Dačić: Deklaracija naredne nedelje

Deklaracija o pomirenju Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke biće potpisana naredne nedelje, kaže za B92 lider socijalista Ivica Dačić.

Izvor: B92

Nedelja, 12.10.2008.

00:33

Default images

Deklaracija o pomirenju demokrata i socijalisita, još uvek nije potpisana, iako je to više puta pompezno najavljivano. Potpisivanje tog dokumenta vezivalo se za formiranje Vlade, međutim Vlada Srbije i bez tog dokumenta radi gotovo 100 dana.

Dačić navodi da će se deklaracijom staviti tačka na prošlost, ali da će svaka stranka zadržati svoje stavove prema ličnostima i dešavanjima pre i posle 2000. godine.

Potpisivanje dekaracije o pomirenju najavljuje se još od letos, a poslednji put bilo je zakazano, pa otkazano, 30. septembra. Tekst, bar tako navodi lider socijlasta Ivica Dačić, odavno je napisan.

Deklaracije je politička platforma saradnje, kako navodi Dačić, dve stranke koje su bile ljuti protivnici dugo godina.

“Mnogo smo teških reči razmenili, mnogo je bilo postupaka jedih prema durgima, i različtih ocena da li, ili ne treba praviti koaliciju. Zato je bilo potrebo staviti tačku na te sukobe iz prošlosti“, kaže Dačić.

“Svaka stranka treba da zadrži svoj identitet i da zadrži svoj specifični pogled na neka dešavanja i ličnsoti iz tog perioda, ali da nema relativizovanja, ali ni idealzicije svega što je bilo u prošlosti, niti okrivaljavanja ili pak okrivljavanja pojedinaca, samo zbog poltičke prošlosti“, objašnjava lider socijalista.

I bez formalnog pomirenja SPS i DS dobro sarađuju. U Vladi Srbije, ministri socijalisti i ministri demokrate, rade bez problema. Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da veoma dobru sarađuje sa Dačićem kao ministrom policije.

Ova Vlada Srbije, prema njegovim rečima, pokazala je da ima određenu energiju i međusobnu solidarnost, i radi iskreno i bez tenzija, što je atmosfera koja nije bila u prošloj, u kojoj su se "produžile tenzije koje su bile i pre izbora i tokom pregovora" o njenom formiranju.

Bez obzira da dobru saradnju, od pomirenja se nije odustalo, navodi Dačić. Dokument bi trebalo da potpišu predsednici stranka.

“Taj čin treba da bude obavljen u dogovoru sa kabinetom predsednika Tadića. Usaglasićemo dan u toku sledeće nedelje kada će to biti potpisano“, najavljuje Dačić.

U javnosti se moglo čuti da se potpisivanje deklaracije stalno odlaže jer demokrate i socijalsiti još uvek nisu završili sa podelom vlasti, odnosno da su javna preduzeća kamen spoticanja. I demokrate i socijalisti to dematuju.

Lista DS-SPS u Prijepolju

Na ponovljenim lokalnim izborima u Prijepolju 9. novembra, DS i SPS izlaze sa jedinstvenom listom. To je prva predizborna koalicija socijalista i demokrata.

Osim socijalista i demokrata, u koaliciji za ponovljene lokalne izbore su i G17 plus i Srpski pokret obnove, pa je u izvesnom smislu prepisan obrazac po kome je ostvarena većina i u Skupštini Srbije.

Opštinska izborna komisija je sinoć proglasila listu pomenute koalicije koja na ponovljene izbore izlazi sa punim kapacitetom odnosno sa 61 kandidatom za odbornike.

Mandati su već podeljeni – 53 odsto Demokratskoj stranci, 33 odsto socijalistima, a po 7 odsto mandata pripašće G17 plus i SPO-u.

"Fundamentalna politika Demokratske stranke se ostvaruje zahvaljujući ovoj koaliciji. Zna se dobro kakvi su bili politički stavovi u prethodnom periodu i delovanje DS-a i SPS-a. Međutim, interes građana Srbije, i svih nas, ne treba da bude prošlost, nego budućnost", rekao je predsednik opštinskog odbora Demokratske stranke Dobro Lazarević.

"Interes Srbije je da ovo područje bude razvijeno, jer ako se ne bude razvijalo, više zapošljavalo, odseljavaju se prema razvijenijim sredinama u Srbiji. Odlazi i srpsko i bošnjačko stanovništvo, prvenstveno iz ekonomskih razloga. Naš cilj je da ih ovde zadržimo, kroz ekonomski razvoj", kazao je predsednik opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije Sretko Radulović.

Lokalni izbori u Prijepolju ponovljeni su jer proletos nisu uspeli dogovori o formiranju lokalne vlasti. Vlada Srbije je u međuvremenu uvela prinudnu upravu što je u izvesnoj meri doprinelo i političkim pregrupisavanjima na lokalnoj političkoj sceni.

Tako su demokrate i socijalisti, do juče ljuti politički rivali, sada u predizbornoj kampanji sa zajedničkom listom kandidata za odbornike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: