UN bez jedinstvene odluke o Gazi

SAD su, na vanrednom sastanku SB, onemogućile izglasavanje libijskog nacrta rezolucije u kojoj se poziva na prekid vatre na Bliskom istoku, navode diplomate UN.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 04.01.2009.

09:38

Default images

U tekstu koji je podnela Libija, kao jedina arapska zemlja u 15-članom Savetu bezbednosti, izražava se "velika zabrinutost zbog situacije u Gazi, posebno nakon što je Izrael započeo kopnenu ofanzivu". U tekstu se pozivaju sve uključene strane da momentalno prekinu vatru i sve vojne aktivnosti.

"Mi smo tražili sastanak u Savetu bezbednosti. Kao libijska delegacija mi smo predstavili predsedničko saopštenje i tokom konsultacija ono je u principu podržano. Na žalost, SAD su zadržale poziciju protiv bilo kakvih odluka koje dolaze sa ovog sastanka", rekla je ambasadorka Libije u UN Đadela Etali. Zvanični Vašington spreman je da prihvati rezoluciju, ali samo pod svojim uslovima.

"Kao što ste čuli, mi nismo prihvatili nikakav sporazum niti bilo šta o čemu se govorilo ovde. Naš čvrst stav je da Hamas krši primirje i rezoluciju 1850, kao i sporazum usvojen prošle nedelje. Mi ne vidimo da to može da dovede do trajnog rešenja", kazao je Alehandro Volf, ambasador SAD u UN.

Stalni palestinski posmatrač u UN Rijad Mansur, rekao je da je odgovornost na Savetu bezbednosti da Izrael momentalno obustavi agresiju.

"Želim da kažem da je posao Saveta bezbednosti da u dogovoru sa svim stranama postigne međunarodni mir i bezbednost. Čak i ako postoji mogućnost političkog procesa na terenu između strana i to je zadatak Saveta bezbednosti. Imamo rat, ponovo imamo agresiju protiv Palestinaca", rekao je Mansur.

"Ovo je tužan i tragičan trenutak zato što Savet bezbednosti nije u stanju da optuži Izrael koji je okupator i ne može zaustaviti izraelsku agresiju i sprečiti dalje kopnene napade. Izrael ne može da se ponaša kao država za koju ne važi međunarodni zakon i da sprovodi zakon džungle", dodao je on.

"Mislim da je potrebno da sada sve naše snage fokusiramo na pronalaženje rešenja za trenutnu krizu. Ima mnogo aktivnosti u regionu i Savet bezbednosti mora imati najvažniju ulogu u svemu tome. Mi smo prošle nedelje pozvali na hitnu obustavu nasilja i to je važno, čak i ako noćas nismo uspeli da se dogovorimo", kazao je britanski ambasador u UN Džon Severs.

SAD i Libija su se nekoliko puta sukobile po izraelsko-palestinskom pitanju otkako je Libija kao nestalni član ušla u Savet bezbednosti pre godinu dana.

Američka delegacija u SB nekoliko puta je insistirala da u bilo kojoj rezoluciji u vezi sa konfliktom u Gazi, mora da stoji da je palestinska militantna grupa Hamas, koja je preuzela vlast 2007. godine, teroristička organizacija i da je preuzela vlast legitimnoj palestinskoj upravi.

Tripoli i druge arapske prestonice protive se takvoj formulaciji.

O operacijama koje izraelska vojska izvodi u pojasu Gaze možete čitati u posebnoj vesti.

EU počinje diplomatsku misiju

Ministri spoljnih poslova Evropske unije počeli su danas misiju u cilju prekida vatre u pojasu Gaze, priznajući da se suočavaju sa teškim zadatkom.

Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg, čija je država 1. januara preuzela predsedavanje EU, izjavio je u Pragu da će biti veoma teško da diplomatska misija EU za Bliski istok postigne uspeh. "Jasno je da je situacija veoma teška", rekao je Švarcenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa komesarom EU za spoljne poslove Benitom Ferero-Valdner.

Švarcenberg je rekao da će Unija pokušati da "otvori sve kanale kako bi humanitarna pomoć stigla u Gazu" i "razgovarati kakvi uslovi treba da budu uspostavljeni kako bi se omogućio prekid vatre".

Švarcenberg i Ferero-Valdner učestvuju u diplomatskoj misiji za Bliski istok, u kojoj su i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i šefovi diplomatija Švedske i Francuske, Karl Bilt i Bernar Kušner.

Oni će se tokom tri dana sastati sa liderima Izraela, predstavnicima Palestinaca i Jordana, preneo je Rojters.

Ferero-Valdner je rekla da će EU izdvojiti još tri miliona evra za humanitarnu pomoć Gazi.

Upitan o tome šta će delegacija EU postići, Solana je za radio stanicu Bi-Bi-Si rekao da će ona"razgovarati sa svima, sa obema stranama, arapskim zemljama, Ujedinjenim nacijama" i dodao da postoji mogućnost da Unija angažuje ljude na terenu.

Solana je istakao da je EU "spremna da učini sve kako bi se zaustavila situacija koja je počela Hamasovim kršenjem prekida vatre".

"Gaza je najnaseljenije mesto na svetu, teško je imati vojnu operaciju bez žrtava, koje pogađaju civile", rekao je Solana i dodao da je "u isto vreme istina da Izrael zaslužuje da živi u miru od hamasovskih raketa".

Povodom sukoba u Gazi oglasio se i papa Benedikt XVI, koji je rekao da "rat i mržnja nisu rešenje problema".

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Ćin Gang saopštio je da Kina izražava ozbiljnu zabrnutost zbog eskalacije situacije u Gazi i poziva sve strane na prekid sukoba, dok je italijansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo Izrael da učini sve kako bi se obezbedila zaštita civila i dopremanje humanitarne pomoći.

Rusija zabrinuta zbog žrtava

Rusija je ozbiljno zabrinuta zbog civilnih žrtava izraelske operacije u pojasu Gaze i tamošnje teške humanitarne situacije, izjavio je danas ruski predsednik Dmitrij Medvedev u razgovoru sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom.

Medvedev, koji je sa Olmertom razgovarao preko telefona, istakao je važnost što skorijeg upostavljanja prekida vatre, preneo je Rojters saopštenje iz Kremlja.

Rusija je stalni član Saveta bezbednsti UN i pripadnik bliskoistočne posredničke četvorke.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Andrej Nesterenko izjavio je danas u Moskvi da će Rusija nastaviti da promoviše prekid vatre u Gazi i da je u tom cilju uputila specijalnog izaslanika ruskog predsednika za Bliski Istok, zamenika šefa diplomatije Aleksandra Saltanova, u taj region.

Gradonačelnik Njujorka u Izraelu

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg doputovao je u Izrael da izrazi solidarnost s Izraelcima, suočennim sa raketnim napadima iz pojasa Gaze, dok već deveti dan traje izraelska ofanziva na tu palestisnku teritoriju pod kontrolom Hamasa. Blumberg je posetio luku Aškelon, jednu od meta napada palestinskih ekstremista, izrazivši podršku vojnoj operaciji "Čvrsto olovo", preneli su izraelski mediji.

Obraćajući se novinarima, Blumberg, američki Jevrejin, rekao je da bi on učinio sve da zaštiti svoje građane kada bi on bio lider države Izrael.

On je podsetio da su Njujorčani dva puta bili suočeni s terorom i da sve znaju o tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: