Milosavljević iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo.

"S obzirom da nemamo najbolju povezanost sa ostatkom sveta, možda ima razloga zašto se aviokompanije odlučuju za ovaj vid jer je mnogo lakše i brže doći do određene linije i destinacije ako imate ugovorene veze", kaže

"Naše kompanije ne obavljaju prevoz samo građana Srbije, već i drugih, stranaca koji dolaze ovde ili naše kompanije iznajmljuju i zbog toga ima puno letova koje aviokompanije obavljaju mesečno", kaže ona. Sve aviokompanije u Srbiji moraju da posluju po standardima Evropske unije, pa se sertifikat za rad dobije najkraće za tri meseca.

"Verovatno mnogi vide ekonomsku računicu. Što se tiče liberalizacije, nema, mi poslujemo po standardima EU tako da se procedura za dobijanje sertifikata obavlja po standardima EU", kaže Katarina Andrić-Milosavljević.

"Procedura nije jednostavna ni brza. Suština je da se inspektori uvere da podnosilac zahteva ispunjava sve uslove za obavljanje bezbednosg transporta uvidom u dokumentaciju", kaže ona.

"Tako da procedura traje do 90 dana i, ako ispunjava sve uslove, dobiće seritifikat i moći će da obavlja", kaže ona.

Usluge avio-taksija se plaćaju po satu letenja i cena se formira u zavisnosti od destinacije, a obuhvata odlazak, boravak na aerodromu i povratak u istom danu.

"Za neke najpopularnije, tipa Beča, je 3.500 evra. Ako pričamo o Londonu, 10.000 evra, a za veći je 14.000 evra i u tu cenu je uključeno sve: Sam let, usluga u avionu. Klijent nema apsolutno više nikakvih izdataka", kaže Vladimir Jovanović iz kompanije Prins.

Osim avio-taksi prevoznika, avione imaju i privatne bogatije firme, ali i pojedinci. U Srbiji je registrovano 40 takvih letelica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: