Monopol uništava proizvođače mleka

Problem s otkupom mleka nastao je zbog monopolskog ponašanja prerađivača, koji su sav teret nedavnog pojeftinjenja svalili na primarne proizvođače, piše Blic.

Izvor: Blic, Politika

Utorak, 17.02.2009.

01:50

Default images

Zbog niske otkupne cene poljoprivrednici su u gubitku, ali problem je što se pojavio i višak mleka pa nemaju kome da ga prodaju. Tako da se sada gomilaju zalihe, kaže za Blic ministar poljoprivrede Saša Dragin.

Dragin podseća da je zbog velike neravnoteže na tržištu prošle godine došlo do nestašice, pa je država dozvolila slobodan uvoz 4.000 tona mleka u prahu, što je prema njegovoj oceni i razbuktalo problem.

Mleko u prahu je završilo kod prerađivača i u konditorskoj industriji. Rezerve nisu potrošene, a potražnja za mlekom na tržištu je pala. Zbog toga su mlekare prvobitno odlučile da snize maloprodajne cene mleka, odnosno otkupne cene mleka. U međuvremenu je potražnja za mlekom na tržištu nastavila da pada, zbog čega je somborski ”Somboled” odlučio da otkaže otkup mleka od seljaka iz centralnog Banata.

To je dovelo do stvaranja viškova i pretnji primarnih proizvođača da će mleko početi da prosipaju po ulicama.

Rade Pribićević, direktor korpotarivnih i regulatornih poslova “Dunav hrana grupe”, s druge strane, kaže da mlekare koje posluju u sklopu "Salforda” nisu otkazivale niti će otkazivati otkup mleka od svojih kooperanata osim ukoliko ponuđeno mleko ne bude odgovarajućeg kvaliteta.

“Naša otkupna cena mleka je od 19 do 26 dinara po litru i to ministar zna, isto kao i podatak da naša veleprodajna cena mleka iznosi 50 dinara po litru. Sudovi u Srbiji su spori i neprincipijelno je da on koristi svaku priliku da pokuša da se umeša u slučaj, da prejudicira ishod i poziva na naknadu štete gde će se država staviti na jednu stranu. Tu nisu čista posla“, ocenjuje Pribićević.

Kao moguća rešenja novonastale situacije, “Blic” navodi: otvaranje mlekare u stečaju namenjene Asocijaciji poljoprivrednih proizvođača, otkup mleka za Robne rezerve koje bi bilo pretvoreno u mleko u prahu, otvaranje mini-mlekara uz pomoć kredita Fonda za razvoj AP Vojvodine, produženje otkaznog roka mlekara sa 15 na 60 dana.

Proizvođači odložili prosipanje mleka

Proizvođači mleka iz Zrenjanina, Sečnja i Žitišta nisu juče, kako je bilo najavljeno, prosipali mleko koje su mlekare prestale da otkupljuju, već ga odlažu u rashladne uređaje, prenosi "Privredni pregled".

Proizvođači kojima je "Somboled" otkazao otkup mleka, kažu da imaju zakazan razgovor sa nadležnima iz Ministarstva poljoprivrede i da će, kao se do tada ne pronađe rešenje, biti prinuđeni da bace svoje mleko.

Situacija u Novoj Crnji je nešto drugačija, jer su je sa "Somboledom" dogovoreno da se određene količine mleka otkupljuju u narednih nedelju dana.

U "Somboledu" svoju odluku objašnjavaju time da je usled smanjene potrošačke moći i globalne ekonomkse krize došlo do pada potražnje mleka na tržištu.

Predstavnici zrenjaninskog "Mlekoprodukta" kažu da će ipak nastaviti sa otkupom mleka, iako se javio nesklad između velike ponude mleka i smanjene prodaje.

Istovremeno, "Mlekara Šabac" nastavlja otkup mleka od proizvođača u opštini Svilajnac, a u opštinskoj upravi najavljuju da će učestvovati u delu troškova koje ima ta mlekara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: