Oprečni stavovi Vlade i sindikata

Vlada traži zamrzavanje kolektivnog ugovora. Sindikati najavljuju proteste, poslodavci prete otpuštanjima.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.12.2008.

00:55

Default images

Vlada Srbije i poslodavci predložiće sindikatima da pristanu na zamrzavanje odredaba Opšteg kolektivnog ugovora zbog efekata svetske ekonomske krize. To bi, kako objašnjavaju u Vladi, značilo oslobađanje poslodavaca obaveze da radnicima isplaćuju naknade za topli obrok, prevoz i regres i o tome bi trebalo da bude odlučeno na sutrašnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta.

Radnici najavljuju masovne proteste, a poslodavci otpuštanja.

Papir potpisan pre samo mesec dana više ne važi.

Dok sindikalci zameraju premijeru da im vređa inteligenciju, Mirko Cvetković smatra da je njegova vlada socijalno odgovorna, jer obećava usklađivanje plata sa inflacijom i radnicima ne preporučuje da štrajkuju jer smatra da će ih poslodavci otpuštati.

“Ja ne verujem da će biti protesti, jer ako budu protesti, biće masovnih otpuštanja.Ljudi koji se bave proizvodnjom neće moći toliko da plate te radnike i moraće da ih otpuste. Mislim da neće biti masovnih protesta, jer većina radnika će da shvati da je bolje da zadrže posao nego da idu na ulicu. Na ulici nema proizvodnje, tamo samo mogu da viču”, rekao je premijer Cvetković.

Premijerove teze o otpuštanju potvrđuju i u Uniji poslodavaca. Ukoliko radnici istraju u svojim zahtevima, jedino što mogu da im ponude su, kako objašnjavaju, bolji uslovi za one koji ostaju.

“Bili bismo primorani da idemo na nepopularnu meru otpuštanja radnika za 20 odsto. Koliko bi se povećale plate, u istom procentu bi bilo otpuštanja radnika”, kaže predsednik Skupštine Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

I pored pretnji o otpuštanju, sa prvim snegom, radnici najavljuju vreo januar i masovne proteste.

Od svojih zahteva ne odustaju, jer ih ne plaše pretnje otkazima na koje su, kako kažu, zbog loših privatizacija već navikli.

Sindikalci tvrde da odustajanje od ugovora govori o neodgovornosti države.

I dok u Vladi kažu da su, tokom pregovora, sindikalcima napomenuli da će pratiti efekte krize i da će u decembru odlučiti da li Ugovor može da stupi na snagu, radnici tvrde drugačije.

Iz premijerovog kabineta obećavaju da će sve da učine kako bi ublažili efekte krize ali, kako kažu, novca nema.

Ministar za rad kaže da je jedina alternativa radničkim zahtevima pad Vlade.

Da li u Novu godinu ulazimo sa masovnim radničkim protestima i otkazima ili, kako nagoveštava Rasim Ljajić, sa novim izborima, znaće se posle sednice Socioekonomskog saveta u petak, kada za isti sto sednu predstavnici države, poslodavaca i sindikata.

Ljajić: Novca, jednostavno, nema

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić ne odbacuje mogućnost dogovora sa sindikatima o odlaganju primene Opšteg kolektivnog ugovora.

Ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić kaže da Vlada predlaže odlaganje primene Opšteg kolektivnog ugovora u celini.

On je, gostujući u "Kažiprstu" Radija B92, rekao da je prilikom potpisivanja Ugovora rečeno da će se pratiti efekti svetske finansijske krize i da će u decembru biti zajednički procenjeno kada Ugovor može da stupi na snagu. Ministar Ljajić naglasio je da novca za isplatu toplog obroka i regresa, jednostavno, nema.
Ministar Ljajiæ (Tanjug, arhiva)
Zbog svetske finansijske krize, koja ne mimoilazi ni Srbiju, u ovom času nije moguća primena Opšteg kolektivnog ugovora. To je zahtev Unije poslodavaca, stranih investitora i Privredne komore Srbije, kaže ministar za rad i socijalnu politiku, navodeći da je socijalni dijalog sada u krizi jer sindikati tvrde da nije dogovorena procena primene Ugovora u decembru.

“Kada smo pregovarali o proširenom dejstvu, vrlo jasno je rečeno da ćemo pratiti efekte svetske finansijske krize i da ćemo u decembru imati sastanak Socijalno-ekonomskog saveta i doneti stav povodom proširenog dejstva, da li ono može da stupi na snagu 1.januara ili će biti nužno odlaganje kolektivnog ugovora. Ja još ne isključujem mogućnost dogovora”, rekao je Ljajić.

Naredne godine vodiće se borba da zaposlenost ostane na istom nivou, a na sutrašnjem sastanku Socijalno-ekonomskog saveta biće predloženo odlaganje primene aneksa kolektivnog ugovora.

Vlada će predložiti ekonomske i socijalne mere i podršku preduzećima koja imaju tržište, rekao je Ljajić, upozoravajući da je cilj sindikata, koji idu na sve ili ništa, u ovim uslovima nerealan.
"Mi ćemo da ponudimo mere i da učinimo sve da ublažimo efekte ove krize”, kaže Ljajić i dodaje da bi, prema njegovoj oceni, rezultat štrajka, ako bi on postao masovan ukoliko pregovori sa sindikatima propadnu, mogao da bude pad Vlade, a ne ono što je sindikalni cilj, da se obezbede sredstva za primenu Opšteg kolektivnog ugovora, jer tih sredstava nema.

“Mi ćemo radije podneti ostavku i reći - mi nismo u stanju da obezbedimo ono što vi tražite, mi mislimo da je ovo racionalno ponašanje i realan odgovor”, zaključio je on.

Ceo intervju sa Rasimom Ljajićem možete pogledati ovde.

"Ne treba odbacivati kolektivni ugovor"

Iako kolektivni ugovor ne može da funkcioniše u našoj zemlji takav kakav je trenutno, to ne znači da treba da ga odbacimo, jer će to značiti da nikad više takav predlog nećemo imati, rekao je, gostujući u Vestima B92, Branislav Čanak, predsednik Unije granskih sindikata "Nezavisnost".

On je rekao da će takvo mišljenje zastupati na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, zakazanoj za sutra u 14 sati. “Mi smo sada iskovali jedan opšti kolektivni ugovor koji nemaju mnoge zemlje sa razvijenijom demokratskom kulturom i kulturom socijalnog dijaloga. Po svojoj prirodi, neprirodno je nastao. Zato se tako klima. Da je potpisan u Francuskoj, ne bi mogao da se klima ni po jednoj tački. Ali u Srbiji, kako je potpisan, tako se i klima”, kazao je Čanak.

To je, prema njegovim rečima, jedan od pokazatelja ozbiljnosti ove vlade, pa takav odnos treba da imaju i sindikati.

“Čudi me što poslodavci odstupaju, zato što je to za njih veoma važno da se regulišu neki odnosi u teškim vremenima. Čak bi za njih bilo veoma povoljno da jedan ovakav ugovor funkcioniše, kako bi lakše prebrodili krizu. Jer ovako bi imali svaki dan štrajkove, a imaće ih sigurno svaki dan, jer nisu upakovani u jedan projekat kao što je Opšti kolektivni ugovor. Teže je nositi se svakodnevno sa 50 štrajkova širom Srbije, nego imati jedan socijalni mir, koji i nije toliko skup", rekao je Čanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: