Skup o uputstvu RATEL-a

Primena uputstva RATEL-a o načinu kontrole Internet komunikacija ugrozila bi pravo građana na privatnost, smatraju stručnjaci.

Izvor: B92

Petak, 08.08.2008.

15:45

Default images

Takođe, to bi operaterima nametnulo troškove od 100.000 do milion evra, rečeno je na okruglom stolu u Beogradu. Član Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) Grozdan Petrović kazao je da će taj odbor na narednoj sednici odlučivati o privremenom povlačenju uputstva i da će verovatno nakon toga biti organizovana javna rasprava o pitanjima pokrenutim u javnosti.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić istakao je da je Zakonom o telekomunikacijama, za koji se tehničko uputstvo vezuje, predviđeno da se nadzor komunikacija može sprovoditi uz sudski nalog ili u skladu sa zakonom, a pravilnikom nisu predviđena dodatna ograničenja, što otvara mogućnost za zloupotrebu.

On je ocenio da usvajanje zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je ušao u skupštinsku proceduru, neće biti dovoljno da garantuje zaštitu privatnosti jer je potrebno izgraditi dodatne mehanizme zaštite privatnosti i izričito isključiti mogućnost kontrole bez sudskog naloga.

Tehničkim uputstvom o načinu kontrole Interneta predviđeno je da Internet operateri o svom trošku oforme deo sistema za nadzor telekomunikacija i da državnim organima pruže informacije o pretplatnicima i omoguće im da presreću razgovore i elektronsku poštu.

Ratel je odlučio da razmotri mogućnost privremenog odlaganja primene uputstva o kontroli Interneta nakon sastanka čelnika Ratela sa zaštitnikom građana i poverenikom za informacije od javnog značaja.

Pomoćnik ministra telekomunikacija Nebojša Vasiljević kazao je da će tokom jeseni biti formirana radna grupa za izradu zakona o elektronskim komunikacijama i da će tim zakonom biti dodatno precizirani uslovi pod kojima se komunikacija može presretati.

Robert Sepi, iz kancelarije zaštitnika građana, ocenio je da je potrebno razviti mehanizme za kontrolu onih koji nadziru komunikacije.

Aleksandar Mutabdžić, iz firme Informatika, kazao je da bi oprema za presretanje Internet komunikacija provajdere koštala najmanje 100.000 evra, a da bi troškovi mogli da idu do milion evra.

Prema njegovim rečima, uputstvo je protivzakonito jer je Zakonom o telekomunikacijama propisano da se državnim organima mogu davati podaci o pojedinačnim korisnicima, dok je Ratelovim tehničkim uputstvom predviđeno davanje zbirnih podataka o pretplatnicima.

Simo Ivaneza, iz provajdera Ju-bi-si (YUBC), kazao je da Ratelov pravilnik otvara mogućnost da operateri kontrolišu komunikacije, ali da operatere dovodi u opasnost od ucena kriminalnih krugova, koji bi iz svojih interesa mogli da žele da pristupe informacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: