Sreda, 18.02.2009.

08:14

Bramerc: Još nema pune saradnje

Glavni haški tužilac Serž Bramerc rekao je ambasadorima EU da je došlo do napretka u saradnji Srbije s Hagom, ali da još nema pune saradnje, kažu izvori.

Izvor: B92, FoNet

Default images

Glavni tužilac Haškog suda Serž Bramerc obavio je danas u Briselu "poverljivu razmenu mišljenja" sa zvaničnicima EU o saradnji Srbije i Hrvatske s tribunalom u Hagu, dajući opreznu ocenu izvesnog napretka Beograda, kao i Zagreba u toj saradnji.

Bramerc je u Komitetu stalnih predstavnika članica EU ponovio ono što je naveo u izveštaju o Srbiji Savetu bezbednosti UN u decembru, navodeći da saradnja srpskih vlasti napreduje, da postoji jasna politička volja i da je situacija mnogo bolja nego pre godinu dana, preneli su evropski diplomatski izvori.

Haški tužilac je ukazao da konačna ocena o punoj saradnji Srbije s Haškim sudom može uslediti samo kad preostala dva optuženika budu u zatvoru Tribunala.

Bramerc je predočio da to, ni u slučaju Srbije, niti Hrvatske, nije konačno mišljenje, pošto će se do toga doći "kontinuirano" tek u junu kad će on podneti zaokruženi izveštaj Savetu bezbednosti.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren potvrdio je ambasadorima u Komitetu stalnih predstavnika evropske 27-orice stav Evropske komisije da bi EU trebalo da stavi na snagu trgovinski sporazum sa Srbijom, budući da Srbija u punoj meri sarađuje s Haškim sudom.

On je naveo da bi EU trebalo da prihvati poziv Beograda za upućivanje jedne misije koja bi utvrdila stepen saradnje Srbije s Haškim sudom.

U Evropskoj komisiji se smatra da za to postoje izgledi i moguće je da o tome u ponedeljak razgovaraju šefovi diplomatija EU.

Prema mišljenju Rena, Bramerc bi mogao ponovo da ode u Beograd, ako u međuvremenu tamo ne bi otišla misija EU.

Ren je kazao da ukidanje viza EU za građane Srbije smatra ostvarivim ciljem za ovu godinu, kao i da treba učiniti sve napore da Srbija dobije status kandidata za članstvo.

Evropski komesar je podneo izveštaj o nedavnoj poseti Beogradu i tamo izneseni stav da srpske vlasti treba najpre da sačekaju na odmrzavanje i opipljive rezultate u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pa da onda podnesu zahtev za status kandidata za članstvo u EU, rekli su funkcioneri u Evropskoj komisiji i Savetu ministara.

Ren je ambasadorima članica EU izneo mišljenje Evropske komisije da bi trebalo razmotriti zahtev Podgorice za dobijanje statusa kandidata za članstvo.

Evropski diplomatski izvori su stavili do znanja da je malo verovatno da se o tome postigne saglasnost pošto se tome protivi više uticajnih zemalja, među kojima su Holandija, Španija, Belgija, Francuska i Nemačka.

Ren smatra da bi, ako bi se to odložilo na duže vreme, ceo proces proširivanja bio usporen do novembra, kad treba da se odlučuje o usvajanju "Ugovora iz Lisabona" o preustrojstvu EU.

Bramercova portparolka Olga Kavran izjavila je da je glavni tužilac preneo ambasadorima EU svoje stavove o mandatu tužioca, o izlaznoj strategiji i o tekućim procesima.

Ona nije dala više detalja o samom sadržaju Bramercovog izlaganja, ali je navela da se nije radilo o “izveštaju”, jer bi naredni redovan izveštaj glavni tužilac trebalo da predstavi Savetu bezbednosti UN u junu.

Ljajić očekuje lociranje Mladića

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić rekao je ranije da očekuje da će Ratko Mladić biti lociran "uprkos njegovom odličnom skrivanju i velikoj bezbednosnoj kulturi".

Rasim Ljajić je rekao da očekuje da će glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc danas u Briselu konstatovati napredak Srbije u saradnji s tim sudom, ali i "nespornu činjenicu da Mladić i (Goran) Hadžić nisu izručeni".

"Izveštaj Bramerca verovatno će biti sličan onom koji je podneo u decembru Savetu bezbednosti UN. Pretpostavljam da će konstatovati napredak u saradnji Srbije i da postoji jasno iskazana politička spremnost da se obaveze ispune, ali će konstatovati i da preostali optuženici nisu izručeni, što je argument koji koristi Holandija", rekao je Ljajić danas u Nišu.

Prema njegovim rečima, nepravedno je i nekorektno što Holandija stavlja znak jednakosti između pune saradnje s Tribunalom i izručenja Mladića.

"Srbija je učinila sve da sve preostale obaveze ispuni, i najveći broj obaveza je ispunjen u svim segmentima i mnogo bolje stojimo nego bilo koja zemlja u regionu u tom pogledu", ocenio je Ljajić, ali je naveo da ne može detaljnije da govori o akcijama koje se preduzimaju na hapšenju.

"Bio bih običan šarlatan kada bih sada vama rekao dokle smo stigli i kakve akcije sprovodimo. Znači, ne preostaje ništa drugo nego da verujete ili ne", rekao je Ljajić.

Dodao je da sada državni organi imaju više saznanja nego što su imali i da se sada radi bolje nego što se radilo, ali da je teško reći da li je to dovoljno.

"Možda sav ovaj trud ne da rezultate u trenutku kada očekujemo, ovo su stvari koje ne možete da predvidite. Ni mi nismo mogli da predvidimo da je Radovan Karadžić - Dabić, i način na koji se on skriva, ali, eto, dogodilo se da je Karadžić lociran pre Mladića", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, svoj optimizam da će Mladić biti izručen Hagu temelji na tome što najprofesionalniji ljudi u bezbednosnim službama rade na rasvetljavanju slučajeva haških begunaca.

"Temeljim optimizam i na odličnoj koordinaciji civilne i vojne službe bezbednosti, na jasno iskazanoj političkoj volji i danonoćnom radu u operativnim potragama za preostala dva optuženika", rekao je Ljajić.

U ponedeljak, 23. februara, u Briselu se sastaju šefovi doplomatija i nije isključeno da jedna od tema bude upućivanje misije EU u Beograd radi utvrđivanja činjeničnog stanja o saradnji Beograda sa Tribunalom.

Dačić: Što pre staviti tačku na Hag

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da MUP sarađuje sa Akcionim timom na pronalaženju preostala dva haška begunca.

"Sigurno je da Srbija čini sve da na puni način sarađuje s Haškim tribunalom. Cela država je ucenjena zbog Haškog tribunala i smatramo da što pre treba da se stavi tačka na to pitanje. Više puta sam isticao da su dobrovoljne predaje najbolji način za okončanje saradnje s Haškim tribunalom", izjavio je Dačić u Palati "Srbija" u Beogradu.

Upitan koliko je blizu hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića, on je rekao da prvo posao treba završiti i da nije način MUP-a da najavljuje nešto što nije završeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: