Izmenjen budžetski izveštaj

Izveštaj o rashodima i prihodima u 2008. godini ponovo je na sajtu Ministarstva finansija, ali je, prema novim podacima, ostalo i viška za trošenje.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2009.

18:32

Default images

Izveštaj Ministarstva finansija o rashodima i prihodima u 2008. godini ponovo se, posle više nedelja koliko je taj link bio nedostupan, može videti na sajtu Ministarstva, ali sa znatno izmenjenim brojevima. Za razliku od prvog izveštaja prema kome je potrošeno 9 milijardi dinara više nego što je planirano, prema novim podacima, država nije premašila planirani deficit.

Odgovor na pitanje kako je napravljena takva razlika, od Ministarstva finansija B92 nije uspeo da dobije.

Prema prvom izveštaju na sajtu Ministarstva finansija, država je potrošila devet milijardi dinara više od planiranog.

Izveštaj je potom nestao sa sajta, a u Ministarstvu su objašnjavali da je ta informacija nedostupna, jer je sajt u rekonstrukciji.

Potom je na zvaničoj internet stranici Ministarstva objavljen novi izveštaj.

U njemu sada piše da je država potrošila manje od planiranog.

Tu je i objašnjenje da je do odstupanja došlo zbog primene različite metodologije.

Tako je, prema formuli MMF-a, Srbija potrošila devet milijardi dinara više nego što je smela, a prema Zakonu o budžetu, za 2008. godinu država je potropila dva miliona i 200 hiljada dinara manje nego što je bilo planirano.

Državni revizor koji je zadužen za kontrolu budžeta ne želi da komentariše različite izveštaje.

Time će se, kako kaže, baviti tek pošto dobije završni račun za prošlu godinu.

Rok za dostavljanje završnog računa je 31. mart.

“Svakako ćemo, kada budemo imali te podatke, da vidimo koja je razlika i zašto se to dešavalo. Sve podatke koji su se odnosili na 2008. godinu mi smo hronološki beležili zajedno sa podacima koji su se pojavljivali u medijima”, rekao je Radoslav Sretenović, državni revizor Srbije.

Prema vazećem zakonu, Vlada Srbije ima obavezu da parlamentu do 15. jula dostavi podatke o trošenju budžetskih sredstava.

Međutim, u Savetu za borbu protiv korupcije podsećaju da od 2002. iz parlamenta nije stigao nijedan završni račun.

“To što Vlada stalno govori da je dostavila parlamentu, to je jako čudno, jer Vlada ima većinu sve dok je vlada, pa ne znamo šta je razlog da parlament to nije usvojio. Parlament to ne bi ni trebalo da usvaja bez posebnog revizorskog izveštaja, jer to znači kontrolu onoga što je Vlada napisala”, kazala je Verica Barać iz Saveta za borbu protiv korupcije.

Ministarstvo finansija se o ovom pitanju i dalje ne oglašava.

Odgovor iz ovog Ministarstva B92 nije uspeo da dobije ni kada je izveštaj za 2008. godinu nestao sa sajta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: