Šta donosi novi zakon o saobraćaju

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja već tri godine čeka da se nađe u skupštinskoj proceduri.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.07.2008.

16:17

Default images

U Srbiji zbog nesavesne vožnje svakodnevno strada mnogo ljudi. Neke od novina u predlogu tog zakona predviđaju drastičnije zatvorske kazne za ugrožavanje bezbednosti u saobraćaju, konfiskacije vozila, trajno oduzimanje dozvole, kao i kaznene poene.

Negativno će se bodovati svaki prekršaj, od prebrze vožnje do prolaska kroz crveno svetlo.

Tako će vozačima koji sakupe više od 18 poena dozvola biti oduzeta na godinu dana, ali i određena kazna zatvora do mesec dana.

Novim zakonom biće smanjena i dozvoljena količina alkohola u krvi sa 0,5 na 0,3 promila.

Vozaču koji sedne za volan sa dva promila alkohola sledi zatvorska kazna od dva meseca do dve godine i oduzimanje dozvole.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić, koji je učestvovao u pisanju tog zakona, kaže da, iako to mnogima izgleda tako, kazne nisu preoštre.

"To možda zvuči strašno, kažu, bune se građani. Ja ih pitam - da li vi planirate da sednete u vozilo sa dva promila u krvi? Ja se ne bojim takve kazne, ta odredba će se odnositi na sve, pa i na mene, nema izuzetih. Za normalnog čoveka koji takav sedne za upravljač, on gubi status normalnog čoveka, on za mene jednostavno nije normalan“, navodi Vujanić.

Za najviše saobraćajnih nezgoda, čak 80 odsto, odgovorni su sami učesnici, dok su loši putevi glavni razlog samo u pet odsto slučajeva. Pošto se korupcija često navodi kao veliki problem, novim zakonom predviđeno je da se kazne ne plaćaju na mestu prekršaja, policajcima.

Profesor Vujanić kaže da korupcija, ipak, nije glavni problem.

"Izađite na ulicu i vidite koliko je ljudi vezano pojasevima - otprilike pola. Kažite mi da li ih policija zaustavlja? Znači - ne radi se o korupciji, već o neprimenjivanju onoga što je bitno“, ukazuje Vujanić.

Novi zakon o bezbednosti u saobraćaju predviđa i neke rigoroznije mere, kao što su trajno oduzimanje automobila, ili čak i gubitak starateljstva nad decom ako ih vozač izlaže opasnosti u saobraćaju.

Po ugledu na evropske zemlje, novčana kazna od 4.000 dinara predviđena je i za vozače koji telefoniraju tokom vožnje.

Onog trenutka kada počne da se primenjuje novi zakon, vozačka dozvola u Srbiji mogla bi da bude priznata svuda u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: