Neotpuštanje pada teže od kamata

Komentarišući najave vlade o kreditima, privrednici kažu da im kamate nisu problem već obaveza da, ako uzmu kredit, ne smeju da otpuštaju radnike.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.02.2009.

15:39

Default images

Dragan Aleksić je vlasnik preduzeća koje proizvodi stočnu hranu i prerađuje sojina i suncokretova zrna. Od poslovanja njegove firme zavisi egzistencija oko 60 porodica. Iako je državne kredite dočekao sa odobravanjem, i on, kao i većina drugih privrednika, smatra da im visina kamate sada nije najveći problem.

“Sa kamatom bi se mnogo lakše izborili. Prostom matematikom govorim, neka kamata bude i 10 odsto, ali neka dinar bude stabilan, mi ćemo smoći snage da i to podnesemo”, kaže Aleksić.

“Pre pet meseci ja sam koristio 64.000 evra pripremne robe za izvoz. To je vredelo pet miliona dinara. Posle pet meseci, kad sam vratio taj kredit od 64.000 evra, to je vredelo šest miliona i 200 hiljada. Znači, za pet meseci, milion i 200 hiljada kursne razlike ostalo je kod banke. I to je ono što opterećuje nas privrednike”, objašnjava Srbislav Vidojević iz kompanije "Timo med".

U paketu pomoći privredi predviđeno je 122 milijarde dinara, a državni zvaničnici tvrde da je to, za početak, i više nego dovoljno.

Preduzeća su podeljena u četiri grupe na osnovu broja ljudi i od toga zavise i limiti kredita.

Kako su objasnili, tako je odlučeno kako bi se sprečilo da veliki deo novca ode malom broju preduzeća.

“Mi planiramo, na osnovu ove uredbe koja će biti danas usvojena, da potpišemo i ugovore sa poslovnim bankama koje budu prihvatile da uđu u program. Verujem da ćemo do kraja sledeće nedelje već imali potpisane ugovore, kako bi u drugoj polovini februara preduzetnici mogli da se jave bankama za ove kredite”, rekao je ministar ekonomije Mlađan Dinkić. Osim kredita koje subvencioniše država, oni koji žele da počnu sopstveni biznis a nemaju novca, uskoro će moći da računaju na pomoć agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća. Konkurs počinje za mesec dana.

“Agencija je sprema za ovu krizu. Mi smo za 2009. godinu napravili jedan budžet da imamo nesmetani tok rada. Mi već u martu krećemo sa projektom kredita za početnike bez hipoteke. Tri hiljade kredita će biti odobreno”, najavio je direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Goran Džafić.

Prioritet za dobijanje povoljnih kredita imaće izvoznici, odlučili su predstavnici Vlade.

Preduzeća koja budu konkurisala moraće i da se obavežu da neće otpuštati radnike.

Poslednju reč o tome ko će kredit i dobiti imaće banke, a kako bankari kažu, od korisnika zajma će se tražiti klasična sredstva obezbeđenja - zalog, menica ili hipoteka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: