Određen pritvor Miladinu Kovačeviću

Istražni sud je odredio pritvor Miladinu Kovačeviću i bivšem konzulu Srbije u Njujorku Slobodanu Nenadoviću u trajanju do mesec dana.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 28.10.2008.

09:27

Default images

To je potvrdio Kovačevićev advokat Borivoje Borović. Odluka je doneta zbog sprečavanja eventalnog bekstva i uticaja na svedoke. Kovačević se u policiji od optužbi za nanošenje teških telesnih povreda branio ćutanjem, jer tužilaštvo nije objasnilo po kom osnovu vodi postupak i izjavio da nije kriv za podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja.

Prethodno, istražni sudija Drugog opštinskog suda u Beogradu saslušao je Miladina Kovačevića i bivšeg generalnog konzula Srbije u Njujorku Slobodana Nenadovića, koji su, pre toga, saslušani u policiji.

Miladin Kovačević se u policiji izjasnio da nije kriv za podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja, a od optužbi za nanošenje teških telesnih povreda se branio ćutanjem, jer tužilaštvo nije objasnilo po kom osnovu vodi postupak, izjavio je njegov advokat Borivoje Borović.

Istražni sudija Drugog opštinskog suda u Beogradu nešto pre 19 sati počeo je da saslušava Miladina Kovačevića, izjavila je potrparolka tog suda Marina Klarić-Živković.

Ona je navela da će posle Kovačevića istražni sudija saslušati i Nenadovića, a potom odlučiti o zahtevu tužilaštva da se protiv njih sprovede istraga i da im se odredi pritvor.

Kovačević je danas izneo svoju odbranu u policiji povodom krivičnih dela zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju i falsifikovanje isprave, dok se povodom krivičnog dela nanošenja teških telesnih povreda branio ćutanjem, naveo je Kovačevićev advokat Borivoje Borović.

Borović je objasnio da Kovačević nije hteo da se izjasni o krivičnom delu teške telesne povrede pošto tružilac nije odgovorio na pitanje da li je postupak protiv njega pokrenut po zamolnici američkih vlasti ili je krivični postupak (krivično gonjenje) ustupljeno srpskom pravosuđu.

Borović je naglasio da njemu i njegovom branjeniku nije predočen nijedan dokument koji su američke vlasti nedavno prosledile srpskom tužilaštvu, a koji se tiče krivičnog postupka koji se protiv Kovačevića vodi u SAD. Kovačević je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen da je u kafanskoj tuči u noći između 4. i 5. maja teško povredio kolegu Brajana Stajnhauera sa univerziteta Bingamton, u državi Njujork.

Republičko javno tužilaštvo saopštilo je da postoji osnovana sumnja da je Kovačević počinio tri krivična dela: podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje službene isprave i nanošenje teških telesnih povreda.

Portparol Tužilaštva Tomo Zorić kaže da se bivšem konzulu Slobodanu Nenadoviću na teret stavlja da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja zbog falsifikovanja službene isprave.

Istražnom sudiji Drugog opštinskog suda u Beogradu Tužilaštvo je dostavilo kompletnu dokumentaciju. Sud će odlučiti o zahtevu Tužilaštva da se okrivljenima odredi pritvor, kao i o zahtevu za sprovođenje istrage. Kovačević i Nenadović prvo su saslušani u policiji. Ispred Policijske uprave Beograda okupio se veliki broj novinara, koji iščekuju da se pojave Kovačevićevi roditelji i advokat.

Novi Kovačevićev advokat Borivoje Borović rekao je da je njegov klijent pozvan na informativni razgovor, da se dobrovoljno odazvao i da mu je uručeno rešenje o policijskom zadržavanju.

Borović nije mogao da precizira u kom svojstvu je Kovačević pozvan na razgovor, navodeći da će to znati nakon saslušanja koje bi uskoro trebalo da počne. "Trenutno je meni kao njegovom pravnom zastupniku uručeno rešenje o policijskom zadržavanju", objasnio je on.

A Petar Kovačević je demantovao da je njegov sin Miladin Kovačević danas uhapšen u Srbiji, već je izjavio da je dobrovoljno otišao u policiju.

Hronologija događaja

Miladin Kovačević je u junu napustio SAD, pošto je optužen da je teško povredio Stajnhauera, koji je tek nedavno izašao iz kome. Kovačević je tvrdio da je branio drugaricu.

Na fotografijama do kojih je došao B92 vidi se kako je Stajnhauer izgledao nakon tuče u baru. On je, prema pisanju medija, bio dva meseca u komi, a izveštaji lekara pokazuju da je imao povrede glave.
Žrtva Kovaèeviæa, Brajan Stajnhauer, u bolnici u komi (B92)
Kovačević je odmah posle tuče uhapšen i bio je mesec dana u pritvoru u Americi. Pušten je uz kauciju od 100.000 dolara, koju su njegovi roditelji platili preko računa konzulata, a novac je uplatio vicekonzul.

Iako je pre svega vicekonzul Igor Milošević znao da Kovačević ne sme da napusti zemlju, u konzulatu mu je izdata nova putna isprava. Upravo tada i nastaje najveći problem: tri dana po puštanju iz pritvora, Kovačević napušta SAD sa duplim dokumentom.

Kada je to je procurilo u medije, konzul i vicekonzul su suspendovani. Ceo slučaj pretio je da preraste u međudržavni sukob. Kako je odbijao da se vrati u Ameriku, za Kovačevićem je u julu raspisana međunarodna Interpolova poternica. U međuvremenu, početkom septembra pred sudom u Beogradu pokrenut je postupak protiv vicekonzula Igora Miloševića.

U tom postupku Miladin Kovačević i bivši konzul Slobodan Nenadović saslušani su kao svedoci.

Od tada Kovačevićevi roditelji ponavljaju da se on neće vratiti u Ameriku i da se postupak može voditi samo u Srbiji. Oni su tvrdili je Miladin pobegao iz Amerike jer mu je tamo bio ugrožen život.

Ministarstvo pravde Srbije bez komentara

Dugo je ceo slučaj tapkao u mestu. Američke vlasti insistirale su da mu se sudi u SAD, a vlasti Srbije ponavljale su da je prema srpskim zakonima ekstradicija nemoguća.

Na kraju je američko ministarstvo pravde putem međunarodne pravne pomoći Srbiji dostavilo dokumenta iz predmeta koji se u državi Njujork vodi protiv Kovačevića. Ona su pre 20 dana prosleđena Tužilaštvu.

Pre dvadesetak dana Tužilaštvo je saopštilo da je dobilo dokumenta o slučaju Kovačević. U Ministarstvu pravde Srbije nisu želeli da komentarišu slučaj.

"Vi znate da Ministarstvo pravde niti ima saznanja niti je ikada komentarisalo postupke u toku", kazao je pomoćniik ministra pravde Slobodan Homen.

"Naša uloga je bila, jednostavno, kada smo dobili spise od Ministarstva pravde SAD, mi smo ih takve, bez uvida u sadržinu, prosledili Tužilaštvu", kazao je on. Dokumenta su dostavljena putem međunarodne pravne pomoći.

(Ne)ustupljen slučaj

Profesor krivičnog procesnog prava Milan Škulić objasnio je da, iako predmet protiv Miladina Kovačevića nije formalno ustupljen srpskom pravosuđu, on je ustupljen de fakto samim omogućavanjem uvida u spise predmeta i dokazni materijal.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je da su američke vlasti "ustupile srpskom pravosuđu predmet Miladina Kovačevića radi sprovođenja istražnih radnji", dok je u Američkoj ambasadi Tanjugu rečeno da predmet nije ustupljen, već da je Ministarstvo SAD poslalo tužilaštvu u Beogradu fotokopiju spisa krivičnog postupka, koji se u toj državi vodi protiv njega.

Istražni sudija je, prema rečima Kovačevićevog branioca Borivoja Borovića, kazao da je srpsko tužilaštvo po sopstvenoj inicijativi pokrenulo deo postupka protiv Kovačevića koji se odnosi na nanošenje teških telesnih povreda, a ne po zamolnici niti na osnovu ustupanja predmeta.

U tužilaštvu u Srbiji danas nisu želeli da odgovore na pitanje da li je predmet protiv Kovačevića ustupljen Srbiji.

Škulić je objasnio da srpsko tužilaštvo može da pokrene krivični postupak na sopstevenu inicijativu, ukoliko raspolaže saznanjima i dokazima da je domaći državljanin izvršio krivično delo na teritoriji druge države.
Povrede Stajnhauera (B92)
On je ukazao da se krivično gonjenje u tom slučaju preduzima po "personalom principu" krivičnog zakonodavstva, pošto nije moguće izručenje domaćih državljana.

Tužilaštvo zahteva istragu protiv Kovačevića zbog krivičnog dela teške telesne povrede (za koje ga terete i američke vlasti), kao i zbog zloupotrebe službenog položaja u podstrekavanju i falsifikovanja isprave, o čemu će odluku doneti istražni sudija.

Prethodno je ambasada SAD saopštila da pozdravlja odluku srpskih vlasti da privedu Kovačevića i Nenadovića i navodi da je kooperativna prema zahtevu Srbije da istraži taj slučaj. Za Kovačevićem je u julu raspisana međunarodna Interpolova poternica. Ceo slučaj pretio je da preraste u ozbiljni međudržavni konflikt, a govorilo se i tome da će čak i SAD uskratiti pomoć Srbiji. Predstavnici Amerike insistirali su da se Kovačević vrati.

“Mi tražimo njegov povratak u SAD. Ovo je veoma važno, ne samo zbog užasnih povreda koje je pretrpeo Brajan Stajnhauer, nego i zbog toga što je predstavnik srpskih vlasti pomogao Kovačeviću da izbegne pravdu”, rekao je ranije Kameron Manter, ambasador SAD u Beogradu.

"Ovde je prekršen zakon Amerike, i mi pozivamo porodicu Kovačevića da shvati da je dobrovoljni povratak u Ameriku u najboljem interesu i za njega i za Srbiju", rekao je on.

Vučo: Kontrola štete

Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević-Vučo veruje da sada državni organi Srbije pokušavaju da kontrolišu problem koji je nastao nakon što je Miladin Kovačević, uz pomoć konzulata Srbije, pobegao iz Amerike i izbegao suđenje tamo.

Ona, međutim, smatra da će Srbija Kovačeviću moći da sudi samo za onaj deo koji se odnosi na izbegavanje pravde, odnosno bekstvo iz Amerike, ali ne i direktno za prebijanje kolege.

"Slučaj nije ustupljen pravosudnim organima Srbije. Nije urađeno na način kako se to radi i nisu SAD zahtevale od Srbije da preuzme gonjenje našeg državljanina, koji je počinio krivično delo na teritoriji SAD-a", kaže ona.

"Tako da, ja ne znam politički, ja nisam politički analitičar, ne znam kako će se to posle odraziti na situaciju, ali država Srbija očigledno pokušava da na neki način kontroliše štetu koja je nastala postupanjem, između ostalog, i državnih organa Srbije u bekstvu Miladina Kovačevića sa suđenja iz SAD-a", kaže ona.

U Kuli za suđenje u Srbiji

Većina žitelja Kule, gde živi Miladin Kovačević, smatra da bi suđenje u Srbiji njihovom sugrađaninu za delo za koje je osumnjičen bilo najbolje rešenje, kao i da će pred domaćim sudom imati bolji tretman.

U košarkaškoj ekipi Vrbasa nadaju se da će Kovačeviću biti omogućeno da se brani sa slobode kako bi mogao i dalje da igra za tim.

U košarkaškom klubu Vrbas, u kome je Miladin Kovačević letos nastavio karijeru, kažu da za ovih nekoliko meseci njegovo pojavljivanje na utakmicama nije izazivalo ni najmanji incident. "Po komentarima u gradu i po onome što je on sam izjavljivao ranije, mislim da je on i želeo da, ako mora da mu se sudi, da to bude u našoj zemlji. I on i mi imamo poverenja u naše pravosuđe, pa videćemo kako će biti", kaže Tomislav Navratil, sekretar Košarkaškog kluba Vrbas.

U Kovačevićevom klubu rečeno nam je i da se nadaju da će sudske vlasti pustiti Kovačevića da se brani sa slobode kako bi mogao da nastavi da igra za Vrbas u Prvoj B ligi, u kojoj je do sada prosečno postizao 20 koševa po utakmici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: