Osuda napada na gej festival

Više nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava najoštrije osudilo napade na učesnike "Kvir festivala" u Beogradu.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 21.09.2008.

13:55

Default images

Grupa od 20-ak mladića sa hirurškim maskama i kapuljačama napala je 19. septembra uveče učesnike Kvir festivala i tada je teško povređen jedan američki državljanin koji je zadobio prelom ruke i potres mozga, a nekoliko učesnika iz Srbije je lakše povređeno. Policija je, kako se dodaje, brzo reagovala, jedan od napadača je uhapšen, a više njih saslušano.

Festival je, uprkos napadu, nastavljen, ali uz prisutvo velikog broja policajaca. Marija Savić iz organizacije "Kvir Beograd" žali zbog napada na učesnike festivala. Kako kaže, posebno je ružno što je napadnut gost koji je na festival došao iz inostransta.

"Njemu je polomljena noga, imao je potres mozga, povređena mu je ruka i ima još neke povrede, dok su devojke prošle sa podlivima. Očekujemo da se ispita ko su ostali učesnici napada", rekla je Savićeva.

Beogradski "Kvir festival" je peti po redu kulturno-politički festival. Na prethodnim nije bilo ovakvih incidenata, pošto organizatori mesto održavanja drže u tajnosti. Međutim, prema rečima Marije Savić, ovoga puta, sve je počelo sa negativnim napisima u jednom dnevnom listu, a potom i pretnjama na nacističkim forumima.

Kvirija centar, Žene u crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava - Jukom podsećaju da su se pretnje napadima na učesnike tog festivala pojavile na nekoliko nacionalističkih sajtova nekoliko dana uoči početka festivala, ali, kako se dodaje u saopštenju, zvaničnih reakcija nije bilo.

"Učestali homofobični napadi, ometanje javnih skupova i kulturnih manifestacija koji se dešavaju u ime odbrane nacionalnog dostojanstva, zapravo predstavljaju produžetak represivnog režima iz devedesetih koji je svoju reafirmaciju doživeo kroz politiku Vojislava Koštunice", ocenjuju NVO.

Netrpeljivost koja je ranije bila usmerena ka spoljnim presumerena je na unutrašnje "neprijatelje", a osobe drugačije seksualne orijentacije su svakako jedni od njih, ocenjuje se u saopštenju.

"Zahtevamo da nova vlada i njene institucije pokažu na delu da su za demokratiju, pravnu državu i poštovanje ljudskih prava", piše u saopštenju NGO koje su zatražile od policije da preduzme sve neophodne mere kako bi počinioci bili privedeni pravdi, ali i kako bi sve institucije društva poštovale ljudska prava seksualnih manjina.

Glavna tema ovogodišnjeg Kvir festivala koji je organizovan od 18. do 21. septembra u bioskopu Reks, jeste "Direktna akcija + Antifašizam".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: