Protest ispred fabrike Vitala

Stotinak radnika je protestovalo ispred fabrike Vital u Vrbasu i tražilo od poslodavca da im otpremninu isplati odjednom.

Izvor: B92

Sreda, 19.11.2008.

20:00

Default images

Od 199 radnika Vitala koji su otpušteni, 15 je prihvatilo da dobije otpremninu iz tri dela. Danas u 16 sati istekao je rok da radnici potpišu saglasnost da im se otpremnina isplati u tri rate, svaki put po jedna bruto plata i da posle prve rate dobiju rešenje o otkazu.

Poslovodstvo Vitala je 3. novembra na portirnicu zakačilo spisak sa imenima 232 zaposlena koji su proglašeni za tehnološki višak, a sa tog spiska naknadno su skinuta imena 28 žena koje su na trudničkom i porođajnom odsustvu.

Od 204 osobe koje su ostale na listi, pet su radnici koji su radili na određeno i istekao im je ugovor.

Predsednik Pokrajinskog odbora Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost Slavko Vlaisavljević pozvao je radnike koji protestuju da ne odustanu od zahteva.

"Moramo se držati zakona, a poslodavac, kompanija Invej, koja je većinski vlasnik Vitala, prekršila je zakon i to je utvrdila inspekcija rada", kazao je on.

Prema njegovim rečima, Vital nije poštovao program za rešavanje tehnološkog viška.

Vlaisavljević je rekao da postoji mogućnost da radnici ne dobiju ništa, odnosno da ih poslodavac vrati na posao, ali ih ugnjetava i premešta u udaljene pogone kompanije Invej, što se, kako je naveo, već događalo Inveju.

Radnici koji su prihvatili da im otpremnine budu isplaćene u delovima kazali su novinarima da su uzeli kredite i da im otpremnine pružaju rešenje bar za naredna tri meseca.

"Zakasnili smo sa protestom. Šteta ovako nismo reagovali još pre tri godine, kada je otpuštena prva grupa od 350 ljudi i odmah zaustavili ovo iživljavanje, koje je sada već uzelo maha, toliko da je i sama država nemoćna da obuzda bahatost poslodavaca", kazali su oni.

Većinski vlasnik Vitala od oktobra 2005. je firma Invej iz Zemuna Predraga Rankovića Peconija. U Vitalu je tada bilo 1.050 zaposlenih, a nakon odluke o otkazima ima ih oko 350.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: