Politika: Nečitljive lične karte

Građani ne mogu da koriste nove lične karte, zato što nisu obezbeđeni elektronski čitači zvani "čelik”, piše Politika.

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2008.

03:12

Default images

Da bi se biometrijske lične karte mogle upotrebiti u banci, pošti ili opštini, neophodno je da njihovi službenici imaju elektronski čitač sa programom koji su u MUP-u nazvali "čelik” –č(itač) el(ektronske) li(čne) k(arte). Bez čitača, nova lična karta je neupotrebljiva budući da na njoj nisu slovima i brojevima ispisani uobičajeni lični podaci, već su samo pohranjeni u čipu.

Samim tim nemoguće je priložiti kopiju lične karte sa vidljivim podacima (kao što je, na primer, adresa), što je uobičajen administrativni zahtev, recimo, za povlasticu GSP-a, dobijanje indeksa, poresku prijavu, kredit, sudske overe, podseća list.

Pre dva dana MUP Srbije se oglasio saopštenjem u kome je ova institucija uputila poziv ministarstvima zdravlja, rada i socijalne politike, kao i organima državne uprave i lokalne samouprave da "nabave čitače elektronskih čipovanih ličnih karata”. Međutim, u ministarstvima zdravlja, rada i socijalne politike juče nije bilo moguće doći do informacije o nabavci elektronskih čitača. Redakciji "Politike” u telefonskoj anketi nije pošlo za rukom da pronađe nijednu ustanovu ili firmu koja koristi pomenute čitače.

U MUP-u Srbije juče nisu želeli da detaljnije komentarišu ovaj problem sa biometrijskim ličnim kartama, ali je u pisanom odgovoru na pitanja "Politike” navedeno da zainteresovani za očitavanje ličnih karata sve informacije mogu naći na veb-sajtu MUP-a.

Prema zvaničnim podacima, do sada je podneto više od 110.000 zahteva za izdavanje biometrijske lične karte, od čega je više od dve trećine građana tražilo dokument sa čipom. Primetno je da se povećava procenat onih koji ne žele čip.

Stare lične karte, u obliku knjižice, još se izdaju građanima i važe do 27. jula 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: