Mediji i trgovina ljudima

Odgovarajuće medijsko izveštavanje o problemu trgovine ljudima izuzetno je značajno za rešavanje ovog problema, ocenjeno je na skupu u Beogradu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 18.02.2009.

14:24

Default images

Odgovarajuće medijsko izveštavanje o problemu trgovine ljudima izuzetno je značajno za razbijanje predrasuda, podizanje svesti javnosti, prevenciju "vrbovanja" i poboljšanje kvaliteta pomoći osobama koje su uspele da izađu iz lanca trgovine ljudima, ocenjeno je danas na predstavljanju priručnika za novinare o problemu trgovine ljudima.

U prethodnoj godini u Srbiji je bilo 57 žrtava trgovine ljudima, a u odnosu na ranije podatke taj broj se nije povećao.

Međutim, kako navode u nevladinoj organizaciji Astra, realno taj broj je mnogo veći, jer se samo 10 do 25 posto žrtava trgovine ljudima otkrije.

“Na osnovu podataka Astra SOS telefona, mi smo prošle godine radili sa 16 novoidentifikovanih žrtava. Od tih 16, njih 14 su bili državljani Srbije. Polovina su bili deca”, izjavila je koordinatorka Programa prevencije i edukacije u Astri Ivana Radović.

“Sva deca su bila iz Srbije, što samo potvrđuje ono što smo mi prepoznali pre par godina kao trend, da je internet trgovina ljudima u porastu i da je Srbija kao zemlja porekla znatno zastupljena, što pobija onu predrasudu da smo mi samo tranzitna zemlja i eventualna privremena destinacija za vreme tranzita”, rekla je ona.

Stojiljković: Mediji gube interesovanje

Na predstavljanju priručnika za novinare o trgovini ljudima, rečeno je da je trgovina ženama samo jedan od oblika nasilja, odnosno kršenja ljudskih prava žena u svrhu prinudne prostitucije i eksploatacije.

Prošireno i dopunjeno izdanje priručnika za novinare daje opšti pregled situacije i novih dešavanja vezanih za trgovinu ljudima u svetu, a sadrži i osnovne informacije o problemu trgovine ženama, o tome ko su žrtve, kako su vrbovane, kao i o uzrocima.

Novinar B92 Miša Stojiljković, koji se bavi tom tematikom, ocenio je da je u poslednje dve godine ta tema prestala da bude zanimljiva za medije.

On je ocenio da ta činjenica otežava rad na temi trgovine ljudima i onima koji se bore protiv te pojave.

Priručnik je priredila nevladina organizacija Astra, na osnovu istraživanja Medijum galupa. U izradu priručnika bili su uključeni stručnjaci i novinari koji se bave borbom protiv trgovine ljudima, a posebno trgovinom ženama.

Cilj publikacije je da svima koji pišu ili žele da pišu o trgovini ženama pruži osnovne informacije, kao i preporuke za pisanje, kako bi problem bio predstavljen preciznije.

Trgovina ljudima uvedena je kao krivično delo u Srbiji 2003. godine, a novi Krivični zakonik tu pojavu definiše i navodi kaznene odredbe, čime ga odvaja od krivičnih dela nedozvoljeni prelaz granice i krijumčarenje ljudi. Tim zakonikom uvedeno je i krivično delo trgovina decom radi usvojenja.

Srbija je 2006. godine donela Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima, koja sadrži niz mera i aktivnosti koje treba preduzeti u cilju suzbijanja te pojave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: