Malovićeva: Ništa ne prećutkujemo

Povodom navoda da Milorad Ulemek Legija pokušava da pobegne iz zatvora, ministarka Snežana Malović rekla je da će u narednim danima imati podatke o tom slučaju.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 19.02.2009.

00:40

Default images

“Sve spekulacije o tome da li je pištolj bio pravi ili plastičan, Ministarstvo pravde je već saopštilo i ovom prilikom kažem da ne postoje skriveni detalji i ništa nije prećutano u vezi sa pištoljem”, kazala je ministarka pravde.

“U pitanju je replika pištolja - igračka, a da li on može da služi u druge svrhe, ako se radi o Miloradu Lukoviću i svim onim događajima vezanim za njega, možete da procenite sami”, kazala je Malovićeva.

Ministarka je rekla da za sada se još ne zna ko će prvi od okrivljenih sesti na novu optuženičku klupu, jer o tome ne odlučuje ministarstvo pravde, već predsednik suda.

Istraga o propustima u obezbeđenju

U obezbeđenju Centralnog zatvora bilo je propusta i o tome će biti sprovedena istraga, rekao je direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Milan Obradović.

Obradović ipak tvrdi da stražari koji su čuvali Milorada Ulemeka nisu primili novac kako bi mu pomogli u mogućem bekstvu, ali da je nedopustivo da taj osuđenik u ćeliji ima plastičan pištolj. I ministar policije Ivica Dačić najavljuje policijsko ispitivanje navoda o mogućem Ulemekovom bekstvu iz Okružnog zatvora u Beogradu.

Pištolj koji je pronađen u ćeliji Milorada Ulemek nije mogao da prevari profesionalca, ali je ipak bio verna kopija pravog, rekao je Obradović gostujući u "Poligrafu" B92.

Obradović je demantovao navode iz medija da su Ulemekovi čuvari bili podmićeni, ali je potvrdio da je bilo propusta u obezbeđenju.

"Najpre, reći ću da ne bežimo, i logično je da postoji propust službe obezbeđenja. To je onaj subjektivni faktor i najvažniji faktor. Naša istraga, sa policijom, mora doći do toga da se odgonetne ko je tačno odgovoran i kako je to moglo da dospe u zatvor", rekao je Obradović.

Obradović je potvrdio da postoji opasnost od mogućeg bekstva bivšeg komadanta Jedinice za specijalne operacije, ali da je to očekivano pošto je Ulemek osuđen nekoliko puta na maksimalnih 40 godina zatvora.

"Svako kome se na svetu sudi i presudi zatvor u dužini od 20, 30 ili 40 godina, sigurno planira da pobegne. To takođe znači da i mi imamo to kao jednu pretpostavku prema kojoj se vrlo ozbiljno ophodimo", kaže Obradović. Ministar policije Ivica Dačić podseća da MUP nema nadležnosti kada su u pitanju zatvori, ali da obezbeđuje sve što se nalazi izvan njih, zbog čega je i sugerisano da se Milorad Ulemek ne prebacuje na VMA. Dačić najavljuje da će se ispitati svi navodi o Ulemekovom planu bekstva.

"Nismo imali, što se tiče operativnih saznanja, da se tako nešto priprema, ali treba ispitati sve činjenice. Kada je bilo takvih ideja da se on prebaci na VMA radi ukazivanja pomoći, policija je stavila do znanja da to ne bi bilo dobro, jer bi to bio bezbednosni rizik", rekao je Dačić.

O ostalim odbeglim članovima Zemunskog klana nema novih informacija, iako MUP ima posebnu radnu grupu koja za njima traga, kaže ministar policije.

O ovoj temi možete čitati i u rubrici Drugi pišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: