Đelić: Podrška intelektualnoj eliti

Zemlja poput Srbije će uspeti ako počne da poštuje svoju intelektualnu elitu, poručuje Božidar Đelić.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2008.

20:59

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj na svečanoj akademiji koja je organizovana povodom obeležavanja 42-godišnjice postojanja Matematičke gimnazije naglasio je da će Vlada i Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj intenzivnije pomagati učenicima koji pobeđuju na takmičenjima kao što su matematička olimpijada, takmičenja iz fizike.

"Moramo obezbediti uslove za sve veći broj učenika koji završavaju Matematičku gimnaziji da ostanu u Srbiji", naglasio je on.

Đelić je rekao da će Ministarstvo posle dve godine zastoja ponovo početi sa stipendiranjem učenika Matematičke gimnazije, ali i da će podržati i njihove ideje koje bi realizovali kroz projekte.

On je dodao da je veoma važno napraviti jedinstvenu bazu podataka u kojoj bi se našli svi učenici koji su pohađali Matematičku gimnaziju od njenog osnivanja, jer oni čine "dobar deo naše intelektualne elite".

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović istakao je da su za uspehe koje je škola postizala i koje postiže, pored učenika, zaslužni i njeni "sjajni profesori".

"Učenici Matematičke gimnazije ne samo da postižu zapažene rezultate na takmičenjima , oni su i sjajni studenti, kako na domaćim, tako i na svetskim fakultetima", naglasio je on.

Odluka Vlade od 10. maja 2007, kada je Matematička gimnazija proglašena za školu od nacionalnog značaja, znatno je olakšala finansijski položaj te škole, rekao je Ognjanović.

Na svečanoj akademiji predstavljeni su i učenici Matematičke gimnazije koji su ove godine učestvovali na međunarodnim olimpijadama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: