Hrvatska zamrzava plate

Hrvatska vlada i predstavnici poslodavaca i sindikata dogovorili su se o potpunom zamrzavanju rasta plata u državnom i javnom sektoru.

Izvor: B92

Sreda, 12.11.2008.

14:52

Default images

Premijer Ivo Sanader se s poslodavcima dogovorio da oni apeluju na privatne firme da menadžerima ne povećavaju plate u idućoj godini. Sanader je najavio i štednju u troškovima reprezentacije, što znači da "božićnice" neće biti u državnim i javnim sektorima, preneli su hrvatski mediji.

Sanader će tako ostati bez povećanja plate za 1.300 kuna, pa će mu plata iznositi sadašnjih oko 22 hiljade kuna (više od 3.000 evra), a saborski zastupnici neće dobiti ni povećanje svojih plata za 940 kuna, već će ostati na 16 hiljada kuna, koliko su imali do sada.

Vlada je u smislu štednje uputila i čitav niz drugih apela, pa se među njima tako nalaze i zamrzavanje cena komunalnih usluga, davanja za socijalu, penzije i zdravstvo, koja ostaju na istom nivou, prestanak dodatnog zaduživanja države, zamrzavanje cena usluga privatnika, ostvarivanje novih vladinih projekata putem koncesija i nastavak već započetih državnih projekata.

Mesić: Strategija za krizu

Hitna, jasna i konkretna nacionalna strategija jedini je odgovor na izazove trenutne krize, izjavio je hrvatski predsednik Stjepan Mesić.

Takva strategija bila bi temelj hrvatske verzije američkog "Nju dila" (programa ekonomskog oporavka posle krize 30-ih godina), odnosno nove ekonomske i razvojne paradigme, istakao je Mesić na tradicionalnom skupu ekonomista u Opatiji.
Stjepan Mesiæ (Beta, arhiv)
Krizu u Hrvatskoj spremno je dočekala jedino nacionalna banka - HNB, rekao je Mesić navodeći da ta banka već godinama ozbiljno shvata svoj posao čuvanja stabilnosti finansijskog sistema, preneli su hrvatski mediji.

Mesić je upozorio i na mogućnost da strane banke u Hrvatskoj otpišu svoje podružnice i da smanje ili čak obustave nove kredite, preko potrebne za vraćanje onih starih.

"Novac u bankama pripada hrvatskoj privredi, građanima i državi!", poručio je Mesić stranim bankama i dodao da se ne sme dozvoliti da se taj novac iznosi iz Hrvatske, kao što se ne sme iz zemlje iznositi ni profit koji je u njoj ostvaren.

Naglasio je da Hrvatska ima pravo da traži da se, bar privremeno, sve ono što se u njoj zaradi, u nju i investira.

Novac zarađen u u Hrvatskoj mora da se koristi za očuvanje i stvaranje radnih mesta u Hrvatskoj, rekao je Mesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: