Poskupljenje struje i gasa?

"Srbijagas" zvanično je zatražio da gas poskupi za 18 odsto, a EPS-u upozoravaju da su cene struje preniske za funkcionisanje elektroenergetskog sistema.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 21.01.2009.

09:38

Default images

Energetska kriza izazvana zastojem u snabdevanju ruskim gasom tek je okončana, a potrošače u Srbiji očekuju novi problemi sa energentima - ovoga puta sa poskupljenjima. Samo tri meseca posle poskupljenja od 60 odsto, Srbijagas je zvanično podneo zahtev za novo povećanje cena ovog energenta.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović potvrdio je da to preduzeće traži poskupljenje od 18 posto.

"Jedna od mogućnosti jeste da cene porastu, dakle da se izvrši korekcija cena, što po nama u 'Srbijagasu' je najbolja opcija. Druga mogućnost je da Vlada razmotri situaciju i da nađe izvesna interventna sredstva za koja nisam siguran da postoje u budžetu i treća stvar je dalje kreditno zaduženje 'Srbijagasa', što predstavlja izuzetan problem", rekao je Bajatović.

O poskupljenju gasa izjasniće se Agencija za energetiku koja je potvrdila da je dobila zahtev "Srbijagasa" i da će dati mišljenje o najavljenom poskupljenju, a Vlada Srbije će doneti konačnu odluku.

Do direktora Saveta agencije Ljube Maćića nije bilo moguće doći jer je celog dana bio na sastanku.

Od zamenika generalnog direktora EPS-a Dragana Tomića stižu najave da bi i struja početkom marta ili aprila mogla da poskupi za oko 20 odsto.

U EPS-u je, međutim, za B92 rečeno da to preduzeće nikome nije podnelo nikakav zvaničan zahtev za poskupljenje struje, ali portparolka Elektrodistribucije Beograd Sandra Alagić navodi da je cena električne energije u Srbiji najniža u čitavoj Evropi.

"Niko nigde u svetu se ne greje na električnu energiju čak nema ni dogrevanja, znači mi smo jedina zemlja i jedna od retkih u regionu koja se greje i koja koristi električnu energiju, čak u Beogradu mislim da ima još uvek 40 odsto onih koji koriste električnu energiju za grejanje", rekla je ona.

Posle serije pojeftinjenja i gorivo na pumpama u Srbiji narednih dana će najverovatnije poskupeti.

Zbog promena cene nafte na svetskom tržištu, očekuje se da bi posle sutrašnjeg preseka cena, koji će izvršiti Ministarstvo energetike, gorivo moglo da poskupi za oko sedam do osam dinara po litru. Slična poskupljenja već su se dogodila u Crnoj Gori, Makedoniji i Hrvatskoj.

SSSS: Preispitati poskupljenja

Savez samostalnih sindikata Srbije zatražio je od Vlade Srbije da preispita "dramatičan i neprimereni talas poskupljenja" komunalnih usluga, hrane i energenata i da spreči sva najavljena poskupljenja.

Sindikat je saopštio da će se poskupljenja u velikoj meri odraziti na i onako već "istanjenje" porodične budžete i da prete da Srbiju, kako se navodi, vrate u period "za koji smo mislili da je ostao iza nas".

Dodaje se da postoji bojazan da će planirana inflacija od osam odsto biti premašena i da će se Srbija suočiti sa dvostrukom inflacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: