Podnet zahtev za otkrivanje ubice

Okružni javni tužilac podneo zahtev MUP-u da preduzme neophodne radnje radi utvrđivanja postojanja krivičnog dela ubistva novinarke Radislave Vujasinović.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 28.01.2009.

12:34

Default images

Takođe se zahteva i otkrivanje izvršioca. Kako je navedeno u saopštenju koje je potpisao portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić, zahtev za prikupljanje dodatanih podataka temelji se na nalazu i mišljenju veštaka Vlade Kostića iz juna 2008. godine da je smrt Radislave Dade Vujasinović "najverovatnije uzrokovana delovanjem drugog lica".

Da je verovatno reč o ubistvu, upućuje naročito Kostićev nalaz "da su u telu pokojne Radislave Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što ukazuje da su u nju ispaljena dva sačmena snopa koji su formirali veoma tešku ranu", navedeno je u saopštenju.

Prema nalazu balističara, leva ruka je "najverovatnije trenutno bila izbačena iz funkcije usled čega je pokojna bila onesposobljena za dalje rukovanje predmetnim oružjem".

Porodica Vujasinović i njen zastupnik Branislav Tapušković i Nezavisno udruženje novinara Srbije predstavili su pre dva meseca ove nalaze javnosti.

Dada Vujasnović nađena je mrtva u svom stanu 9. aprila 1994. godine, a prvobitnom istragom je utvrđeno da se ubila.

Tapušković: Dokazano ubistvo

Advokat Branislav Tapušković, zastupnik porodice pokojne novinarke Dade Vujasinović ocenio je da je posle 14 godina "dokazano" da je "reč o ubistvu" Dade Vujasinović, a ne o samoubistvu.

"To je sada na policiji, tužilaštvu i sudu da se bave stvarima koje se tiču istraživanja podataka, dokaza, koji mogu da dovedu do onoga ko bi trebalo da bude osumnjičen ili optužen za ubistvo", rekao je Tapušković agenciji Beta, povodom zahteva tužilaštva MUP-u da ispita taj slučaj.

Advokat Tapušković je tim povodom rekao da mu je "veoma drago da je završena farsa da li je reč o ubistvu ili samoubistvu". On je kazao da je u prethodnih 14 godina obnavljao postupak koji je nekoliko puta obustavljalo Okružno javno tužilaštvo i tražio nova razjašnjenja.

"Ova faza je sada završena. Zaključak na bazi činjenica i dokaza koji su do sada uvedeni jeste da je reč o ubistvu", naveo je Tapušković.

NUNS pozdravio zahtev

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravilo je zahtev Okružnog javnog tužilaštva Ministarstvu unutrašnjih poslova da preduzme mere za pribavljanje dokaza o ubistvu novinarke Dade Vujasinović.

Posle 15 godina od tragične smrti, tokom kojih su nadležni istražni organi neprekidno uveravali javnost da se radi o samoubistvu, istraga konačno kreće u pravom smeru, navodi se u saopštenju.

Porodica Vujasinović izrazila je zahvalnost Nezavisnom udruženju novinara Srbije na podršci u procesu dokazivanja istine o ubistvu novinarke Radoslave Dade Vujasinović.

"Evo skoro će biti 15 godina kako traje ova borba za istinu, veliko hvala NUNS-u i gospođi Nadeždi Gaće koja nas je podržala u, da tako kažemo, 'odsudnom trenutku' dokazivanja istine o ubistvu naše Dade", navodi se u pismu upućenom predsednici NUNS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: