Petak, 14.11.2008.

01:45

UNMIK će istraživati "žutu kuću"

UNMIK je formirao tim za ispitivanje činjenica o nelegalnoj trgovini organima u Albaniji, kaže tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević.

Izvor: B92, Beta

Default images

Predstavnici UNMIK-a obavestili su zamenika tužioca za ratne zločine Srbije Dragoljuba Stankovića da će danas u Prištini biti formiran tim za istragu u vezi sa trgovinom ljudskim organima, rečeno je u Tužilaštvu za ratne zločine. Kako je rečeno, oni su pozvali Stankovića da se priključi tom istražnom timu.

Podsetimo, UNMIK je tužilaštvu Srbije tvrdio da nije bilo istrage o nelegalnog trgovini organima nealbanaca za vreme i posle sukoba na Kosovu.

Ekipa emisije (Re)akcija sinoć je, međutim, prvi put objavila sadržaj tog izveštaja, što potvrđuje da su ga istražitelji UNMIK-a i Haškog tribunala sačinili. Iz izveštaja se vidi da su istražitelji UNMIK-a i Haškog tribunala 2004. godine bili na severu Albanije i da su u tzv. žutoj kući, koju Karla del Ponte u svojoj knjizi opisuje kao mesto zločina, pronašli neke materijalne dokaze, koji se nalaze u mrtvačnici u Orahovcu.

"Ja mogu da vam kažem da je, evo, upravo danas, da smo dobili od UNMIK-a obaveštenje da su formirali istražni tim i da su pozvali jednog od mojih zamenika da uđe u taj tim", kaže Vladimir Vukčević za B92.

"Tako da je to, smatram, jedna naša velika pobeda u ovoj čitavoj stvari. Sada očekujem da vidim kako je to UNMIK zamislio, pa ćemo da vidimo. Ali, velika je stvar da predstavnik srpskog tužilaštva bude prisutan svakoj od tih radnji", objašnjava on.

Vekarić: Nedoslednosti u istrazi

Nakon što je ekipa emisije (Re)akcija došla do izveštaja UNMIK-a o trgovini organima na Kosovu i u centralnoj Albaniji i prvi put sinoć na TV B92 obelodanila njegov sadržaj, reagovao je i portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije.
Bruno Vekariæ (B92, arhiva)
Bruno Vekarić je rekao da će Tužilaštvo dostaviti Savetu Evrope i UN kompletan materijal istrage o trgovini organima na Kosovu.

Činjenica da je UMNIK negirao postojanje izveštaja za koji se ispostavilo da, ipak, postoji sa pečatom ove organizacije, a koje je tužilaštvo neformalno nabavilo, ukazuje na mnoge nedoslednosti u istrazi koje mogu značiti i da se radi o vidu kriminala u okviru UMNIK-a na Kosovu, kaže on.

"Dakle, pod jedan, imamo odgovor UMNIK-a Tužilaštvu za ratne zločine na zahtev da se pošalju sve potrebne dokumentacije i dokazi iz eventualne istrage koja se odvijala na Kosovu povodom trgovine organima. Dobili smo negativan odgovor, bukvalno da istrage nije ni bilo”, kaže Vekarić za B92.

“S druge strane, imamo pod istim tim pečatom UMNIK-ov izveštaj gde se navode čak sve stvari sa terena koje su pronađene u kući. To je prva činjenica na koju bih skrenuo pažnju”, ukazuje on.

“Druga činjenica je da, gledajući vašu emisiju ‘B92 Istražuje’, vidi se da tužilac koji je bio na terenu ne govori istinu", zaključuje Vekarić.

Opširnije o "žutoj kući" i pitanju istrage i izveštaja UNMIK-a možete čitati u transkriptu emisije B92 istražuje.

Novo hapšenje za trgovinu organima

Jedan Izraelac uhapšen je na Kosovu zbog sumnje da je posredovao u ilegalnoj transplantaciji organa, potvrđeno je u Kosovskoj policijskoj službi. To je peto hapšenje u vezi sa transplantacijom organa na privatnoj prištinskoj klinici "Medikus".

Prema rečima portparola KPS-a Vetona Eljšanija, Moše Harel uhapšen je juče popodne u Prištini zbog sumnje da je organizovao dolazak na Kosovo prodavca bubrega iz Turske, kao i Izraelca kojem je taj organ presađen.

Policija sumnja da je on posredovao i u drugim slučajevima transplantacije organa i da je zbog toga često putovao za Tursku, Moldaviju, Izrael. Izraelcu je oduzet pasoš i ima obavezu da se dva puta nedeljno javlja policiji.

U bekstvu je jedan od glavnih osumnjičenih, turski lekar Jusuf Erčin Sonmez, za koga se sumnja da je izvršio transplantaciju organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: