Fijat čeka srpsku skupštinu

Fijat neće parafirati ugovor o preuzimanju Zastave sve dok se ne ratifikuje SSP, pošto i EU igra značajnu ulogu u investiciji.

Izvor: B92

Utorak, 26.08.2008.

01:52

Default images

Ugovor sa Fijatom konačno će biti potpisan polovinom septembra, najavio je nedavno ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić. Međutim, i taj rok (kao i neki prethodni) može biti probijen ako na sledećoj sednici Narodne skupštine, zakazanoj za drugi septembar, poslanici ne ispolje dobru volju i ponovo posegnu za "javljanjem po Poslovniku".

Fijat, prema saznanjima Politike, neće staviti paraf na ugovor o preuzimanju Zastave sve dok se u srpskom parlamentu ne ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Država bi u obnovu kragujevačke infrastrukture (što je, takođe, deo budućeg ugovora sa Fijatom) trebalo da uloži oko 300 miliona evra. Ali, i ta stavka može da prolongira svečanost u Zastavi, pošto je za odobravanje tako velikih sredstava neophodna odluka o rebalansu budžeta. A i to je posao Narodne skupštine.

Za sada je neizvesno kada bi ta tačka mogla da dođe na dnevni red, a italijanski gigant, kako saznajemo, traži da se u budućem ugovoru preciziraju i ulaganja i rokovi za izgradnju autoputa Kragujevac–Batočina, gradskih obilaznica, pruge do Lapova...

Od raspoloženja narodnih poslanika, međutim, ne zavisi samo koliko će se država "otvoriti" prema Kragujevcu, već i sama Fijatova ulaganja u Zastavu, "teška" 800 miliona evra.

Ta investicija, kako saznaje Politika, ne stiže direktno iz torinske fabrike, već posredno, preko fondova EU kod kojih je Fijat konkurisao za sredstva. To, praktično, znači da će i italijanski partner ostati "kratkih rukava" ako Skupština ne ratifikuje SSP. Tim pre, što Fijatu, i pored rasta prodaje i profita, još uvek, kako tvrde poznavaoci prilika na svetskom tržištu automobila, ne cvetaju ruže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: