Pad popularnosti Medvedeva i Putina

Popularnost predsednika i premijera Rusije, Dmitrija Medvedeva i Vladimira Putina, opala su od kad je Rusiju zahvatila kriza, pokazuju istraživanja.

Izvor: B92

Utorak, 17.02.2009.

14:01

Default images

Prema podacima tog Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM), popularnost Medvedeva opala je za deset, a Putona za sedam odsto. Iako ekonomsku politiku vlasti odobrava 15, a ne odobrava 33 odsto ispitanika, većina građana smatra da niko ne bi mogao bolje da vodi državu nego sadašnji predsednik i premijer.

Analitičar Mihail Vinogradov rekao je listu Trud da je pad rejtinga vlasti u vreme kriza normalan pokazatelj i da je u takvim vremenima značajniji pokazatelj - poverenje.

List navodi ocenu sociologa da glavne zamerke građana Rusije nisu toliko povezane sa padom nivoa životnog standarda, smanjenjem plata i rastom nezaposlenosti, koliko sa odsustvom pažnje prema ljudima.

"Od državnih čelnika građani očekuju iskrene reči o tome šta se događa, koliko će trajati kriza i najvažnije - šta će raditi država kako bi pomogla ljudima", kaže direktor VCIOM Valerij Fjodorov.

List navodi da se eksperti slažu u oceni da se vlast toliko udubila u borbu protiv krize, da je zaboravila da informise građane o svom radu.

Politikolog Dmitrij Oreškin rekao je listu Trud da smatra da će Putin u uslovima krize neizbežno i dalje gubiti popularnost i da će u narednih pola godine morati da izabere jedno od rešenja kako bi ostao na vlasti.

Prema prvom scenariju, mogli bi da se održe vanredni predsednički izbori i da se Putin vrati na mesto predsednika, prema drugom - da se reanimira stvaranje Savezne države Rusije i Belorusije, na čije će čelo stati Putin.

Prema trećoj varijanti, smatra Oreškin, moguće je formiranje nekog novog državnog organa, na čijem bi čelu bio Vladimir Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: