Livni: Izvesna vlada desnice

Liderka centrističke partije Kadima Cipi Livni kaže da je u Izraelu izvesno formiranje ekstremne desničarske vlade njenog rivala Benjamina Netanijahua.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2009.

20:59

Default images

"To nije naš način i nema ničega za nas u takvoj vladi", rekla je Livnijeva članovima Kadime. Prethodno je 65 poslanika, od ukupno 120 u Knesetu (parlamentu), potvrdilo svoju podrsku Netanijahuu za mandatara nove vlade. Kadima je na vanrednim izborima osvojila samo jedno mesto više od Likuda - 28.

Međutim, od početka je bilo jasno da je Likud u boljoj poziciji da oformi vladajuću koaliciju zbog očekivane podrške ultranacionalističke partije Izrael naš dom Avigdora Libermana i drugih stranaka na desnici, koja je danas potvrđena.

Ipak na predsedniku Izraela Šimonu Peresu je da odluči da li će Livnijevoj ili Netanijahuu poveriti mandat za sastav nove vlade, odnosno da oceni ko za to ima bolje šanse.

Za većinu je potrebna koalicija od najmanje 61 poslanika.

Nakon što je izražena veća podrška Netanijahuu izgleda da je njegov put da ponovo postane premijer već otvoren.

Livnijeva je takođe naglasila da njena partija nije izabrana da "legitimizuje vladu ekstremne desnice i da mora da predstavlja alternativu nade" i zato ide u opoziciju.

"Kadima će nastaviti borbu za svoja uverenja i svoj put - diplomatski sporazum zasnovan na dve države za dva naroda, uz nemilosrdni rat protiv terora i bavljenje unutrašnjim problemima", rekla je.

Očekuje se da će Peres sutra pozvati i Netanijahua i Livnijevu na sastanak da konačno odluči ko će od njih dvoje dobiti mandat da formira vladu.

Peres je još sinoć započeo konsultacije, kada je obavesten o zvaničnim rezultatima izbora.

Jutros je Liberman, čija je partija sa 15 poslanika zauzela treće mesto, podržao Netanijahua za premijera, kako se očekivalo.

On je, međutim, svoju podršku uslovio stvaranjem široke koalicije koja će uključiti i Livnijevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: