Tražiće se podaci zbog koncesije

Uprava za javne nabavke tražiće podatke o uslovima i proceni štete od raskida Ugovora o koncesiji, rekao je Predrag Jovanović.

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2008.

14:49

Default images

Podatke će zatržiti ako joj se nadležni obrate za mišljenje u vezi sa ustupanjem izgradnje dela auto-puta Horgoš-Novi Sad konzorcijumu "Alpina-Por". "Mi radimo samo po konkretnim slučajevima, moramo imati konkretne parametre da bismo rekli da li je ispunjen uslov za pogađanje sa izvođačem radova ili nije", rekao je Jovanović, direktor Uprave.

"Mi još nismo ništa dobili - ni ko je naručilac, ni ko bi išao u pogađanje, pa ni ne možemo za sad da dajemo procene u vezi sa tim poslom", rekao je on.

Prema njegovim rečima, u slučaju da se od Uprave zatraži mišljenje, "moralo bi jasno da se navede kolika je potencijalna šteta u slučaju da se Ugovor ne raskine, kolika je procenjena vrednost tih radova, pa da se uporede te dve stvari. Takođe, i da se jasno definiše pod kojim uslovima se daje taj posao".

On je dodao da bi jedino tako Uprava, ali i javnost, mogla da se opredeli i da da mišljenje.

Jovanović je naveo da, ako se pregovori sa koncesionarom o sporazumnom raskidu Ugovora završe, od Uprave može biti zatraženo mišljenje koje, napominje on, nije obavezujućeg karaktera.

"Možemo dati pozitivno ili negativno mišljenje i sigurno ćemo o tome obavestiti javnost, a daćemo i obrazloženje zašto smo tako postupili. Tu bi se videlo da li je širi interes prevagnuo ili su uslovi raskida nepovoljni za Srbiju", kazao je Jovanović.

On je potvrdio da ovakav slučaj nije definisan zakonom i da bi se stav izneo samo po osnovu konkretno iznetih argumenata i parametara da li postoje objektivni razlozi da se uđe u taj posao ili ne.

Direktor Uprave za javne nabavke napomenuo je da nije uputno da se često pribegava praksi da se Uprava opredeljuje i sudi o konkretnim slučajevima.

"U tim situacijama morate biti stručnjak za sve, a takav super mozak ne postoji nigde u svetu. Uloga uprave i ne treba da bude da sudi o konkretnim slučajevima, nego da razvija sistem koji će uspostaviti efikasnu kontrolu u nabavkama. Umesto sistemom kao celinom, mi se bavimo konkretnim slučajevima, što je pogrešno", rekao je on.

Na pitanje, da li će javnost moći da računa na transparetnost Uprave za javne nabavke i dostupnost podataka koji dođu do nje, a vezani su za koncesiju i izgradnju auto-puta od Horgoša do Novog Sada, on je odgovorio potvrdno.

Jovanović je na kraju napomenuo da u krajnjem slučaju, pošto se Uprava za javne nabavke bavi samo praktičnim stvarima, detaljna tumačenja može da da jedino resorno ministarstvo, odnosno Ministarstvo finansija, u čijoj su ingerenciji javne nabavke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: