Ponedeljak, 14.07.2008.

16:17

Šta donosi novi zakon o saobraćaju

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja već tri godine čeka da se nađe u skupštinskoj proceduri.

Izvor: B92

Šta donosi novi zakon o saobraæaju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

pazi zena vozac

pre 15 godina

Zakon ko zakon, ali oduzimanje vozila i starateljstva mi je apsurdno. Kao vozac i roditelj, najbitnije mi da edukujem svoju decu o bezbednosti u saobracaju, dajuci im primer, kada vozim auto ili bicikl ili pešacim. Mislim da je porodica, kao celija drustva, izgubila svoju svrhu u vaspitnom smislu. Tri reci su mi u glavi kada sednem u auto:bezbednost, rastojanje i brzina. Odgovornost je stvar koja se uci... i da se nauciti.

Dax

pre 15 godina

Evo price o korumpiranosti policajaca iz licnog iskustva. Moj drug je vozio, a ja sam bio suvozac. Ogranicenje je bilo 60, a on je vozio 71-po radaru. Medjutim, policajci su stali na pocetak deonice gde su sa LEVE strane izvodjeni minimalni radovi. Bilo je 22h uvece. Oni su stali tu, jer sa leve strane, negde po zemlji stoji znak koji su putari naslonili na neku drvenu konstrukciju, gde je navodno pisalo 40. Ispalo je da se kretao 31 km/h vise od dozvoljenog. Logicno je da ako se kreces desnom stranom, gledas znakove sa desne strane, a oni MORAJU biti vidljivi. Skontali smo da je fora u pitanju, ali se njihovo vazi. Poceo je malo da zavrce i na kraju trazio pare. Mi toliko kod sebe nismo imali, ponudili to sto imamo nasta je on odreagovao recima :"Nismo na pijaci"!Nastavak njegov:"Nista,ako bude bilo POSLA, necu ti pisati, a ako ne....ne znam,hajde idite"(podatke je vec zapisao)
Naravno,posle godinu dana kazna je stigla, oko 100 evra i tri meseca zabrane na dozvolu. Drugar se zalio, ispricao sve ovo sto sam i ja vama sada, ali nije vredelo. Znaci oni mogu da traze, uzimaju mito, a nama ostaje da se nadamo da ce biti bolje sa novim zakonom. Pitanje: Ko ce nas spasiti od takvih mahinacija policije da nas kaznjava na izmisljene prekrsaje??? Priznajemo da smo isli 11 km/h vise, ali ne i 31 km/h.

Goran

pre 15 godina

Novi zakon o saobracaju? Sta bi sa novim putevima? Pretpostavljam da je prva solucija jeftinija i da puni budzet umesto da ga prazni...trenutno sam u Engleskoj i za mesec dana nisam video ni jednu rupu na putu, putna mreza fantasticna...jezim se od povratka na srpski "asfalt"

ahil

pre 15 godina

Cinjenica da se svaki zakon postuje ako su kazne za prekrsaje visoke i ako se one kao takve pravilno koriste. Zelim da kazem da se mi u Srbiji srecemo sa velikim brojem vozaca koji ne postuju zakon o saobracaju i koje treba kazniti jos ostrije nego sto je predvidjeno u novon zakonu. Veci je problem sa policajcima koji primaju mito sto je javna tajna i razlog ovolikog broja saobracajnih prekrsaja svodi se na to da svako ima svog nekog u saobracajnoj policiji, poziva se na njega ili gura novac saobracajcu, koji se bas ne predomislja mnogo da ga uzme. Moje misljenje je da ce ovim zakonom jos vise doci do izrazaja podmicivanje policajaca. Nazalost

gerilac

pre 15 godina

Džipove tretirati kao radne mašine, ograničiti im kretanje u naseljenom mestu na 20 km/h i obavezno da nose žutu rotaciju, pa da vidim onda ko će da sedne u džip da se mangupira i da se bahati sedeći na tri tone čelika i 450 ks.

pera

pre 15 godina

Nedavno sam vozio od Batocine ka Kg, na delu auto puta gde je brzina ogranicena na 100km/h.Bio sam zaprepascen kada me je pretekao autobus "Autosaobracaja". S obzirom da sam vozio na granici ogranicenja, to znaci da je bus vozio oko 110km/h. Na mestu drugog vozaca primetio sam da se vozi uniformisano lice-policajac!
Mislim da nikakav Zakon ne moze popraviti stanje u nasem saobracaju. Samo PRIMENA tog Zakona moze zauzdati bahate i nesavesne vozace, korupciju i sve ono sto je nase drumove pretvorilo u moderna stratista.

Zrinka

pre 15 godina

I ovaj saadasnji zakon bi bio dobar kad bi se primenjivao. Da vam dam primere?
1 Primer:
Vozim 40km/h sat i zaustavi me milicija jer je dozvoljenio 20 (znak nisam videla) U tom trenutku ispred njih pretice me tip sa nekom "stukom" i vozi ,brat bratu, 100km/h i patrola na to nije ni trepnula.
2 primer:
Na semaforu cekam zeleno svetlo i ispred mene su jos dva "krsa". S druge strane raskrsnice milicijska patrola ceka uparkirana na na 5 metara od raskrsnice (prekrsaj).Za vreme crvenog svetla pretice nas auto koji vise lici na avion a tako i vozi, na raskrsnici na kojoj je crveno svetlo - milicija ne regauje, Zeleno svetlo se pali mi prolazimo kroz raskrsnicu- milicija nas zaustavlja da smo prosli kroz crveno iako je bilo zeleno svetlo
Pitanje:
Hoce li u takvim slucajevima da mi oduzimlju bodove?

Postar

pre 15 godina

A sta cemo sa narkomanima u saobracaju, posto se prisustvo opijata pronalazi tek u krvi, a cim su ih poslali na vadjenje krvi, znaci da su vec napravili neku tesku nesrecu.

Goran

pre 15 godina

Apsolutno je tačno da je siledžijska vožnja i bezobrazluk glavni uzrok 95% nesreća.

Tačno je da policija ne kažnjava siledžije (koje se po pravilu voze u besnim kolima ili džipovima), jer njih ne sme ni da zaustavi.

Kad bi se i postojeći zakon primenio kako treba i na svakoga, to bi bilo dovoljno za početak. I kad bi Policije bilo tamo gde treba, gde se svakodnevno bezobrazlukom ugrožavaju savesni vozači. Snimite samo one koji voze zaustavnom trakom na Gazeli, koji skreću iz pogrešne trake da ne bi sačekali svoj red, koji se parkiraju u Bulevaru na kolovozu, koji pretiču na duploj punoj na Ibarskoj, kojima ne rade zadnja stop svetla i slično.

Vezivanje pojasa, kao minimalna kazna je najmanje važno za ponašanje u saobraćaju. On samo štiti od bahatih vozača. A policija najviše voli da kažnjava moguće žrtve, a ne vinovnike. Jer su sigurni da će lakše da naplate minimalnu kaznu nekom jadniku, nego visoku nekom u Audiju koji pretiče preko duple pune.

Prema tome, POLICIJO, radi svoj posao po Zakonu, ali svima po zasluzi.

I uredite signalizaciju (semafore, obeležavanje kolovoza, znakove, table...) tako da olakšaju, a ne otežavaju saobraćaj.

predrag

pre 15 godina

da pomenem problem sa prevozom rasutog tereta.
Mislim da je u svim zemljama u Evropi obavezno prekrivanje rasutog tereta na teretnim vozilima,avozilo koje nema odgovarajuću mrežu ili drugu zaštitu rasutog tereta mora biti obavezno isključeno iz saobraćaja.
Na našim putevima su horor filmovi sa rasipanjem uglja,šljunka,cigle,kamena veličine manje stene i sl. koji se rasipa po putevima i tako razbija ferove,vetrobranska stakla i ostale frontalne delove na automobilima pa ugrožavanje života vozača i putnika.
Kada se obratite policajcu oni kažu da po našem zakonu ne mogu da isključe takvo vozilo iz saobraćaja.
Ja sam jednom prilikom imao oštećenje na svom vozilu od uglja koji je pao sa kamiona i kada sam se obratio policijskoj patroli na putu rekli su da ne mgu gotovo ništa da mi pomognu.
Čak je jedan od policajaca u šali rekao da je njihov posao da pljačkaju narod sa radarima i nastavili su da pedantno slikaju vozila koja su prolazila ignorišući moju prijavu jer su nemoćni zbog lošeg zakona.

Resenja su kao i uvek jednostavna

pre 15 godina

Ja sam na mestu suvozaca preziveo strasan bocni sudar samo zato sto nisam bio vezan. Prava je glupost sto se mere bezbednosti svode na pojaseve i slicne gluposti. Svaki novi zakon normalni vozaci docekaju tako sto se tresu za volanom da slucajno ne voze 35 tamo gde je ogranicenje 30 ili da slucajno ne zaborave da vezu pojas. Zato ekipa sa dzipovima (kriminalci, politicari, tajkuni, "biznismeni" itd.) dobija veci prostor za divljastvo na putu. Postojeci zakon je vise nego dobar (i dovoljno ostar), ali je problem u primeni na sve vozace. I jos nesto - snizenjem cene taksija u Beogradu drasticno bi se smanjio problem sa promilima. Kontrolom policajaca resio bi se problem podmicivanja koji rusi svaki zakon. Ovako bice sve po starom samo ce da porastu tarife za podmicivanje, pa i standard nasih policajaca koji uopste nije los. Kamere na svim putevima bi pre koristila DB za likvidacije nego policija za prekrsaje, a svima koji bi da zive u orvelovskom svetu preporucujem da se prijave za Velikog brata.

milic

pre 15 godina

Sa vecinom predloga za sto skorije donosenje Zakona se slazem jer ne znam sto su morale proci 3 godine da bi se doneo Zakon.
Zabraniti alkohol, upotrebu mobilnih na bilo koji nacin i placanje kazne na licu mesta ali zato dati nesto para, kada se mogu naci za poslanicke plate neka se nadju i za uvodjenje tehnike, u cilju snimanja saobracaja i belezenja kamerom sta se desava pa onda slati racune za naplatu. Sada se meri brzina kretanja vozila u ul. Tresnjevog cveta koja nema ni ceo km pa se ne moze ni razviti brzina, ali se zato ne kontrolise izlazak sa parkinga pored ENJUB-a pa se vozi u suprotnom smeru.
Pare nikako u ruke ni jednom policajcu jer pare coveka kvare.
Zakon sto pre a ako moze i po hitnom postupku jer su saobracajne nezgode prevazisle svaku meru jer smo nedisciplinovani.
O oduzimanju automobila mozda treba razmisliti jer nismo jos tako bogato drustvo ali sve ostalo sto je komentarisano u pozitivnom smislu treba primeniti.

pop

pre 15 godina

Pitam se da li ovaj zakon moze da spreci policajce, da me recimo na putu od Uzica do Leskovca, zaustave pet patrola, zadrzavaju me po pola sata svaka, iako nisam napravio prekrsaj? Izivljavaju se sa vozacima teretnih kombi vozila!

malosanac

pre 15 godina

Ja sam inače vozač. Prošao sam celu Srbiju i pola Evrope. Doživeo sam jedan udes samo sa manjom materijalnom štetom ali sam video mnogo njih i malih i velikih. Znam mozda za jedan ili dva slučaja da se neko udavio ili zapalio zato što je bio vezan. Ali zato, znam mnogo, mnogo slučajeva gde je pojas ljudima spasio život. Naročito je koristan u gradu, pri gustom saobraćaju, pri brzinama od 40-50 km/h. jer je momentalno zaustavljanje, pri toj brzini jednako padu sa 10 i više metara. Nedao dragi Bog da se ikom desi, ali se ipak dešava i to, po pravilu, kad se najmanje nadate. Pamet u glavu da ne izleti kroz šoferšajbnu!

driver

pre 15 godina

Nekoliko vas podržava oduzimanje vozila sa argumentom da je to u redu jer auto može da postane smrtonosno oružije. Sve može da se iskoriti kao oružije. Argument je krajnje smešan.

Hipotetički: Prilikom jake oluje sruši se odžak sa moje stare kuce i ubije prolaznika da li treba da mi oduzmu kucu? Ne naravno, jer je to moja imovina, al zato mene treba da strpaju u zatvor zato što nisam popravio odžak na vreme. Isto ako ubijem čoveka jer sam bio pijan glupo je oduzimati vozilo zbog vožnje u pijanom stanju, dovoljno je oduzeti dozvolu i odslužiti odgovarajaucu zatvorsku kaznu.

Oduzimanje nečije privatne imovine je narušavanje slobode.

Problem teških prekršaja se jednostavno rešava oduzimanjem dozvole a vožnja bez dozvole se kažnjava direktnom zatvorskom kaznom.

Ja

pre 15 godina

Kazne za nevezivanje pojasa? Ako ne vežem pojas, ugrožavam isključivo sebe. Niko ne može da mi zabrani da skočim sa Brankovog mosta ili da me pregazi tramvaj, pa po tom principu ne bi trebalo da me kazni ni ako ne vežem pojas.

ALI, ako autom ugrožavam DRUGE ljude, treba da me oderu od kazne i pošalju u zatvor. Tako to treba da izgleda.

Naravno da vezujem pojas svaki put kada sednem u auto, ali ne da bih izbegao kaznu, nego zato što želim da ostanem živ.

park

pre 15 godina

Da li stvarno nikome ne smeta to sto Zakon predvidja oduzimanje starateljstva nad detetom? Ko je takvu glupost stavio u nacrt zakona treba da bude bicevan na Terazijama.

Novosadjanin

pre 15 godina

Ne samo sistem kazni, vec celokupnu regulaciju saobracaja u Srbiji. Ne da idem novim putem za Beograd, pa tik posle paprene naplate putarine udarite znak radovi na outu i da vozim 40, pa tik iza toga stoji radar. - Da li je to autoput ili seoska dzada? Ako je auto put zna se koja brzina voznje mora biti garantovana. Zatim, pomenuto ovde, ne postavljati totalno nerezonski ogranicenja za koja policija zna da su nerezonska, pa tu odmah nameste i zasedu jer znaju da ce napecati vozace. Ili cim promenu znak u nekoj ulici odmah se tu nameste, pa ljudi vozeci po navici ulecu u zamku. A po gradu mi divljaju klinci u automobilima, parkiranih kola po trotoarima do zidova zgrada da sa detetom u kolicima ja idem kolovozom... Da li policija reaguje? Ne naravno - boje se...

Ziveo sam u USA - na osnovu nase dozvole sam dobio njihovu, samo uz polaganje smesnog testa. Vozio sam prebrzo jedne noci - kaznu sam platio 180$, a sto mi je poskupelo osiguranje u naredne tri godine kostalo me je oko 3000$. Pa ti sine juri... Jos - u toj istoj USA policajac ne sme da me zaustavi ako nisam napravio prekrsaj. Nema ono 'rutinska kontrola', da mi iscitava dokumenta jer mu je tako doslo. Ako se cela ulica blokira i zaustavljaju svi - to da, a selektivno zaustavljanje je zabranjeno.

Drakonske kazne su potrebne, ali najvise za sumanutu voznju, preticanje kolone, uletanje u kolonu, preticanje iz desne trake i slicne bezobrazluke koje svi vidjamo po ulicama.

maja

pre 15 godina

Za sigurnost dece u saobracaju je NAJVAZNIJE primena AS - autosedista, namenjenih njihovom uzrastu. Ako novi zakon to ne ukljucuje kao obavezu, onda njihova briga za sigurnost dece nije potpuna.

Nenad

pre 15 godina

Što se tiče samog zakona, on ne treba da bude sama prepiska zakona o saobraćaju neke zemlje. Da bi dobili dobar zakon, potrebno je da se uradi studija gde će se uzeti primer od najmanje 20-tak zemalja gde se taj zakon najbolje pokazao u praksi, otkloniti nedostatke pojedinačno i sve to pretočiti u jedan kvalitetan zakon o saobraćaju. Slažem se i sa onima koji kažu da je potrebno uložiti i u samu tehniku, jer je naša policija opremljena, najblaže rečeno, jadno (ne treba se utrkivati sa razvijenim zemljema, ali treba koliko-toliko održati korak sa njima). Što se tiče uvoza starijih (i kvalitetnijih) automobila, i samim jugom se može upravljati bezbedno ako se redovno održava (u servis se ne ide samo kad auto stane, već i radi provere, što većina vozača ne primenjuje u praksi, već se traži opravdanje u zastarelosti auta, a i stariji strani automobili se u inostranstvu redovnije održavaju od novih). Zakon o uvozu polovnih automobila nije donet da bi se zaštitila zastava (inače bi imali ograničenje i na kupovinu novih auta) već zbog zaštite životne sredine (najniži standard euro3). Zašto se ti automobili izbacuju sa zapada? Ne zato što su loši, već zato što je njihovo održavanje izuzetno skupo (redovna zamena katalizatora - raspitajte se o cenama, mnogo veće takse za registraciju...), tako da, ako bi trebalo ispratiti evropske standarde o zaštiti životne sredine u Srbiji (a takav zakon će biti donet ako se želi ulaz u EU) zapitajte se koliko bi vas taj auto koštao.

razum

pre 15 godina

Ma izmišljamo toplu vodu. Samo treba povećati globu i dovesti policiju u red. Šta to vredi što policija neće naplaćivati kazne na licu mesta, kad neće ni pisati prijave. Problem nije u zakonu nego u njegovom sprovodjenju. Iks puta smo svi videli kako pojedinci prave krupne prekršaje pred očima policije, a ovi ništa...

bogdan

pre 15 godina

Bilo bi odlicno da se pored zakona poboljsa i osvezi signalizacija, unesu neke inovacije u saobracaj.
-Lezeci policajci su nam uzani i prave ubice stajnog trapa, mogu se nparaviti nesto sire dovoljno da uspore automobil ali ne i da ga ostete. Pa da isti posle izazove sudar ili ne prikoci ako treba zbog ostecenja.
-Zuto sveto na semaforu treba ukinuti pri prelazu iz crvenog u zeleno, uvesti dve sekunde razmak izmedju semafora. Pri zauistavljanju je dobro imati zuto svetlo ali pri kretanju ono samo sluzi za preran start i izazivanje sudara.
-Uvesti strogo postovanje stop znaka, kao u Americi... stop znak iz oba pravca, ko prvi pridje raskrsnici ima pravo i prvi da prodje kroz, ali prvo mora da se potpuno zaustavi. U tom slucaju semafor je nepotreban.
-Nazubiti sarom u asfaltu punu liniju ili duplu punu na velikim saobracajnicama tako da se jasno oseti u voznji kada se predje, isto je vrlo ne prijatno za vozaca a mnogo znaci prevencije radi, preticanja preko pune. Dobroa je opomena...
-Tamo gde ljudi ne postuju stop znak ili postoji na osnovu staistike povecan broj udesa postaviti pored znaka ogledalo i jedno crveno svetlo koje ce stalno da svetli poput semafora i obaveztava vozace da se potpuno zaustave i dobro provere raskrsnicu.
Ima niz ideja i predloga, ljudi u svetu su resili odavno te probleme treba sakupiti ta resenja i primeniti ih kod nas.
Nasi putari i policija stalno govore kako su udesi izazvani ne prilagodjenom brzinom ali ako se udesi desavaju na nekom mestu ucestalo onda nesto treba preduzeti po tom pitanju. Osvetliti raskrsnicu ukloniti vozila parkirana na uglovima, podsisati granu, drvo koje zakalnaj pogled. Istaci znak bolje i pomoci vozacima.

bogdan

pre 15 godina

Bilo bi odlicno da se pored zakona poboljsa i osvezi signalizacija, unesu neke inovacije u saobracaj.
-Lezeci policajci su nam uzani i prave ubice stajnog trapa, mogu se nparaviti nesto sire dovoljno da uspore automobil ali ne i da ga ostete. Pa da isti posle izazove sudar ili ne prikoci ako treba zbog ostecenja.
-Zuto sveto na semaforu treba ukinuti pri prelazu iz crvenog u zeleno, uvesti dve sekunde razmak izmedju semafora. Pri zauistavljanju je dobro imati zuto svetlo ali pri kretanju ono samo sluzi za preran start i izazivanje sudara.
-Uvesti strogo postovanje stop znaka, kao u Americi... stop znak iz oba pravca, ko prvi pridje raskrsnici ima pravo i prvi da prodje kroz, ali prvo mora da se potpuno zaustavi. U tom slucaju semafor je nepotreban.
-Nazubiti sarom u asfaltu punu liniju ili duplu punu na velikim saobracajnicama tako da se jasno oseti u voznji kada se predje, isto je vrlo neprijatno za vozaca a mnogo znaci prevencije radi, preticanja preko pune. Dobra je opomena...
-Tamo gde ljudi ne postuju stop znak ili postoji na osnovu staistike povecan broj udesa postaviti pored znaka ogledalo i jedno crveno svetlo koje ce stalno da svetli poput semafora i obaveztava vozace da se potpuno zaustave i dobro provere raskrsnicu.
Ima niz ideja i predloga, ljudi u svetu su resili odavno te probleme treba sakupiti ta resenja i primeniti ih kod nas.
Nasi putari i policija stalno govore kako su udesi izazvani ne prilagodjenom brzinom ali ako se udesi desavaju na nekom mestu ucestalo onda nesto treba preduzeti po tom pitanju. Osvetliti raskrsnicu ukloniti vozila parkirana na uglovima, podsisati granu, drvo koje zakalnaj pogled. Istaci znak bolje i pomoci vozacima.

Miroslav

pre 15 godina

One koji sednu u auto sa 2 promila, treba jos drasticnije kazniti, i sve sto je predlozeno je OK, ali da vezem pojas nema sanse - kolko je novosadjana udavljeno u kanalu, jer kad su upali nisu mogli otkopcati pojas, kolko je ljudi izgorelo, jer nije moglo otkocati pojas, ova drzava je pokazala kako brine o bolesnim i povredjenima, hvala lepo - ovo sa pojasaom je bedno i licemerno - od ove drzave - kolko je lekara osudjeno za nesavesno lecenje, od takvih lekara mi nista ne treba!!!

bugzy

pre 15 godina

ABS nema nikakve veze sa vremenom kočenja tj. sa zaustavnim putem, naprotiv na klizavoj podlozi ga i neznatno produžava. ABS znači Anti Blocking System tj. sistem protiv blokiranja točkova i ne omogućava ti da bolje kočiš već da upravljaš prilikom kočenja i da možeš u isto vreme da kočiš i izbegneš prepreku, a ne kao sa starim vozilima ili jedno ili drugo.
Upotreba mobilnih telefona treba da bude potpuno zabranjena jer sva istraživanja pokazuju da nema razlike u gubitku pažnje vozača ako drži telefon dok priča ili priča putem hands-free. U oba slučaj efekat na gubitak pažnje je isti kao i kod blagog pijanstva (0,3-0,5). Ako se nedaj Bože kucaju poruke u vožnji efekat na gubitak pažnje vozača je kao i kod teškog pijanstva (1-1,5). E zato se ja dok vozim ne javljam na poziv ni ženi ni generalnom direktoru!
Oduzimanje vozila je potpuno legitimno, jer činjenjem prekršaja koji zavređuje takvu kaznu (a u pitanju je istovremeni višestruki prekršaj koji ugrožava život učesnika u saobraćaju) automobil postaje smrtonosno oružje koje je upotrebljeno i samim time se oduzima. Skoro je u Holandiji bio slučaj da je zbog besomučne vožnje sa enormnim prekoračenjem brzine oduzem Ferari star tri nedelje i prodat na aukciji, a novac je naravno otišao u državni budžet. Naravoučenije: posedovanje automobila i voženje istog se nikako ne može nazvati pravom, to je privilegija koja se može u svakom trenutku ukinuti privremeno ili trajno.

Danilo

pre 15 godina

Dokle god se na putevima gine kao na traci, kazne su male. Međutim moje je mišljenje da se kaznama ne postiže mnogo, trebalo bi edukovati buduće vozače, a i sve ostale učesnike u saobraćaju da je do danas više ljudi stradalo u saobraćaju nego u svim ratovima zajedno. Do daje odgovor zašto oduzimati auto, kada na ulici vitlate pištoljem i ugrožavate bezbednost ljudi, policajac ima puno pravo da vam pištolj oduzme, a i da vas ubije ako se opirete.
Ljudi kažu da su kod nas ograničenja nerealna, u nekim situacijama jesu, ali kada na temperaturi od 40oC sa suncem koje direktno sija u vetrobransko staklo vama je koncetracija umanjena i vreme potrebno da reagujete je veće, ako vam u tom trenutku istrči pas ispred auta neminovno je da će isti naći pod vašim točkovima, ostalo zaklučite sami. Još jedna stvar, pošto zbog prirode posla često koristim mobilni telefon i to u kolima znam kakav problem oni mogu da stvore u toku vožnje.
P.S. Da li zakon važi i za policiju, pošto sam često viđao policajce da iz kafane sedaju u auto (a provereno znam da tamo nisu pili vodu i sok, osim ako se tako ne zovu vinjak i pelinkovac), a i kako prolaze na crveno (uključena rotacija ne poništava važnost crvenog svetla).

Zoran R. Bulatovic

pre 15 godina

Divno, Vozaci su do sada bili lovina. Policijske zasede su postavljane na mestima gde nema nikakvog razloga za besmislena ogranicenja brzine. To je obicno pravac, na izlasku iz krivine, sa dozvoljenim preticanjem.
Ogranicenja brzine su potpuno prevazidjena 60 Km na otvorenom putu. Kazne su drakonske a policijse zasede su po pravilu na delovima gde ova ogranicenja nemaju nikakvog smisla, a vozilo je obicno maskirano ili drvecem ili konfiguracijom terena. Predlog je da se ogranicenja brzine prilagode uslovima i vozilima za koja su ta ogranicenja davno izgubila svaki smisao.
Policijske patrole umesto da dezuraju na mestima koja su opasna, da vrse kontrolu ispravnosti teskih kamiona, pruzaju pomoc vozacima isl,predstavljaju uglavnom skupljace kazni.
Novi zakon ce ici samo na ruku budzetu, jer na opasnim mestima policije uglavnom i nema.

Raka

pre 15 godina

Spreciti korupciju. Obavezati svakog policajca da podnese najmanje 10 prijava mesecno - sto nije tesko postici obzirom na nedisciplinu nasih vozaca.
Mnoge evropske osiguravajuce kompanije odbijaju kompenzaciju povredjenim vozacima i putnicima ako nisu bili vezani sigurnosnim pojasevima bez obzira da li je vozac bio kriv za prekrsaj.. Bio sam zgranut pojavom da nasi ljudi drze decu na krilu sedeci na prednjem sedistu i to nevezani. A tvrdimo da volimo decu!!!! Proslog meseca sam stajao na Slaviji oko pola sata cekajuci prijatelja. Desetak policajaca koji se uvek nalaze na ovoj opasnoj okretnici - ni jedan vozac nije bio opomenut ili kaznjen. Nedavno je u Engleskoj, gde zivim, jedna zena osudjena na 2 godine zatvora jer je izazvala sudar dok je koristila mobilni telefon. Moji prijatelji u Beogradu su mi se smejali kada sam se vezivao u njihovim kolima. " Zar nemas poverenja u moju voznju"? Sigurnosni pojasevi su uglavnom zbabceni i upetljani negde iza sedista!
Nedavno sam bio kaznjen sa 60 funti i 4 poena na dozvoli, jer sam prekrsio brzinu samo sa 2 milje na sat. Sa 12 poena ode dozvola za godinu dana!!!

bugzy

pre 15 godina

Pozdravljam oduzimanje vozila. Noje u pitanju zadiranje u privatnu svojinu već oduzimanje smrtonosnog oružja, isto kao i pištolj ili puška. Ono što nedostaje ovom zakonu su bar dvostruko teže kazne za profesionalne vozače. Znači za nas obične vozače mesec dana zatvora, ili 6 bodova ili 20.000 dinara kazne, a za taksiste, kamiondžije, vozače autobusa, tramvaja i trola dva meseca zatvora, ili 12 bodova ili 40.000 dinara kazne. I još jedna stvar nedostaje: kategorisati traktore, kombajne, motokultivatore kao radne mašine a ne ako učesnike u saobraćaju i zabraniti im kretanje po svim putevima. Ako hoće do njive molim lepo, na kamion pa na posao, a ne sam putem.

Marko

pre 15 godina

Sve dok su ogranicenja brzine takva kakva su, za mene su oni OBICNI LOPOVI!

Redovna pojava kod nas su pravi i cisti putevi kojima mozete voziti koliko hocete a stoji ogranicenje od recimo 40, ili tako nesto... I, gle cuda, zaustavlja te milicija jer vozis 60, a i tih 60 vozis samo zbog milicije, jer je potpuno besmisleno...

Gagi

pre 15 godina

Nedavno su i u Brazilu poceli da primenjuju slican zakon (sa 0-0,3 promila se placa kazna od oko 400 evra a preko toga se i ide u zatvor itd.) i za veoma kratak period ponasanje vozaca se drasticno promenilo. Sada velika vecina izbegava casicu pre sedanja u auto ili izlazi u provod bez auta. A kamere i radari postoje vec godinama i sistem funkcionise besprekorno: prodjes na crveno, prekoracis brzinu i sl. i za par dana stize kazna na kucnu adresu.
Apsolutno podrzavam novi zakon, sigurno ce doneti smanjenje broja nezgoda na putevima, pod uslovom da se malo iskontrolise policija koja isti primenjuje i uz malo ulaganje u tehnologiju (kamere, radari...)

GMan

pre 15 godina

Od prosle godine zivim u Torontu. Ovde vozaci nisu nista kulturniji ili inteligentniji nego u Srbiji. Jednostavno, zakoni su izuzetno strogi, stroziji nego navedeni u predlogu naseg zakona. Drugi razlog je IZUZETNO SKUPO osiguranje (150 dolara mesecno) koje moze veoma kako da skoci na 500 dolara mesecno ako osiguranje dobije podatak da ste napravili prekrsaj.
Samo pokusajte da podmitite policajca! Ako pokusate tako nesto letite u zatvor ekspresno i to ce licno policajac da vas odvede. Kao rezultat u Torontu APSOLUTNO SVI voze 60 na sat. Uvek se nadje naravno neka budala, napaljeni klinac, koji daje po gasu ali je to veoma veoma veoma retko.
Inace, nasa dozvola ovde vazi 2 meseca i onda mora da se polaze. Postoje 3 kategorije dozvole. G1 (kao psp kod nas) i sa ovom dozvolom mozete da vozite samo u pratnji nekoga ko je dugogosnji vozac, nema solo voznje. G2 je sledeca i najjaca je G. Da bi dosli do G morate da imate vozacki staz i naravno za svaku od kategorija morate da ponovo polazete.
Ista je stvar za motore s razlikom sto se motor vozi isto kao i automobil. Znaci, prolasci izmedju kolona automobila ne postoje. Ja sam motociklista i verujte da je to frustrijajuce. 35 stepeni u hladu a ja sedim na motoru, crveno svetlo na semaforu i 15 automobila ispred mene. Ako krenem izmedju odma ce me prijaviti neko od vozaca ili pandur.

driver

pre 15 godina

Veci deo novog zakona je glup i nepromisljen.
Ja radim kao profesionalni vozač (kombija) u beogradu, jako cesto provodim po vise od 10 sati dnevno u vozilu. Takvo radno vreme na 40 stepeni realno predstavlja rizik kako za mene tako i za druge ucesnike u saobracaju, a niko to nije predvideo novim zakonom, niko se toga nije ni setio. Postoji obavezni tahograf za vozila preko 5t, ali ni jedno dostavno vozilo u gradu ne prilzi 5t tako da vecina nas koji radi u distribuciji, radi bez radnog vremena i svojim umorom ugrožava saobraćaj.

Dalje:

-Kazne za prekoračenje brzine treba da budu rigorozne... ali i ogranicenja brzine trebaju korenito da se promene. Ogranicenja brzine kod nas datiraju iz doba tita kada je maksimalna brzina vozila bila ~120km/h a nije postojao ni ABS koji drastično smanjuje vreme potrebno da se vozilo zaustavi. U vecini normalnih zemalje vec duze vreme postoji zakon koji zabranjuje prodaju novih vozila bez ABS-a, kod nas naravno takav zakon ne postoji, a i nece dokle god država štiti zastavu, cije ni jedno vozilo ne poseduje ABS.
Ogranicenja od 40km/h na ulicama kao sto su bulevar oslobođenja su: apsurdna, glupa, nenormalna, nelogična, bezobrazna, možda čak u neku ruku i smešna.
Novi zakon valjda predviđa povecanje dozvoljene brzine od 10kmh za pojedne puteve, konkretno za autoputeve na 130km/h što je i dalje malo barem za one koji su u dobrom stanju.

-Način kažnjavanja je, pa... plitak, povećanje novčanih kazni je krajnje NEEFIKASNO jer najviše pogađa siromašniji sloj dok oni koji voze BMW, Mercedes, Audi... mogu da voze kako hoće jer za njih nije toliko strašna novopredviđena kazna od 4000 din za pričanje mobilnim telefonom u toku vožnje, dok za mene to predstavlja 3 i po dnevnice.
Tu dolaze negativni bodovi iz kojih sledi oduzimanje dozvole na određene periode ili za stalno, za koje mislim da su jedini dobar sistem. Novčane kazne treba da budu simbolične. (možda bi neki prekršaji trebali biti izuzeti iz sistema bodovanja vec samo da se kažnjavaju novčano i to papreno, kad to kažem mislim pre svega na parkiranje, al to je vec dublja tema za razmatranje)
Oduzimanje vozila je po meni strašno i tako nešto nikada ne bi smelo da prođe kao legitiman zakon jer je u pitanju privatna imovina i oduzimanje iste je jednostavno put ka diktaturi.

-Ja nikako ne vidim kako razgovor mobilnim telefonom utiče na bezbednost u saobraćaju.
Al kad smo kod toga samo da priupitam šta je sa taksistima i milicionerima koji koriste radio stanicu u toku vožnje, šta je sa vozačima hitne pomoći, šta je sa vozačima autobusa koji prodaju karte u toku vožnje? Da li ce i njima da pišu kazne ili možda oni prolaze kroz neku posebnu obuku?

-Ono što ja mislim da zaista ugrožava bezbednost jesu ljudi koji dobijaju dozvolu preko veze.
Ljudi koji ne znaju da voze a dobili su dozvolu možda čak i legitimno, jer ipak i retardiran čovek može da nauči da napravi krug oko poligona.
99.9% polaganja se vrši u dve-tri uličice oko poligona, instruktori manje-više unapred znaju kuda ce kandidati voziti pa ih pripreme. Verovatno bi ste i majmuna mogli naučiti ako dovoljno dugo pokušavate. Takođe polaganje praktičnog dela vozačkog ispita traje od 5 do 17 min i na osnovu toga će covek bez viskog obrazovanja odrediti da li vi znate da vozite.
U svetu postoji posebno telo (koje nema veze sa MUP-om) koje je zaduženo za izdavanje vozačkih dozvola. Užasna je činjenica da o ishodu polaganja određuje pandur koji sedi pored vas sa sve pendrekom i pištoljem, a došli ste u auto ŠKOLU lol

Sve u svemu, stari zakon treba menjati, ali nije neko rešenje povećati kazne do neba. O svemu tome treba dobro razmisliti, uzeti u obzir sve faktore i obe strane sagledati.

Aleksandar

pre 15 godina

Mene zamalo da zgazi trola, pre neki dan. Jer magarac od vozaca nije hteo da stane na pesackom prelazu.
Nisam zapisao broj trole, ali sledeci put cu zapisati u mobilni, ili registraciju.
Ti nesavesni vozaci ne znaju sa kime se kace, mozda im naleti neki ludjak koji ce im po svaku cenu ili batinama ili nekim vezama ogorcati zivot.
Dosta mi je vise budala. Trebaju ovakve kazne i jos ostrije.

Dragon

pre 15 godina

Nisu problem Zakon i vozačka dozvola, već bahati vozači. Za mene su i sadašnje kazne previsoke, a za obesne i bogate, koji voze motore i automobile sa više KS nego Yugo kubnih cm uvek ima neko da sredi sitnicu. Pogledajte u hronikama koja vozila su izazvala nesreće i šta je uzrok. Pa i Dača je vozio prebrzo.

djokista

pre 15 godina

da li će se novi zakon primenjivati i na nepropisno parkirane mečke i poršee koje niko ne sme da pipne ili će i dalje lupati samo po polutrulim jugićima koji nisu u stanju da prekorače brzinu. da li će i dalje bahati klinci sa lovom moći da šamaraju pandura kada ih zaustavi (ako ih zaustavi)jer mu je ćale neki budžovan ili lopurda. u ovoj zemlji priča se samo o zakonu za ovce koje se mogu šišati.

nico

pre 15 godina

Zakon nikad nije resavao u Srbiji sve sto treba da resi, a verovatno ni nece. Jedno vreme je bila vika za pojas i vecinom se pisala kazna za isti, a nakon 4-6 meseci se vise nije ni pricalo o pojasu, a kazna za pojas je kao zamena za brzu voznju, za koju je kazna mnogo veca. Ja bi kao i u svim normalnim zemljama sklonio policiju sa puteva i stavio u kancelarije, gde bi samo gledali sta kamera snimi i cim se zabelezi prekoracenje brzine ili prolazak kroz crveno, taj isti da kovertira kaznu i pozove da se upisu poeni za taj lep gest. Verujem da bi za 2-3 meseca, nakon dosta rada poste i sudija broj udesa bio smanjen za bar 30%. A sve ovo sto se prepusta policiji (coveku, mada i tu ima drugacijih), od toga nema nista. Pogotovu sto nam je ceo zivot u tome kako da se smuva nesto i da nam neko izbrise nase grehe.

Realno

pre 15 godina

Kako ce neko ko ima 2 promila alkohola u krvi dobiti 2 meseca zatvora, a neko drugi takodje sa 2 promila dobiti 2 godine. Znaci prvi put kada ga uhvate dobija uslovno, ovo ono, pa onda neki 6-i put dobije 2 meseca, a tek neki 15-i put kada ga uhvate sa 2 promila ide 2 godine u zatvor. Do tada moze da pobije pola grada.

bjuti

pre 15 godina

Овај закон је уреду, али као што је већ више пута истакнуто, нема никакве везе док се не примњеује. И стари је ваљао, па се слабо примењивао.

И каква је то глупост са 0,3 промила? До сада човек није био пијан са 0,55, а сада је пијан већ после 0,3? Глупо и непотребно. Ово је члан који су испословали таксисти или неки слични како би зарађивали на некоме ко је попио ЈЕДНО мало пиво. Ово је грешка у старту. Чак су и Хрвати променили своју чувену одредбу од 0,0 промила.

miki

pre 15 godina

Evo primer: pre neki dan ludak prodje na crveno ja kazem drugaru daj da ga prijavimo. I onda se pitamo kome ???????
Mogo je mozda bas vase dete da ugrozi brat sestru majku nebitno bre.
Ali napravite nesto da mozemo da cinkarimo takve ljude.
Jer za ovkvo cinkarenje postajes dobar covek nikako los!!!!!

Sloba_NS

pre 15 godina

Kakve veze ima to da li se kazne plaćaju na licu mesta ili se plaćaju u banci ili pošti??? Daš policajcu određenu sumu novca i on zaboravlja da te ikada video. Kako to misle da reše? Nikako, bojim se.

Sta reci?

pre 15 godina

Apsolutno je netacno da je nasa vozacka dozvola svuda priznata. U stvari slucaj je bas suprotan. I Irskoj i Engleskoj moramo ponovo da polazemo, u Nemackoj i Francuskoj takodje. Za ostaje zemlej nisam siguran, ali ako u Nemackoj ima 300 hiljada nasih ljudi i stalan je rast nasih studenata jasno je sta je problem i prioritet.

Radoslav Simić

pre 15 godina

Krajnje je vreme da se nešto konkretno učini jer se mnogo gine. Novi Zakon o saobraćaju treba usvojiti i dosledno ga primenjivati. Lično sam mišljenja da bi kazne trebalo da budu još "rigoroznije" (obavezne zatvorske kazne za određene propisane vrste prekršaja), za sve one "nesavesne vozače" koji, ne ugrožavaju samo sebe, već i sve ostale učesnike u saobračaju a naročito pešake na pešačkim prelazima.
Veoma je neprimerena izjava jednog političara da nema slobode bez vožnje na brzim motorima, kojom se ohrabruju mladi ljudi da što pre završe pod zemljom ili sa teškim telesnim povredama.
Ne slažem se da vezivanje pojasevima mora biti obavezno i da treba da bude sankcionisano na bilo koji način. Ono treba da bude lični izbor svakog vozača. Pojas sputava vozača u vožnji a i mnogi učesnici u saobraćaju su nastradali samo zato što su bili vezani.

Jelena

pre 15 godina

Bilo bi dobro da se ovaj zakon sto pre usvoji. Dolazim sa detetom u Beograd iz inostranstva svake godine i uzasavam se tamosnjeg saobracaja. Ljudi su se saziveli sa tim i naravno da im je svaka kazna drasticna, ali brzo ce se i na to navici.

Nimrod

pre 15 godina

Priznavanje vozacke dozvole nema nikakve veze sa primenjivanjem Zakona o saobracaju. Potpisnice Becke konvencije o drumskom saobracaju (SFRJ bila), priznaju medjusobne dozvole (uz odgovarajuci prevod), do 30 ili 90 dana boravka na teritoriji, posle cega se zamena dozvola regulise BILATERALNO.

Nizina

pre 15 godina

Za autoputeve posto i tamo ima divljanja i na vece magistralne puteve se mogu postaviti kamere kao u Engleskoj. Nema policije, nema korupcije, autoamtski se skida sa racuna kazna, a nesavesni vozac dobija svoju sliku i racun.

iva

pre 15 godina

Srpska vozacka dozvola ne vazi u inostranstvu. Ako imate prebivaliste u inostranstvu, samo godinu dana mozete voziti sa medjunarodnom srpskom dozvolom. Nakon godinu dana mora se polagati vozacki ispit. Tako je bar u Italiji, i kroz sve to sam prosla. Sto se tice kazni, i ovde su slicne ovom novom zakonu koji se predlaze (zatvorske kazne, min.0.3promila alkohola u krvi i sl.)
Pozdrav ;)

milisav

pre 15 godina

da li će novim zakonom biti nadziran i rad preduzeća za održavanje puteva? da li će neko biti odgovoran i kažnjen za rupe na putu, pogrešno postavljene saobraćajne znake, nepostojanje zaštitne ograde uz autoput, itd.

Iggy

pre 15 godina

I kako ce se to sprovesti? Samo policijom na ulicama? To je samo jedan deo a evo sta nedostaje a sto postoji recimo u Kanadi (u grubim crtama):

Svaka ozbiljnija kazna donosi poene na dozvoli. Poeni idu u centralnu bazu podataka kojoj osiguravajuce kompanije imaju pristup. Ako imate neki poen produzenje osiguranja ce vas kostati vise. Ako imate puno poena (a pritom jos uvek niste izgubili dozvolu) mnoge osiguravajuce kuce ce odbiti da vam prodaju osiguranje, a one koje ce i dalje hteti ce vas odrati do gole koze. Pa nista onda, vozicemo bez osiguranja zar ne? Tesko. Ako vas uhvati policija ode dozvola, auto i eto zatvora. A ako napravite udes bez osiguranja (povreda ili ostecenje imovine) ode sve sto imate na isplatu stete ostecenom (advokati vas tipicno oderu za iole tezu povredu u rangu $100.000 do $1.000.000) pa plus zatvor. Pa ko voli nek izvoli.

A da bi se sve ovo sprovelo u delo potrebna je relativno jednostavna baza podataka o vlasnicima vozackih dozvola kojoj hitne sluzbe i osiguravajuce kuce ili banke mogu da pristupe. Ne znam da li to postoji, ali ako ne postoji pojeo vuk magarca: platite kaznu i terate dalje dok ima para da se placaju kazne.

Milorad

pre 15 godina

Ništa neće smanjiti broj nezgoda i broj poginulih,koliko samo novi zakon i jako stroge i velike kazne!Vozač sam inače,ništa gore nema od kazne,posle toga vozim polako,mada su kazne blage pa nekada opet vozim brzo.Samo veće i stože kazne,nema drugog leka.kada bi za radar platio kao npr. u Mađarskoj,ne bi mi padalo više na pamet da brzo vozim.Nažalost takav smo i narod,dok nas po džepu ne udari,..ni u glavu nam neće ući.

Miodrag

pre 15 godina

Džabe zakon, nije loš ni ovaj postojeći, ali nema ko da ga sprovodi! Policija ne reaguje, sudovi još manje, a na putevima divljanje.

Logicno

pre 15 godina

Navedene crte zakona su sasvim u redu. Nisam sigurna cemu sluzi trajno oduzimanje vozila, ali sve ostalo je sasvim na mjestu. Za mobilni postoje raznorazni drzaci (hands free), koji smanjuju rizik od uzrokovanja saobracajke. Prema tome KADA ce zakon stupiti na snagu?

Sta znaci da ce srbijanska dozvola biti prihvacena u svetu?

Trenutno mozete voziti sa njom kratkotrajno svuda po svetu (garantovano isprobano za 4 kontinenta ukljucujuci i Australiju gde se vozi na suprotnoj strani). Ali ako se iselite, pa zivite negdje van zemlje duze od 6 mjeseci, dozvola mora ili da se mijenja ili da se ponovo polaze vozacki ispit. Moje pitanje je sta ovaj zakon u tom pogledu mijenja.

smesko

pre 15 godina

Situacija sa vazenjem dozvole je zapravo ovakva: u vecini evropskih zemalja, recimo, ako imate boravisnu vizu i nasu vozacku dozvolu, onda mozete da vozite neko vreme (6 meseci), a onda morate da polazete i dobijete njihovu dozvolu da bi dalje vozili. To ne vazi i za ostale zemlje (npr., za Hrvatsku), a razlog je upravo zakon.

Mr.X

pre 15 godina

Daj Bože samo da ga usvoje i da počnu da ga primenjuju ni po babu, ni po stričevima, da se ovo ludilo na asfaltu konačno obustavi! Ali kakvi su naši političari, nit će ga usvojiti, a i ako ga usvoje opet neće biti ništa, jer u ovoj zemlji postoji krug nedodirljivih i privilegovanih kojima ni zakon ne može ništa!!!

Darko

pre 15 godina

Ne znam kako je u drugim gradovima Srbije, ali u Beogradu je SILEDZIJSKA VOZNJA ideal kome streme mnogi vozaci, i muskarci i zene, a policija itekako to tolerise posto se cesto i sama tako ponasa.

Posto se svakodnevno vozim Beogradom, imam utisak da se mnogi ljudi kada sednu za volan drasticno transformisu i gube sve eticke i moralne norme.

Psovanje, trubljenje, minimalno odstojanje na auto putu i voznja cik-cak, nekoriscenje migavaca, bezobrazno ubacivanje u redove (sto preko trotoara, sto preko susednih traka), blokada raskrsnica u koje se ulazi kada je jasno da se iz nje ne moze izaci pre nego sto se upali crveno, ignorisanje pesackih prelaza, to su stvari kojima sam svedok gotovo svakodnevno.
A sve to pri brzinama koje su dozvoljene.

A sto me najvise fascinira, svi negde strasno zure i mnogo su nervozni kada voze, a sa druge strane nismo poznati kao neka vredna i efikasna nacija.

Vozio sam i po mnogim zemljama zapadne Evrope, ni tamo vozaci nisu savrseni, ali se bar ponasanje moze svrstati u kategoriju pristojnog i nigde nema tako drasticne razlike izmenju pristojnih ljudi van auta i divljaka za volanom kao u Beogradu.

Vladimir

pre 15 godina

Sve dok ne zaživi tajna ekipa koja će milicionerima nuditi mito (da plati 1.000 dinara) kako ne bi dobili kaznu, džabe donosite zakon.
A čim par milicionera dobije otkaz zbog primanja mita sve će biti jednostavno.

Beograd

pre 15 godina

Potpuno sam saglasan! Ima samo jedna stvar u vezi sa time da je put uzrok udesa samo u 5% slucajeva. To je zahvaljujuci ono cuvenom clanu "...neprilagodjena voznja uslovima i stanju puta..." U Nemackoj je stanje puta kao uzrok udesa visestruko cesci razlog, iako imaju zaista fantasticne puteve. Tec je jednostavno o tome da, ukoliko je na putu led, to je svakako jedan od uzroka nezgode, kod nas nije, ukoliko je put neravan, ukoliko ima rupa, ukoliko nema isparavn nagib,....itd.
Mislim da bi to svakako trebalo uzeti u obzir.

ja

pre 15 godina

I postojeći zakon bi bio dobar kada bi policija odgovarajuće radila svoj posao. Dok god je ljudima dozvoljeno da se parkiraju na trotoaru ništa se neće promeniti. Ako bi "najjeftiniji" prekršaji u 100% slučajeva bili kažnjavani ljudi bi se smirili. Što se tiče novog "cenovnika" i dalje je sve vrlo jeftino, ko drugačije misli ne bi ni trebalo da vozi.

s.

pre 15 godina

Apsolutno jasno sve. Slazem se u potpunosti i za mobilni i za pijane vozace koji su prave UBICE. Samo me jedno zanima i mozda bi b92 mogao da nam pomogne da to otkrijemo: Da li iko ima pretstavu KADA ce se usvojiti ovaj zakon? Makar otprilike

Gradjanin

pre 15 godina

Meni ovo sve lici na jos jedan nacin da se od ovog naroda uzme jos malo novca...Sve u svemu jos jedna pljacka koja nece doneti nikakav boljitak!!

Ivan

pre 15 godina

Slazem se da se poostre kazne ali ovo o trajnom oduzimanju vozila je smesno. Ko moze da otudji nasilno deo privatne imovine zbog saobracajnog prekrsaja.

Darko

pre 15 godina

Ne znam kako je u drugim gradovima Srbije, ali u Beogradu je SILEDZIJSKA VOZNJA ideal kome streme mnogi vozaci, i muskarci i zene, a policija itekako to tolerise posto se cesto i sama tako ponasa.

Posto se svakodnevno vozim Beogradom, imam utisak da se mnogi ljudi kada sednu za volan drasticno transformisu i gube sve eticke i moralne norme.

Psovanje, trubljenje, minimalno odstojanje na auto putu i voznja cik-cak, nekoriscenje migavaca, bezobrazno ubacivanje u redove (sto preko trotoara, sto preko susednih traka), blokada raskrsnica u koje se ulazi kada je jasno da se iz nje ne moze izaci pre nego sto se upali crveno, ignorisanje pesackih prelaza, to su stvari kojima sam svedok gotovo svakodnevno.
A sve to pri brzinama koje su dozvoljene.

A sto me najvise fascinira, svi negde strasno zure i mnogo su nervozni kada voze, a sa druge strane nismo poznati kao neka vredna i efikasna nacija.

Vozio sam i po mnogim zemljama zapadne Evrope, ni tamo vozaci nisu savrseni, ali se bar ponasanje moze svrstati u kategoriju pristojnog i nigde nema tako drasticne razlike izmenju pristojnih ljudi van auta i divljaka za volanom kao u Beogradu.

Vladimir

pre 15 godina

Sve dok ne zaživi tajna ekipa koja će milicionerima nuditi mito (da plati 1.000 dinara) kako ne bi dobili kaznu, džabe donosite zakon.
A čim par milicionera dobije otkaz zbog primanja mita sve će biti jednostavno.

djokista

pre 15 godina

da li će se novi zakon primenjivati i na nepropisno parkirane mečke i poršee koje niko ne sme da pipne ili će i dalje lupati samo po polutrulim jugićima koji nisu u stanju da prekorače brzinu. da li će i dalje bahati klinci sa lovom moći da šamaraju pandura kada ih zaustavi (ako ih zaustavi)jer mu je ćale neki budžovan ili lopurda. u ovoj zemlji priča se samo o zakonu za ovce koje se mogu šišati.

Mr.X

pre 15 godina

Daj Bože samo da ga usvoje i da počnu da ga primenjuju ni po babu, ni po stričevima, da se ovo ludilo na asfaltu konačno obustavi! Ali kakvi su naši političari, nit će ga usvojiti, a i ako ga usvoje opet neće biti ništa, jer u ovoj zemlji postoji krug nedodirljivih i privilegovanih kojima ni zakon ne može ništa!!!

milisav

pre 15 godina

da li će novim zakonom biti nadziran i rad preduzeća za održavanje puteva? da li će neko biti odgovoran i kažnjen za rupe na putu, pogrešno postavljene saobraćajne znake, nepostojanje zaštitne ograde uz autoput, itd.

s.

pre 15 godina

Apsolutno jasno sve. Slazem se u potpunosti i za mobilni i za pijane vozace koji su prave UBICE. Samo me jedno zanima i mozda bi b92 mogao da nam pomogne da to otkrijemo: Da li iko ima pretstavu KADA ce se usvojiti ovaj zakon? Makar otprilike

Iggy

pre 15 godina

I kako ce se to sprovesti? Samo policijom na ulicama? To je samo jedan deo a evo sta nedostaje a sto postoji recimo u Kanadi (u grubim crtama):

Svaka ozbiljnija kazna donosi poene na dozvoli. Poeni idu u centralnu bazu podataka kojoj osiguravajuce kompanije imaju pristup. Ako imate neki poen produzenje osiguranja ce vas kostati vise. Ako imate puno poena (a pritom jos uvek niste izgubili dozvolu) mnoge osiguravajuce kuce ce odbiti da vam prodaju osiguranje, a one koje ce i dalje hteti ce vas odrati do gole koze. Pa nista onda, vozicemo bez osiguranja zar ne? Tesko. Ako vas uhvati policija ode dozvola, auto i eto zatvora. A ako napravite udes bez osiguranja (povreda ili ostecenje imovine) ode sve sto imate na isplatu stete ostecenom (advokati vas tipicno oderu za iole tezu povredu u rangu $100.000 do $1.000.000) pa plus zatvor. Pa ko voli nek izvoli.

A da bi se sve ovo sprovelo u delo potrebna je relativno jednostavna baza podataka o vlasnicima vozackih dozvola kojoj hitne sluzbe i osiguravajuce kuce ili banke mogu da pristupe. Ne znam da li to postoji, ali ako ne postoji pojeo vuk magarca: platite kaznu i terate dalje dok ima para da se placaju kazne.

miki

pre 15 godina

Evo primer: pre neki dan ludak prodje na crveno ja kazem drugaru daj da ga prijavimo. I onda se pitamo kome ???????
Mogo je mozda bas vase dete da ugrozi brat sestru majku nebitno bre.
Ali napravite nesto da mozemo da cinkarimo takve ljude.
Jer za ovkvo cinkarenje postajes dobar covek nikako los!!!!!

Ivan

pre 15 godina

Slazem se da se poostre kazne ali ovo o trajnom oduzimanju vozila je smesno. Ko moze da otudji nasilno deo privatne imovine zbog saobracajnog prekrsaja.

Sloba_NS

pre 15 godina

Kakve veze ima to da li se kazne plaćaju na licu mesta ili se plaćaju u banci ili pošti??? Daš policajcu određenu sumu novca i on zaboravlja da te ikada video. Kako to misle da reše? Nikako, bojim se.

Beograd

pre 15 godina

Potpuno sam saglasan! Ima samo jedna stvar u vezi sa time da je put uzrok udesa samo u 5% slucajeva. To je zahvaljujuci ono cuvenom clanu "...neprilagodjena voznja uslovima i stanju puta..." U Nemackoj je stanje puta kao uzrok udesa visestruko cesci razlog, iako imaju zaista fantasticne puteve. Tec je jednostavno o tome da, ukoliko je na putu led, to je svakako jedan od uzroka nezgode, kod nas nije, ukoliko je put neravan, ukoliko ima rupa, ukoliko nema isparavn nagib,....itd.
Mislim da bi to svakako trebalo uzeti u obzir.

Sta reci?

pre 15 godina

Apsolutno je netacno da je nasa vozacka dozvola svuda priznata. U stvari slucaj je bas suprotan. I Irskoj i Engleskoj moramo ponovo da polazemo, u Nemackoj i Francuskoj takodje. Za ostaje zemlej nisam siguran, ali ako u Nemackoj ima 300 hiljada nasih ljudi i stalan je rast nasih studenata jasno je sta je problem i prioritet.

Dragon

pre 15 godina

Nisu problem Zakon i vozačka dozvola, već bahati vozači. Za mene su i sadašnje kazne previsoke, a za obesne i bogate, koji voze motore i automobile sa više KS nego Yugo kubnih cm uvek ima neko da sredi sitnicu. Pogledajte u hronikama koja vozila su izazvala nesreće i šta je uzrok. Pa i Dača je vozio prebrzo.

Marko

pre 15 godina

Sve dok su ogranicenja brzine takva kakva su, za mene su oni OBICNI LOPOVI!

Redovna pojava kod nas su pravi i cisti putevi kojima mozete voziti koliko hocete a stoji ogranicenje od recimo 40, ili tako nesto... I, gle cuda, zaustavlja te milicija jer vozis 60, a i tih 60 vozis samo zbog milicije, jer je potpuno besmisleno...

iva

pre 15 godina

Srpska vozacka dozvola ne vazi u inostranstvu. Ako imate prebivaliste u inostranstvu, samo godinu dana mozete voziti sa medjunarodnom srpskom dozvolom. Nakon godinu dana mora se polagati vozacki ispit. Tako je bar u Italiji, i kroz sve to sam prosla. Sto se tice kazni, i ovde su slicne ovom novom zakonu koji se predlaze (zatvorske kazne, min.0.3promila alkohola u krvi i sl.)
Pozdrav ;)

Milorad

pre 15 godina

Ništa neće smanjiti broj nezgoda i broj poginulih,koliko samo novi zakon i jako stroge i velike kazne!Vozač sam inače,ništa gore nema od kazne,posle toga vozim polako,mada su kazne blage pa nekada opet vozim brzo.Samo veće i stože kazne,nema drugog leka.kada bi za radar platio kao npr. u Mađarskoj,ne bi mi padalo više na pamet da brzo vozim.Nažalost takav smo i narod,dok nas po džepu ne udari,..ni u glavu nam neće ući.

Nizina

pre 15 godina

Za autoputeve posto i tamo ima divljanja i na vece magistralne puteve se mogu postaviti kamere kao u Engleskoj. Nema policije, nema korupcije, autoamtski se skida sa racuna kazna, a nesavesni vozac dobija svoju sliku i racun.

bogdan

pre 15 godina

Bilo bi odlicno da se pored zakona poboljsa i osvezi signalizacija, unesu neke inovacije u saobracaj.
-Lezeci policajci su nam uzani i prave ubice stajnog trapa, mogu se nparaviti nesto sire dovoljno da uspore automobil ali ne i da ga ostete. Pa da isti posle izazove sudar ili ne prikoci ako treba zbog ostecenja.
-Zuto sveto na semaforu treba ukinuti pri prelazu iz crvenog u zeleno, uvesti dve sekunde razmak izmedju semafora. Pri zauistavljanju je dobro imati zuto svetlo ali pri kretanju ono samo sluzi za preran start i izazivanje sudara.
-Uvesti strogo postovanje stop znaka, kao u Americi... stop znak iz oba pravca, ko prvi pridje raskrsnici ima pravo i prvi da prodje kroz, ali prvo mora da se potpuno zaustavi. U tom slucaju semafor je nepotreban.
-Nazubiti sarom u asfaltu punu liniju ili duplu punu na velikim saobracajnicama tako da se jasno oseti u voznji kada se predje, isto je vrlo ne prijatno za vozaca a mnogo znaci prevencije radi, preticanja preko pune. Dobroa je opomena...
-Tamo gde ljudi ne postuju stop znak ili postoji na osnovu staistike povecan broj udesa postaviti pored znaka ogledalo i jedno crveno svetlo koje ce stalno da svetli poput semafora i obaveztava vozace da se potpuno zaustave i dobro provere raskrsnicu.
Ima niz ideja i predloga, ljudi u svetu su resili odavno te probleme treba sakupiti ta resenja i primeniti ih kod nas.
Nasi putari i policija stalno govore kako su udesi izazvani ne prilagodjenom brzinom ali ako se udesi desavaju na nekom mestu ucestalo onda nesto treba preduzeti po tom pitanju. Osvetliti raskrsnicu ukloniti vozila parkirana na uglovima, podsisati granu, drvo koje zakalnaj pogled. Istaci znak bolje i pomoci vozacima.

Miodrag

pre 15 godina

Džabe zakon, nije loš ni ovaj postojeći, ali nema ko da ga sprovodi! Policija ne reaguje, sudovi još manje, a na putevima divljanje.

smesko

pre 15 godina

Situacija sa vazenjem dozvole je zapravo ovakva: u vecini evropskih zemalja, recimo, ako imate boravisnu vizu i nasu vozacku dozvolu, onda mozete da vozite neko vreme (6 meseci), a onda morate da polazete i dobijete njihovu dozvolu da bi dalje vozili. To ne vazi i za ostale zemlje (npr., za Hrvatsku), a razlog je upravo zakon.

driver

pre 15 godina

Veci deo novog zakona je glup i nepromisljen.
Ja radim kao profesionalni vozač (kombija) u beogradu, jako cesto provodim po vise od 10 sati dnevno u vozilu. Takvo radno vreme na 40 stepeni realno predstavlja rizik kako za mene tako i za druge ucesnike u saobracaju, a niko to nije predvideo novim zakonom, niko se toga nije ni setio. Postoji obavezni tahograf za vozila preko 5t, ali ni jedno dostavno vozilo u gradu ne prilzi 5t tako da vecina nas koji radi u distribuciji, radi bez radnog vremena i svojim umorom ugrožava saobraćaj.

Dalje:

-Kazne za prekoračenje brzine treba da budu rigorozne... ali i ogranicenja brzine trebaju korenito da se promene. Ogranicenja brzine kod nas datiraju iz doba tita kada je maksimalna brzina vozila bila ~120km/h a nije postojao ni ABS koji drastično smanjuje vreme potrebno da se vozilo zaustavi. U vecini normalnih zemalje vec duze vreme postoji zakon koji zabranjuje prodaju novih vozila bez ABS-a, kod nas naravno takav zakon ne postoji, a i nece dokle god država štiti zastavu, cije ni jedno vozilo ne poseduje ABS.
Ogranicenja od 40km/h na ulicama kao sto su bulevar oslobođenja su: apsurdna, glupa, nenormalna, nelogična, bezobrazna, možda čak u neku ruku i smešna.
Novi zakon valjda predviđa povecanje dozvoljene brzine od 10kmh za pojedne puteve, konkretno za autoputeve na 130km/h što je i dalje malo barem za one koji su u dobrom stanju.

-Način kažnjavanja je, pa... plitak, povećanje novčanih kazni je krajnje NEEFIKASNO jer najviše pogađa siromašniji sloj dok oni koji voze BMW, Mercedes, Audi... mogu da voze kako hoće jer za njih nije toliko strašna novopredviđena kazna od 4000 din za pričanje mobilnim telefonom u toku vožnje, dok za mene to predstavlja 3 i po dnevnice.
Tu dolaze negativni bodovi iz kojih sledi oduzimanje dozvole na određene periode ili za stalno, za koje mislim da su jedini dobar sistem. Novčane kazne treba da budu simbolične. (možda bi neki prekršaji trebali biti izuzeti iz sistema bodovanja vec samo da se kažnjavaju novčano i to papreno, kad to kažem mislim pre svega na parkiranje, al to je vec dublja tema za razmatranje)
Oduzimanje vozila je po meni strašno i tako nešto nikada ne bi smelo da prođe kao legitiman zakon jer je u pitanju privatna imovina i oduzimanje iste je jednostavno put ka diktaturi.

-Ja nikako ne vidim kako razgovor mobilnim telefonom utiče na bezbednost u saobraćaju.
Al kad smo kod toga samo da priupitam šta je sa taksistima i milicionerima koji koriste radio stanicu u toku vožnje, šta je sa vozačima hitne pomoći, šta je sa vozačima autobusa koji prodaju karte u toku vožnje? Da li ce i njima da pišu kazne ili možda oni prolaze kroz neku posebnu obuku?

-Ono što ja mislim da zaista ugrožava bezbednost jesu ljudi koji dobijaju dozvolu preko veze.
Ljudi koji ne znaju da voze a dobili su dozvolu možda čak i legitimno, jer ipak i retardiran čovek može da nauči da napravi krug oko poligona.
99.9% polaganja se vrši u dve-tri uličice oko poligona, instruktori manje-više unapred znaju kuda ce kandidati voziti pa ih pripreme. Verovatno bi ste i majmuna mogli naučiti ako dovoljno dugo pokušavate. Takođe polaganje praktičnog dela vozačkog ispita traje od 5 do 17 min i na osnovu toga će covek bez viskog obrazovanja odrediti da li vi znate da vozite.
U svetu postoji posebno telo (koje nema veze sa MUP-om) koje je zaduženo za izdavanje vozačkih dozvola. Užasna je činjenica da o ishodu polaganja određuje pandur koji sedi pored vas sa sve pendrekom i pištoljem, a došli ste u auto ŠKOLU lol

Sve u svemu, stari zakon treba menjati, ali nije neko rešenje povećati kazne do neba. O svemu tome treba dobro razmisliti, uzeti u obzir sve faktore i obe strane sagledati.

bugzy

pre 15 godina

ABS nema nikakve veze sa vremenom kočenja tj. sa zaustavnim putem, naprotiv na klizavoj podlozi ga i neznatno produžava. ABS znači Anti Blocking System tj. sistem protiv blokiranja točkova i ne omogućava ti da bolje kočiš već da upravljaš prilikom kočenja i da možeš u isto vreme da kočiš i izbegneš prepreku, a ne kao sa starim vozilima ili jedno ili drugo.
Upotreba mobilnih telefona treba da bude potpuno zabranjena jer sva istraživanja pokazuju da nema razlike u gubitku pažnje vozača ako drži telefon dok priča ili priča putem hands-free. U oba slučaj efekat na gubitak pažnje je isti kao i kod blagog pijanstva (0,3-0,5). Ako se nedaj Bože kucaju poruke u vožnji efekat na gubitak pažnje vozača je kao i kod teškog pijanstva (1-1,5). E zato se ja dok vozim ne javljam na poziv ni ženi ni generalnom direktoru!
Oduzimanje vozila je potpuno legitimno, jer činjenjem prekršaja koji zavređuje takvu kaznu (a u pitanju je istovremeni višestruki prekršaj koji ugrožava život učesnika u saobraćaju) automobil postaje smrtonosno oružje koje je upotrebljeno i samim time se oduzima. Skoro je u Holandiji bio slučaj da je zbog besomučne vožnje sa enormnim prekoračenjem brzine oduzem Ferari star tri nedelje i prodat na aukciji, a novac je naravno otišao u državni budžet. Naravoučenije: posedovanje automobila i voženje istog se nikako ne može nazvati pravom, to je privilegija koja se može u svakom trenutku ukinuti privremeno ili trajno.

Zoran R. Bulatovic

pre 15 godina

Divno, Vozaci su do sada bili lovina. Policijske zasede su postavljane na mestima gde nema nikakvog razloga za besmislena ogranicenja brzine. To je obicno pravac, na izlasku iz krivine, sa dozvoljenim preticanjem.
Ogranicenja brzine su potpuno prevazidjena 60 Km na otvorenom putu. Kazne su drakonske a policijse zasede su po pravilu na delovima gde ova ogranicenja nemaju nikakvog smisla, a vozilo je obicno maskirano ili drvecem ili konfiguracijom terena. Predlog je da se ogranicenja brzine prilagode uslovima i vozilima za koja su ta ogranicenja davno izgubila svaki smisao.
Policijske patrole umesto da dezuraju na mestima koja su opasna, da vrse kontrolu ispravnosti teskih kamiona, pruzaju pomoc vozacima isl,predstavljaju uglavnom skupljace kazni.
Novi zakon ce ici samo na ruku budzetu, jer na opasnim mestima policije uglavnom i nema.

Gradjanin

pre 15 godina

Meni ovo sve lici na jos jedan nacin da se od ovog naroda uzme jos malo novca...Sve u svemu jos jedna pljacka koja nece doneti nikakav boljitak!!

bjuti

pre 15 godina

Овај закон је уреду, али као што је већ више пута истакнуто, нема никакве везе док се не примњеује. И стари је ваљао, па се слабо примењивао.

И каква је то глупост са 0,3 промила? До сада човек није био пијан са 0,55, а сада је пијан већ после 0,3? Глупо и непотребно. Ово је члан који су испословали таксисти или неки слични како би зарађивали на некоме ко је попио ЈЕДНО мало пиво. Ово је грешка у старту. Чак су и Хрвати променили своју чувену одредбу од 0,0 промила.

ja

pre 15 godina

I postojeći zakon bi bio dobar kada bi policija odgovarajuće radila svoj posao. Dok god je ljudima dozvoljeno da se parkiraju na trotoaru ništa se neće promeniti. Ako bi "najjeftiniji" prekršaji u 100% slučajeva bili kažnjavani ljudi bi se smirili. Što se tiče novog "cenovnika" i dalje je sve vrlo jeftino, ko drugačije misli ne bi ni trebalo da vozi.

Jelena

pre 15 godina

Bilo bi dobro da se ovaj zakon sto pre usvoji. Dolazim sa detetom u Beograd iz inostranstva svake godine i uzasavam se tamosnjeg saobracaja. Ljudi su se saziveli sa tim i naravno da im je svaka kazna drasticna, ali brzo ce se i na to navici.

Novosadjanin

pre 15 godina

Ne samo sistem kazni, vec celokupnu regulaciju saobracaja u Srbiji. Ne da idem novim putem za Beograd, pa tik posle paprene naplate putarine udarite znak radovi na outu i da vozim 40, pa tik iza toga stoji radar. - Da li je to autoput ili seoska dzada? Ako je auto put zna se koja brzina voznje mora biti garantovana. Zatim, pomenuto ovde, ne postavljati totalno nerezonski ogranicenja za koja policija zna da su nerezonska, pa tu odmah nameste i zasedu jer znaju da ce napecati vozace. Ili cim promenu znak u nekoj ulici odmah se tu nameste, pa ljudi vozeci po navici ulecu u zamku. A po gradu mi divljaju klinci u automobilima, parkiranih kola po trotoarima do zidova zgrada da sa detetom u kolicima ja idem kolovozom... Da li policija reaguje? Ne naravno - boje se...

Ziveo sam u USA - na osnovu nase dozvole sam dobio njihovu, samo uz polaganje smesnog testa. Vozio sam prebrzo jedne noci - kaznu sam platio 180$, a sto mi je poskupelo osiguranje u naredne tri godine kostalo me je oko 3000$. Pa ti sine juri... Jos - u toj istoj USA policajac ne sme da me zaustavi ako nisam napravio prekrsaj. Nema ono 'rutinska kontrola', da mi iscitava dokumenta jer mu je tako doslo. Ako se cela ulica blokira i zaustavljaju svi - to da, a selektivno zaustavljanje je zabranjeno.

Drakonske kazne su potrebne, ali najvise za sumanutu voznju, preticanje kolone, uletanje u kolonu, preticanje iz desne trake i slicne bezobrazluke koje svi vidjamo po ulicama.

bugzy

pre 15 godina

Pozdravljam oduzimanje vozila. Noje u pitanju zadiranje u privatnu svojinu već oduzimanje smrtonosnog oružja, isto kao i pištolj ili puška. Ono što nedostaje ovom zakonu su bar dvostruko teže kazne za profesionalne vozače. Znači za nas obične vozače mesec dana zatvora, ili 6 bodova ili 20.000 dinara kazne, a za taksiste, kamiondžije, vozače autobusa, tramvaja i trola dva meseca zatvora, ili 12 bodova ili 40.000 dinara kazne. I još jedna stvar nedostaje: kategorisati traktore, kombajne, motokultivatore kao radne mašine a ne ako učesnike u saobraćaju i zabraniti im kretanje po svim putevima. Ako hoće do njive molim lepo, na kamion pa na posao, a ne sam putem.

nico

pre 15 godina

Zakon nikad nije resavao u Srbiji sve sto treba da resi, a verovatno ni nece. Jedno vreme je bila vika za pojas i vecinom se pisala kazna za isti, a nakon 4-6 meseci se vise nije ni pricalo o pojasu, a kazna za pojas je kao zamena za brzu voznju, za koju je kazna mnogo veca. Ja bi kao i u svim normalnim zemljama sklonio policiju sa puteva i stavio u kancelarije, gde bi samo gledali sta kamera snimi i cim se zabelezi prekoracenje brzine ili prolazak kroz crveno, taj isti da kovertira kaznu i pozove da se upisu poeni za taj lep gest. Verujem da bi za 2-3 meseca, nakon dosta rada poste i sudija broj udesa bio smanjen za bar 30%. A sve ovo sto se prepusta policiji (coveku, mada i tu ima drugacijih), od toga nema nista. Pogotovu sto nam je ceo zivot u tome kako da se smuva nesto i da nam neko izbrise nase grehe.

Aleksandar

pre 15 godina

Mene zamalo da zgazi trola, pre neki dan. Jer magarac od vozaca nije hteo da stane na pesackom prelazu.
Nisam zapisao broj trole, ali sledeci put cu zapisati u mobilni, ili registraciju.
Ti nesavesni vozaci ne znaju sa kime se kace, mozda im naleti neki ludjak koji ce im po svaku cenu ili batinama ili nekim vezama ogorcati zivot.
Dosta mi je vise budala. Trebaju ovakve kazne i jos ostrije.

Raka

pre 15 godina

Spreciti korupciju. Obavezati svakog policajca da podnese najmanje 10 prijava mesecno - sto nije tesko postici obzirom na nedisciplinu nasih vozaca.
Mnoge evropske osiguravajuce kompanije odbijaju kompenzaciju povredjenim vozacima i putnicima ako nisu bili vezani sigurnosnim pojasevima bez obzira da li je vozac bio kriv za prekrsaj.. Bio sam zgranut pojavom da nasi ljudi drze decu na krilu sedeci na prednjem sedistu i to nevezani. A tvrdimo da volimo decu!!!! Proslog meseca sam stajao na Slaviji oko pola sata cekajuci prijatelja. Desetak policajaca koji se uvek nalaze na ovoj opasnoj okretnici - ni jedan vozac nije bio opomenut ili kaznjen. Nedavno je u Engleskoj, gde zivim, jedna zena osudjena na 2 godine zatvora jer je izazvala sudar dok je koristila mobilni telefon. Moji prijatelji u Beogradu su mi se smejali kada sam se vezivao u njihovim kolima. " Zar nemas poverenja u moju voznju"? Sigurnosni pojasevi su uglavnom zbabceni i upetljani negde iza sedista!
Nedavno sam bio kaznjen sa 60 funti i 4 poena na dozvoli, jer sam prekrsio brzinu samo sa 2 milje na sat. Sa 12 poena ode dozvola za godinu dana!!!

Realno

pre 15 godina

Kako ce neko ko ima 2 promila alkohola u krvi dobiti 2 meseca zatvora, a neko drugi takodje sa 2 promila dobiti 2 godine. Znaci prvi put kada ga uhvate dobija uslovno, ovo ono, pa onda neki 6-i put dobije 2 meseca, a tek neki 15-i put kada ga uhvate sa 2 promila ide 2 godine u zatvor. Do tada moze da pobije pola grada.

GMan

pre 15 godina

Od prosle godine zivim u Torontu. Ovde vozaci nisu nista kulturniji ili inteligentniji nego u Srbiji. Jednostavno, zakoni su izuzetno strogi, stroziji nego navedeni u predlogu naseg zakona. Drugi razlog je IZUZETNO SKUPO osiguranje (150 dolara mesecno) koje moze veoma kako da skoci na 500 dolara mesecno ako osiguranje dobije podatak da ste napravili prekrsaj.
Samo pokusajte da podmitite policajca! Ako pokusate tako nesto letite u zatvor ekspresno i to ce licno policajac da vas odvede. Kao rezultat u Torontu APSOLUTNO SVI voze 60 na sat. Uvek se nadje naravno neka budala, napaljeni klinac, koji daje po gasu ali je to veoma veoma veoma retko.
Inace, nasa dozvola ovde vazi 2 meseca i onda mora da se polaze. Postoje 3 kategorije dozvole. G1 (kao psp kod nas) i sa ovom dozvolom mozete da vozite samo u pratnji nekoga ko je dugogosnji vozac, nema solo voznje. G2 je sledeca i najjaca je G. Da bi dosli do G morate da imate vozacki staz i naravno za svaku od kategorija morate da ponovo polazete.
Ista je stvar za motore s razlikom sto se motor vozi isto kao i automobil. Znaci, prolasci izmedju kolona automobila ne postoje. Ja sam motociklista i verujte da je to frustrijajuce. 35 stepeni u hladu a ja sedim na motoru, crveno svetlo na semaforu i 15 automobila ispred mene. Ako krenem izmedju odma ce me prijaviti neko od vozaca ili pandur.

Nimrod

pre 15 godina

Priznavanje vozacke dozvole nema nikakve veze sa primenjivanjem Zakona o saobracaju. Potpisnice Becke konvencije o drumskom saobracaju (SFRJ bila), priznaju medjusobne dozvole (uz odgovarajuci prevod), do 30 ili 90 dana boravka na teritoriji, posle cega se zamena dozvola regulise BILATERALNO.

Danilo

pre 15 godina

Dokle god se na putevima gine kao na traci, kazne su male. Međutim moje je mišljenje da se kaznama ne postiže mnogo, trebalo bi edukovati buduće vozače, a i sve ostale učesnike u saobraćaju da je do danas više ljudi stradalo u saobraćaju nego u svim ratovima zajedno. Do daje odgovor zašto oduzimati auto, kada na ulici vitlate pištoljem i ugrožavate bezbednost ljudi, policajac ima puno pravo da vam pištolj oduzme, a i da vas ubije ako se opirete.
Ljudi kažu da su kod nas ograničenja nerealna, u nekim situacijama jesu, ali kada na temperaturi od 40oC sa suncem koje direktno sija u vetrobransko staklo vama je koncetracija umanjena i vreme potrebno da reagujete je veće, ako vam u tom trenutku istrči pas ispred auta neminovno je da će isti naći pod vašim točkovima, ostalo zaklučite sami. Još jedna stvar, pošto zbog prirode posla često koristim mobilni telefon i to u kolima znam kakav problem oni mogu da stvore u toku vožnje.
P.S. Da li zakon važi i za policiju, pošto sam često viđao policajce da iz kafane sedaju u auto (a provereno znam da tamo nisu pili vodu i sok, osim ako se tako ne zovu vinjak i pelinkovac), a i kako prolaze na crveno (uključena rotacija ne poništava važnost crvenog svetla).

malosanac

pre 15 godina

Ja sam inače vozač. Prošao sam celu Srbiju i pola Evrope. Doživeo sam jedan udes samo sa manjom materijalnom štetom ali sam video mnogo njih i malih i velikih. Znam mozda za jedan ili dva slučaja da se neko udavio ili zapalio zato što je bio vezan. Ali zato, znam mnogo, mnogo slučajeva gde je pojas ljudima spasio život. Naročito je koristan u gradu, pri gustom saobraćaju, pri brzinama od 40-50 km/h. jer je momentalno zaustavljanje, pri toj brzini jednako padu sa 10 i više metara. Nedao dragi Bog da se ikom desi, ali se ipak dešava i to, po pravilu, kad se najmanje nadate. Pamet u glavu da ne izleti kroz šoferšajbnu!

Zrinka

pre 15 godina

I ovaj saadasnji zakon bi bio dobar kad bi se primenjivao. Da vam dam primere?
1 Primer:
Vozim 40km/h sat i zaustavi me milicija jer je dozvoljenio 20 (znak nisam videla) U tom trenutku ispred njih pretice me tip sa nekom "stukom" i vozi ,brat bratu, 100km/h i patrola na to nije ni trepnula.
2 primer:
Na semaforu cekam zeleno svetlo i ispred mene su jos dva "krsa". S druge strane raskrsnice milicijska patrola ceka uparkirana na na 5 metara od raskrsnice (prekrsaj).Za vreme crvenog svetla pretice nas auto koji vise lici na avion a tako i vozi, na raskrsnici na kojoj je crveno svetlo - milicija ne regauje, Zeleno svetlo se pali mi prolazimo kroz raskrsnicu- milicija nas zaustavlja da smo prosli kroz crveno iako je bilo zeleno svetlo
Pitanje:
Hoce li u takvim slucajevima da mi oduzimlju bodove?

gerilac

pre 15 godina

Džipove tretirati kao radne mašine, ograničiti im kretanje u naseljenom mestu na 20 km/h i obavezno da nose žutu rotaciju, pa da vidim onda ko će da sedne u džip da se mangupira i da se bahati sedeći na tri tone čelika i 450 ks.

Logicno

pre 15 godina

Navedene crte zakona su sasvim u redu. Nisam sigurna cemu sluzi trajno oduzimanje vozila, ali sve ostalo je sasvim na mjestu. Za mobilni postoje raznorazni drzaci (hands free), koji smanjuju rizik od uzrokovanja saobracajke. Prema tome KADA ce zakon stupiti na snagu?

Sta znaci da ce srbijanska dozvola biti prihvacena u svetu?

Trenutno mozete voziti sa njom kratkotrajno svuda po svetu (garantovano isprobano za 4 kontinenta ukljucujuci i Australiju gde se vozi na suprotnoj strani). Ali ako se iselite, pa zivite negdje van zemlje duze od 6 mjeseci, dozvola mora ili da se mijenja ili da se ponovo polaze vozacki ispit. Moje pitanje je sta ovaj zakon u tom pogledu mijenja.

pop

pre 15 godina

Pitam se da li ovaj zakon moze da spreci policajce, da me recimo na putu od Uzica do Leskovca, zaustave pet patrola, zadrzavaju me po pola sata svaka, iako nisam napravio prekrsaj? Izivljavaju se sa vozacima teretnih kombi vozila!

driver

pre 15 godina

Nekoliko vas podržava oduzimanje vozila sa argumentom da je to u redu jer auto može da postane smrtonosno oružije. Sve može da se iskoriti kao oružije. Argument je krajnje smešan.

Hipotetički: Prilikom jake oluje sruši se odžak sa moje stare kuce i ubije prolaznika da li treba da mi oduzmu kucu? Ne naravno, jer je to moja imovina, al zato mene treba da strpaju u zatvor zato što nisam popravio odžak na vreme. Isto ako ubijem čoveka jer sam bio pijan glupo je oduzimati vozilo zbog vožnje u pijanom stanju, dovoljno je oduzeti dozvolu i odslužiti odgovarajaucu zatvorsku kaznu.

Oduzimanje nečije privatne imovine je narušavanje slobode.

Problem teških prekršaja se jednostavno rešava oduzimanjem dozvole a vožnja bez dozvole se kažnjava direktnom zatvorskom kaznom.

Radoslav Simić

pre 15 godina

Krajnje je vreme da se nešto konkretno učini jer se mnogo gine. Novi Zakon o saobraćaju treba usvojiti i dosledno ga primenjivati. Lično sam mišljenja da bi kazne trebalo da budu još "rigoroznije" (obavezne zatvorske kazne za određene propisane vrste prekršaja), za sve one "nesavesne vozače" koji, ne ugrožavaju samo sebe, već i sve ostale učesnike u saobračaju a naročito pešake na pešačkim prelazima.
Veoma je neprimerena izjava jednog političara da nema slobode bez vožnje na brzim motorima, kojom se ohrabruju mladi ljudi da što pre završe pod zemljom ili sa teškim telesnim povredama.
Ne slažem se da vezivanje pojasevima mora biti obavezno i da treba da bude sankcionisano na bilo koji način. Ono treba da bude lični izbor svakog vozača. Pojas sputava vozača u vožnji a i mnogi učesnici u saobraćaju su nastradali samo zato što su bili vezani.

park

pre 15 godina

Da li stvarno nikome ne smeta to sto Zakon predvidja oduzimanje starateljstva nad detetom? Ko je takvu glupost stavio u nacrt zakona treba da bude bicevan na Terazijama.

Ja

pre 15 godina

Kazne za nevezivanje pojasa? Ako ne vežem pojas, ugrožavam isključivo sebe. Niko ne može da mi zabrani da skočim sa Brankovog mosta ili da me pregazi tramvaj, pa po tom principu ne bi trebalo da me kazni ni ako ne vežem pojas.

ALI, ako autom ugrožavam DRUGE ljude, treba da me oderu od kazne i pošalju u zatvor. Tako to treba da izgleda.

Naravno da vezujem pojas svaki put kada sednem u auto, ali ne da bih izbegao kaznu, nego zato što želim da ostanem živ.

predrag

pre 15 godina

da pomenem problem sa prevozom rasutog tereta.
Mislim da je u svim zemljama u Evropi obavezno prekrivanje rasutog tereta na teretnim vozilima,avozilo koje nema odgovarajuću mrežu ili drugu zaštitu rasutog tereta mora biti obavezno isključeno iz saobraćaja.
Na našim putevima su horor filmovi sa rasipanjem uglja,šljunka,cigle,kamena veličine manje stene i sl. koji se rasipa po putevima i tako razbija ferove,vetrobranska stakla i ostale frontalne delove na automobilima pa ugrožavanje života vozača i putnika.
Kada se obratite policajcu oni kažu da po našem zakonu ne mogu da isključe takvo vozilo iz saobraćaja.
Ja sam jednom prilikom imao oštećenje na svom vozilu od uglja koji je pao sa kamiona i kada sam se obratio policijskoj patroli na putu rekli su da ne mgu gotovo ništa da mi pomognu.
Čak je jedan od policajaca u šali rekao da je njihov posao da pljačkaju narod sa radarima i nastavili su da pedantno slikaju vozila koja su prolazila ignorišući moju prijavu jer su nemoćni zbog lošeg zakona.

Gagi

pre 15 godina

Nedavno su i u Brazilu poceli da primenjuju slican zakon (sa 0-0,3 promila se placa kazna od oko 400 evra a preko toga se i ide u zatvor itd.) i za veoma kratak period ponasanje vozaca se drasticno promenilo. Sada velika vecina izbegava casicu pre sedanja u auto ili izlazi u provod bez auta. A kamere i radari postoje vec godinama i sistem funkcionise besprekorno: prodjes na crveno, prekoracis brzinu i sl. i za par dana stize kazna na kucnu adresu.
Apsolutno podrzavam novi zakon, sigurno ce doneti smanjenje broja nezgoda na putevima, pod uslovom da se malo iskontrolise policija koja isti primenjuje i uz malo ulaganje u tehnologiju (kamere, radari...)

bogdan

pre 15 godina

Bilo bi odlicno da se pored zakona poboljsa i osvezi signalizacija, unesu neke inovacije u saobracaj.
-Lezeci policajci su nam uzani i prave ubice stajnog trapa, mogu se nparaviti nesto sire dovoljno da uspore automobil ali ne i da ga ostete. Pa da isti posle izazove sudar ili ne prikoci ako treba zbog ostecenja.
-Zuto sveto na semaforu treba ukinuti pri prelazu iz crvenog u zeleno, uvesti dve sekunde razmak izmedju semafora. Pri zauistavljanju je dobro imati zuto svetlo ali pri kretanju ono samo sluzi za preran start i izazivanje sudara.
-Uvesti strogo postovanje stop znaka, kao u Americi... stop znak iz oba pravca, ko prvi pridje raskrsnici ima pravo i prvi da prodje kroz, ali prvo mora da se potpuno zaustavi. U tom slucaju semafor je nepotreban.
-Nazubiti sarom u asfaltu punu liniju ili duplu punu na velikim saobracajnicama tako da se jasno oseti u voznji kada se predje, isto je vrlo neprijatno za vozaca a mnogo znaci prevencije radi, preticanja preko pune. Dobra je opomena...
-Tamo gde ljudi ne postuju stop znak ili postoji na osnovu staistike povecan broj udesa postaviti pored znaka ogledalo i jedno crveno svetlo koje ce stalno da svetli poput semafora i obaveztava vozace da se potpuno zaustave i dobro provere raskrsnicu.
Ima niz ideja i predloga, ljudi u svetu su resili odavno te probleme treba sakupiti ta resenja i primeniti ih kod nas.
Nasi putari i policija stalno govore kako su udesi izazvani ne prilagodjenom brzinom ali ako se udesi desavaju na nekom mestu ucestalo onda nesto treba preduzeti po tom pitanju. Osvetliti raskrsnicu ukloniti vozila parkirana na uglovima, podsisati granu, drvo koje zakalnaj pogled. Istaci znak bolje i pomoci vozacima.

Miroslav

pre 15 godina

One koji sednu u auto sa 2 promila, treba jos drasticnije kazniti, i sve sto je predlozeno je OK, ali da vezem pojas nema sanse - kolko je novosadjana udavljeno u kanalu, jer kad su upali nisu mogli otkopcati pojas, kolko je ljudi izgorelo, jer nije moglo otkocati pojas, ova drzava je pokazala kako brine o bolesnim i povredjenima, hvala lepo - ovo sa pojasaom je bedno i licemerno - od ove drzave - kolko je lekara osudjeno za nesavesno lecenje, od takvih lekara mi nista ne treba!!!

maja

pre 15 godina

Za sigurnost dece u saobracaju je NAJVAZNIJE primena AS - autosedista, namenjenih njihovom uzrastu. Ako novi zakon to ne ukljucuje kao obavezu, onda njihova briga za sigurnost dece nije potpuna.

Resenja su kao i uvek jednostavna

pre 15 godina

Ja sam na mestu suvozaca preziveo strasan bocni sudar samo zato sto nisam bio vezan. Prava je glupost sto se mere bezbednosti svode na pojaseve i slicne gluposti. Svaki novi zakon normalni vozaci docekaju tako sto se tresu za volanom da slucajno ne voze 35 tamo gde je ogranicenje 30 ili da slucajno ne zaborave da vezu pojas. Zato ekipa sa dzipovima (kriminalci, politicari, tajkuni, "biznismeni" itd.) dobija veci prostor za divljastvo na putu. Postojeci zakon je vise nego dobar (i dovoljno ostar), ali je problem u primeni na sve vozace. I jos nesto - snizenjem cene taksija u Beogradu drasticno bi se smanjio problem sa promilima. Kontrolom policajaca resio bi se problem podmicivanja koji rusi svaki zakon. Ovako bice sve po starom samo ce da porastu tarife za podmicivanje, pa i standard nasih policajaca koji uopste nije los. Kamere na svim putevima bi pre koristila DB za likvidacije nego policija za prekrsaje, a svima koji bi da zive u orvelovskom svetu preporucujem da se prijave za Velikog brata.

pera

pre 15 godina

Nedavno sam vozio od Batocine ka Kg, na delu auto puta gde je brzina ogranicena na 100km/h.Bio sam zaprepascen kada me je pretekao autobus "Autosaobracaja". S obzirom da sam vozio na granici ogranicenja, to znaci da je bus vozio oko 110km/h. Na mestu drugog vozaca primetio sam da se vozi uniformisano lice-policajac!
Mislim da nikakav Zakon ne moze popraviti stanje u nasem saobracaju. Samo PRIMENA tog Zakona moze zauzdati bahate i nesavesne vozace, korupciju i sve ono sto je nase drumove pretvorilo u moderna stratista.

ahil

pre 15 godina

Cinjenica da se svaki zakon postuje ako su kazne za prekrsaje visoke i ako se one kao takve pravilno koriste. Zelim da kazem da se mi u Srbiji srecemo sa velikim brojem vozaca koji ne postuju zakon o saobracaju i koje treba kazniti jos ostrije nego sto je predvidjeno u novon zakonu. Veci je problem sa policajcima koji primaju mito sto je javna tajna i razlog ovolikog broja saobracajnih prekrsaja svodi se na to da svako ima svog nekog u saobracajnoj policiji, poziva se na njega ili gura novac saobracajcu, koji se bas ne predomislja mnogo da ga uzme. Moje misljenje je da ce ovim zakonom jos vise doci do izrazaja podmicivanje policajaca. Nazalost

razum

pre 15 godina

Ma izmišljamo toplu vodu. Samo treba povećati globu i dovesti policiju u red. Šta to vredi što policija neće naplaćivati kazne na licu mesta, kad neće ni pisati prijave. Problem nije u zakonu nego u njegovom sprovodjenju. Iks puta smo svi videli kako pojedinci prave krupne prekršaje pred očima policije, a ovi ništa...

Goran

pre 15 godina

Apsolutno je tačno da je siledžijska vožnja i bezobrazluk glavni uzrok 95% nesreća.

Tačno je da policija ne kažnjava siledžije (koje se po pravilu voze u besnim kolima ili džipovima), jer njih ne sme ni da zaustavi.

Kad bi se i postojeći zakon primenio kako treba i na svakoga, to bi bilo dovoljno za početak. I kad bi Policije bilo tamo gde treba, gde se svakodnevno bezobrazlukom ugrožavaju savesni vozači. Snimite samo one koji voze zaustavnom trakom na Gazeli, koji skreću iz pogrešne trake da ne bi sačekali svoj red, koji se parkiraju u Bulevaru na kolovozu, koji pretiču na duploj punoj na Ibarskoj, kojima ne rade zadnja stop svetla i slično.

Vezivanje pojasa, kao minimalna kazna je najmanje važno za ponašanje u saobraćaju. On samo štiti od bahatih vozača. A policija najviše voli da kažnjava moguće žrtve, a ne vinovnike. Jer su sigurni da će lakše da naplate minimalnu kaznu nekom jadniku, nego visoku nekom u Audiju koji pretiče preko duple pune.

Prema tome, POLICIJO, radi svoj posao po Zakonu, ali svima po zasluzi.

I uredite signalizaciju (semafore, obeležavanje kolovoza, znakove, table...) tako da olakšaju, a ne otežavaju saobraćaj.

Nenad

pre 15 godina

Što se tiče samog zakona, on ne treba da bude sama prepiska zakona o saobraćaju neke zemlje. Da bi dobili dobar zakon, potrebno je da se uradi studija gde će se uzeti primer od najmanje 20-tak zemalja gde se taj zakon najbolje pokazao u praksi, otkloniti nedostatke pojedinačno i sve to pretočiti u jedan kvalitetan zakon o saobraćaju. Slažem se i sa onima koji kažu da je potrebno uložiti i u samu tehniku, jer je naša policija opremljena, najblaže rečeno, jadno (ne treba se utrkivati sa razvijenim zemljema, ali treba koliko-toliko održati korak sa njima). Što se tiče uvoza starijih (i kvalitetnijih) automobila, i samim jugom se može upravljati bezbedno ako se redovno održava (u servis se ne ide samo kad auto stane, već i radi provere, što većina vozača ne primenjuje u praksi, već se traži opravdanje u zastarelosti auta, a i stariji strani automobili se u inostranstvu redovnije održavaju od novih). Zakon o uvozu polovnih automobila nije donet da bi se zaštitila zastava (inače bi imali ograničenje i na kupovinu novih auta) već zbog zaštite životne sredine (najniži standard euro3). Zašto se ti automobili izbacuju sa zapada? Ne zato što su loši, već zato što je njihovo održavanje izuzetno skupo (redovna zamena katalizatora - raspitajte se o cenama, mnogo veće takse za registraciju...), tako da, ako bi trebalo ispratiti evropske standarde o zaštiti životne sredine u Srbiji (a takav zakon će biti donet ako se želi ulaz u EU) zapitajte se koliko bi vas taj auto koštao.

milic

pre 15 godina

Sa vecinom predloga za sto skorije donosenje Zakona se slazem jer ne znam sto su morale proci 3 godine da bi se doneo Zakon.
Zabraniti alkohol, upotrebu mobilnih na bilo koji nacin i placanje kazne na licu mesta ali zato dati nesto para, kada se mogu naci za poslanicke plate neka se nadju i za uvodjenje tehnike, u cilju snimanja saobracaja i belezenja kamerom sta se desava pa onda slati racune za naplatu. Sada se meri brzina kretanja vozila u ul. Tresnjevog cveta koja nema ni ceo km pa se ne moze ni razviti brzina, ali se zato ne kontrolise izlazak sa parkinga pored ENJUB-a pa se vozi u suprotnom smeru.
Pare nikako u ruke ni jednom policajcu jer pare coveka kvare.
Zakon sto pre a ako moze i po hitnom postupku jer su saobracajne nezgode prevazisle svaku meru jer smo nedisciplinovani.
O oduzimanju automobila mozda treba razmisliti jer nismo jos tako bogato drustvo ali sve ostalo sto je komentarisano u pozitivnom smislu treba primeniti.

Postar

pre 15 godina

A sta cemo sa narkomanima u saobracaju, posto se prisustvo opijata pronalazi tek u krvi, a cim su ih poslali na vadjenje krvi, znaci da su vec napravili neku tesku nesrecu.

Goran

pre 15 godina

Novi zakon o saobracaju? Sta bi sa novim putevima? Pretpostavljam da je prva solucija jeftinija i da puni budzet umesto da ga prazni...trenutno sam u Engleskoj i za mesec dana nisam video ni jednu rupu na putu, putna mreza fantasticna...jezim se od povratka na srpski "asfalt"

Dax

pre 15 godina

Evo price o korumpiranosti policajaca iz licnog iskustva. Moj drug je vozio, a ja sam bio suvozac. Ogranicenje je bilo 60, a on je vozio 71-po radaru. Medjutim, policajci su stali na pocetak deonice gde su sa LEVE strane izvodjeni minimalni radovi. Bilo je 22h uvece. Oni su stali tu, jer sa leve strane, negde po zemlji stoji znak koji su putari naslonili na neku drvenu konstrukciju, gde je navodno pisalo 40. Ispalo je da se kretao 31 km/h vise od dozvoljenog. Logicno je da ako se kreces desnom stranom, gledas znakove sa desne strane, a oni MORAJU biti vidljivi. Skontali smo da je fora u pitanju, ali se njihovo vazi. Poceo je malo da zavrce i na kraju trazio pare. Mi toliko kod sebe nismo imali, ponudili to sto imamo nasta je on odreagovao recima :"Nismo na pijaci"!Nastavak njegov:"Nista,ako bude bilo POSLA, necu ti pisati, a ako ne....ne znam,hajde idite"(podatke je vec zapisao)
Naravno,posle godinu dana kazna je stigla, oko 100 evra i tri meseca zabrane na dozvolu. Drugar se zalio, ispricao sve ovo sto sam i ja vama sada, ali nije vredelo. Znaci oni mogu da traze, uzimaju mito, a nama ostaje da se nadamo da ce biti bolje sa novim zakonom. Pitanje: Ko ce nas spasiti od takvih mahinacija policije da nas kaznjava na izmisljene prekrsaje??? Priznajemo da smo isli 11 km/h vise, ali ne i 31 km/h.

pazi zena vozac

pre 15 godina

Zakon ko zakon, ali oduzimanje vozila i starateljstva mi je apsurdno. Kao vozac i roditelj, najbitnije mi da edukujem svoju decu o bezbednosti u saobracaju, dajuci im primer, kada vozim auto ili bicikl ili pešacim. Mislim da je porodica, kao celija drustva, izgubila svoju svrhu u vaspitnom smislu. Tri reci su mi u glavi kada sednem u auto:bezbednost, rastojanje i brzina. Odgovornost je stvar koja se uci... i da se nauciti.

Gradjanin

pre 15 godina

Meni ovo sve lici na jos jedan nacin da se od ovog naroda uzme jos malo novca...Sve u svemu jos jedna pljacka koja nece doneti nikakav boljitak!!

Ivan

pre 15 godina

Slazem se da se poostre kazne ali ovo o trajnom oduzimanju vozila je smesno. Ko moze da otudji nasilno deo privatne imovine zbog saobracajnog prekrsaja.

Radoslav Simić

pre 15 godina

Krajnje je vreme da se nešto konkretno učini jer se mnogo gine. Novi Zakon o saobraćaju treba usvojiti i dosledno ga primenjivati. Lično sam mišljenja da bi kazne trebalo da budu još "rigoroznije" (obavezne zatvorske kazne za određene propisane vrste prekršaja), za sve one "nesavesne vozače" koji, ne ugrožavaju samo sebe, već i sve ostale učesnike u saobračaju a naročito pešake na pešačkim prelazima.
Veoma je neprimerena izjava jednog političara da nema slobode bez vožnje na brzim motorima, kojom se ohrabruju mladi ljudi da što pre završe pod zemljom ili sa teškim telesnim povredama.
Ne slažem se da vezivanje pojasevima mora biti obavezno i da treba da bude sankcionisano na bilo koji način. Ono treba da bude lični izbor svakog vozača. Pojas sputava vozača u vožnji a i mnogi učesnici u saobraćaju su nastradali samo zato što su bili vezani.

Miroslav

pre 15 godina

One koji sednu u auto sa 2 promila, treba jos drasticnije kazniti, i sve sto je predlozeno je OK, ali da vezem pojas nema sanse - kolko je novosadjana udavljeno u kanalu, jer kad su upali nisu mogli otkopcati pojas, kolko je ljudi izgorelo, jer nije moglo otkocati pojas, ova drzava je pokazala kako brine o bolesnim i povredjenima, hvala lepo - ovo sa pojasaom je bedno i licemerno - od ove drzave - kolko je lekara osudjeno za nesavesno lecenje, od takvih lekara mi nista ne treba!!!

bjuti

pre 15 godina

Овај закон је уреду, али као што је већ више пута истакнуто, нема никакве везе док се не примњеује. И стари је ваљао, па се слабо примењивао.

И каква је то глупост са 0,3 промила? До сада човек није био пијан са 0,55, а сада је пијан већ после 0,3? Глупо и непотребно. Ово је члан који су испословали таксисти или неки слични како би зарађивали на некоме ко је попио ЈЕДНО мало пиво. Ово је грешка у старту. Чак су и Хрвати променили своју чувену одредбу од 0,0 промила.

Vladimir

pre 15 godina

Sve dok ne zaživi tajna ekipa koja će milicionerima nuditi mito (da plati 1.000 dinara) kako ne bi dobili kaznu, džabe donosite zakon.
A čim par milicionera dobije otkaz zbog primanja mita sve će biti jednostavno.

Darko

pre 15 godina

Ne znam kako je u drugim gradovima Srbije, ali u Beogradu je SILEDZIJSKA VOZNJA ideal kome streme mnogi vozaci, i muskarci i zene, a policija itekako to tolerise posto se cesto i sama tako ponasa.

Posto se svakodnevno vozim Beogradom, imam utisak da se mnogi ljudi kada sednu za volan drasticno transformisu i gube sve eticke i moralne norme.

Psovanje, trubljenje, minimalno odstojanje na auto putu i voznja cik-cak, nekoriscenje migavaca, bezobrazno ubacivanje u redove (sto preko trotoara, sto preko susednih traka), blokada raskrsnica u koje se ulazi kada je jasno da se iz nje ne moze izaci pre nego sto se upali crveno, ignorisanje pesackih prelaza, to su stvari kojima sam svedok gotovo svakodnevno.
A sve to pri brzinama koje su dozvoljene.

A sto me najvise fascinira, svi negde strasno zure i mnogo su nervozni kada voze, a sa druge strane nismo poznati kao neka vredna i efikasna nacija.

Vozio sam i po mnogim zemljama zapadne Evrope, ni tamo vozaci nisu savrseni, ali se bar ponasanje moze svrstati u kategoriju pristojnog i nigde nema tako drasticne razlike izmenju pristojnih ljudi van auta i divljaka za volanom kao u Beogradu.

Milorad

pre 15 godina

Ništa neće smanjiti broj nezgoda i broj poginulih,koliko samo novi zakon i jako stroge i velike kazne!Vozač sam inače,ništa gore nema od kazne,posle toga vozim polako,mada su kazne blage pa nekada opet vozim brzo.Samo veće i stože kazne,nema drugog leka.kada bi za radar platio kao npr. u Mađarskoj,ne bi mi padalo više na pamet da brzo vozim.Nažalost takav smo i narod,dok nas po džepu ne udari,..ni u glavu nam neće ući.

bugzy

pre 15 godina

Pozdravljam oduzimanje vozila. Noje u pitanju zadiranje u privatnu svojinu već oduzimanje smrtonosnog oružja, isto kao i pištolj ili puška. Ono što nedostaje ovom zakonu su bar dvostruko teže kazne za profesionalne vozače. Znači za nas obične vozače mesec dana zatvora, ili 6 bodova ili 20.000 dinara kazne, a za taksiste, kamiondžije, vozače autobusa, tramvaja i trola dva meseca zatvora, ili 12 bodova ili 40.000 dinara kazne. I još jedna stvar nedostaje: kategorisati traktore, kombajne, motokultivatore kao radne mašine a ne ako učesnike u saobraćaju i zabraniti im kretanje po svim putevima. Ako hoće do njive molim lepo, na kamion pa na posao, a ne sam putem.

Sta reci?

pre 15 godina

Apsolutno je netacno da je nasa vozacka dozvola svuda priznata. U stvari slucaj je bas suprotan. I Irskoj i Engleskoj moramo ponovo da polazemo, u Nemackoj i Francuskoj takodje. Za ostaje zemlej nisam siguran, ali ako u Nemackoj ima 300 hiljada nasih ljudi i stalan je rast nasih studenata jasno je sta je problem i prioritet.

driver

pre 15 godina

Veci deo novog zakona je glup i nepromisljen.
Ja radim kao profesionalni vozač (kombija) u beogradu, jako cesto provodim po vise od 10 sati dnevno u vozilu. Takvo radno vreme na 40 stepeni realno predstavlja rizik kako za mene tako i za druge ucesnike u saobracaju, a niko to nije predvideo novim zakonom, niko se toga nije ni setio. Postoji obavezni tahograf za vozila preko 5t, ali ni jedno dostavno vozilo u gradu ne prilzi 5t tako da vecina nas koji radi u distribuciji, radi bez radnog vremena i svojim umorom ugrožava saobraćaj.

Dalje:

-Kazne za prekoračenje brzine treba da budu rigorozne... ali i ogranicenja brzine trebaju korenito da se promene. Ogranicenja brzine kod nas datiraju iz doba tita kada je maksimalna brzina vozila bila ~120km/h a nije postojao ni ABS koji drastično smanjuje vreme potrebno da se vozilo zaustavi. U vecini normalnih zemalje vec duze vreme postoji zakon koji zabranjuje prodaju novih vozila bez ABS-a, kod nas naravno takav zakon ne postoji, a i nece dokle god država štiti zastavu, cije ni jedno vozilo ne poseduje ABS.
Ogranicenja od 40km/h na ulicama kao sto su bulevar oslobođenja su: apsurdna, glupa, nenormalna, nelogična, bezobrazna, možda čak u neku ruku i smešna.
Novi zakon valjda predviđa povecanje dozvoljene brzine od 10kmh za pojedne puteve, konkretno za autoputeve na 130km/h što je i dalje malo barem za one koji su u dobrom stanju.

-Način kažnjavanja je, pa... plitak, povećanje novčanih kazni je krajnje NEEFIKASNO jer najviše pogađa siromašniji sloj dok oni koji voze BMW, Mercedes, Audi... mogu da voze kako hoće jer za njih nije toliko strašna novopredviđena kazna od 4000 din za pričanje mobilnim telefonom u toku vožnje, dok za mene to predstavlja 3 i po dnevnice.
Tu dolaze negativni bodovi iz kojih sledi oduzimanje dozvole na određene periode ili za stalno, za koje mislim da su jedini dobar sistem. Novčane kazne treba da budu simbolične. (možda bi neki prekršaji trebali biti izuzeti iz sistema bodovanja vec samo da se kažnjavaju novčano i to papreno, kad to kažem mislim pre svega na parkiranje, al to je vec dublja tema za razmatranje)
Oduzimanje vozila je po meni strašno i tako nešto nikada ne bi smelo da prođe kao legitiman zakon jer je u pitanju privatna imovina i oduzimanje iste je jednostavno put ka diktaturi.

-Ja nikako ne vidim kako razgovor mobilnim telefonom utiče na bezbednost u saobraćaju.
Al kad smo kod toga samo da priupitam šta je sa taksistima i milicionerima koji koriste radio stanicu u toku vožnje, šta je sa vozačima hitne pomoći, šta je sa vozačima autobusa koji prodaju karte u toku vožnje? Da li ce i njima da pišu kazne ili možda oni prolaze kroz neku posebnu obuku?

-Ono što ja mislim da zaista ugrožava bezbednost jesu ljudi koji dobijaju dozvolu preko veze.
Ljudi koji ne znaju da voze a dobili su dozvolu možda čak i legitimno, jer ipak i retardiran čovek može da nauči da napravi krug oko poligona.
99.9% polaganja se vrši u dve-tri uličice oko poligona, instruktori manje-više unapred znaju kuda ce kandidati voziti pa ih pripreme. Verovatno bi ste i majmuna mogli naučiti ako dovoljno dugo pokušavate. Takođe polaganje praktičnog dela vozačkog ispita traje od 5 do 17 min i na osnovu toga će covek bez viskog obrazovanja odrediti da li vi znate da vozite.
U svetu postoji posebno telo (koje nema veze sa MUP-om) koje je zaduženo za izdavanje vozačkih dozvola. Užasna je činjenica da o ishodu polaganja određuje pandur koji sedi pored vas sa sve pendrekom i pištoljem, a došli ste u auto ŠKOLU lol

Sve u svemu, stari zakon treba menjati, ali nije neko rešenje povećati kazne do neba. O svemu tome treba dobro razmisliti, uzeti u obzir sve faktore i obe strane sagledati.

Miodrag

pre 15 godina

Džabe zakon, nije loš ni ovaj postojeći, ali nema ko da ga sprovodi! Policija ne reaguje, sudovi još manje, a na putevima divljanje.

miki

pre 15 godina

Evo primer: pre neki dan ludak prodje na crveno ja kazem drugaru daj da ga prijavimo. I onda se pitamo kome ???????
Mogo je mozda bas vase dete da ugrozi brat sestru majku nebitno bre.
Ali napravite nesto da mozemo da cinkarimo takve ljude.
Jer za ovkvo cinkarenje postajes dobar covek nikako los!!!!!

s.

pre 15 godina

Apsolutno jasno sve. Slazem se u potpunosti i za mobilni i za pijane vozace koji su prave UBICE. Samo me jedno zanima i mozda bi b92 mogao da nam pomogne da to otkrijemo: Da li iko ima pretstavu KADA ce se usvojiti ovaj zakon? Makar otprilike

Mr.X

pre 15 godina

Daj Bože samo da ga usvoje i da počnu da ga primenjuju ni po babu, ni po stričevima, da se ovo ludilo na asfaltu konačno obustavi! Ali kakvi su naši političari, nit će ga usvojiti, a i ako ga usvoje opet neće biti ništa, jer u ovoj zemlji postoji krug nedodirljivih i privilegovanih kojima ni zakon ne može ništa!!!

smesko

pre 15 godina

Situacija sa vazenjem dozvole je zapravo ovakva: u vecini evropskih zemalja, recimo, ako imate boravisnu vizu i nasu vozacku dozvolu, onda mozete da vozite neko vreme (6 meseci), a onda morate da polazete i dobijete njihovu dozvolu da bi dalje vozili. To ne vazi i za ostale zemlje (npr., za Hrvatsku), a razlog je upravo zakon.

Iggy

pre 15 godina

I kako ce se to sprovesti? Samo policijom na ulicama? To je samo jedan deo a evo sta nedostaje a sto postoji recimo u Kanadi (u grubim crtama):

Svaka ozbiljnija kazna donosi poene na dozvoli. Poeni idu u centralnu bazu podataka kojoj osiguravajuce kompanije imaju pristup. Ako imate neki poen produzenje osiguranja ce vas kostati vise. Ako imate puno poena (a pritom jos uvek niste izgubili dozvolu) mnoge osiguravajuce kuce ce odbiti da vam prodaju osiguranje, a one koje ce i dalje hteti ce vas odrati do gole koze. Pa nista onda, vozicemo bez osiguranja zar ne? Tesko. Ako vas uhvati policija ode dozvola, auto i eto zatvora. A ako napravite udes bez osiguranja (povreda ili ostecenje imovine) ode sve sto imate na isplatu stete ostecenom (advokati vas tipicno oderu za iole tezu povredu u rangu $100.000 do $1.000.000) pa plus zatvor. Pa ko voli nek izvoli.

A da bi se sve ovo sprovelo u delo potrebna je relativno jednostavna baza podataka o vlasnicima vozackih dozvola kojoj hitne sluzbe i osiguravajuce kuce ili banke mogu da pristupe. Ne znam da li to postoji, ali ako ne postoji pojeo vuk magarca: platite kaznu i terate dalje dok ima para da se placaju kazne.

Dragon

pre 15 godina

Nisu problem Zakon i vozačka dozvola, već bahati vozači. Za mene su i sadašnje kazne previsoke, a za obesne i bogate, koji voze motore i automobile sa više KS nego Yugo kubnih cm uvek ima neko da sredi sitnicu. Pogledajte u hronikama koja vozila su izazvala nesreće i šta je uzrok. Pa i Dača je vozio prebrzo.

ja

pre 15 godina

I postojeći zakon bi bio dobar kada bi policija odgovarajuće radila svoj posao. Dok god je ljudima dozvoljeno da se parkiraju na trotoaru ništa se neće promeniti. Ako bi "najjeftiniji" prekršaji u 100% slučajeva bili kažnjavani ljudi bi se smirili. Što se tiče novog "cenovnika" i dalje je sve vrlo jeftino, ko drugačije misli ne bi ni trebalo da vozi.

Nizina

pre 15 godina

Za autoputeve posto i tamo ima divljanja i na vece magistralne puteve se mogu postaviti kamere kao u Engleskoj. Nema policije, nema korupcije, autoamtski se skida sa racuna kazna, a nesavesni vozac dobija svoju sliku i racun.

iva

pre 15 godina

Srpska vozacka dozvola ne vazi u inostranstvu. Ako imate prebivaliste u inostranstvu, samo godinu dana mozete voziti sa medjunarodnom srpskom dozvolom. Nakon godinu dana mora se polagati vozacki ispit. Tako je bar u Italiji, i kroz sve to sam prosla. Sto se tice kazni, i ovde su slicne ovom novom zakonu koji se predlaze (zatvorske kazne, min.0.3promila alkohola u krvi i sl.)
Pozdrav ;)

Sloba_NS

pre 15 godina

Kakve veze ima to da li se kazne plaćaju na licu mesta ili se plaćaju u banci ili pošti??? Daš policajcu određenu sumu novca i on zaboravlja da te ikada video. Kako to misle da reše? Nikako, bojim se.

Realno

pre 15 godina

Kako ce neko ko ima 2 promila alkohola u krvi dobiti 2 meseca zatvora, a neko drugi takodje sa 2 promila dobiti 2 godine. Znaci prvi put kada ga uhvate dobija uslovno, ovo ono, pa onda neki 6-i put dobije 2 meseca, a tek neki 15-i put kada ga uhvate sa 2 promila ide 2 godine u zatvor. Do tada moze da pobije pola grada.

Aleksandar

pre 15 godina

Mene zamalo da zgazi trola, pre neki dan. Jer magarac od vozaca nije hteo da stane na pesackom prelazu.
Nisam zapisao broj trole, ali sledeci put cu zapisati u mobilni, ili registraciju.
Ti nesavesni vozaci ne znaju sa kime se kace, mozda im naleti neki ludjak koji ce im po svaku cenu ili batinama ili nekim vezama ogorcati zivot.
Dosta mi je vise budala. Trebaju ovakve kazne i jos ostrije.

bugzy

pre 15 godina

ABS nema nikakve veze sa vremenom kočenja tj. sa zaustavnim putem, naprotiv na klizavoj podlozi ga i neznatno produžava. ABS znači Anti Blocking System tj. sistem protiv blokiranja točkova i ne omogućava ti da bolje kočiš već da upravljaš prilikom kočenja i da možeš u isto vreme da kočiš i izbegneš prepreku, a ne kao sa starim vozilima ili jedno ili drugo.
Upotreba mobilnih telefona treba da bude potpuno zabranjena jer sva istraživanja pokazuju da nema razlike u gubitku pažnje vozača ako drži telefon dok priča ili priča putem hands-free. U oba slučaj efekat na gubitak pažnje je isti kao i kod blagog pijanstva (0,3-0,5). Ako se nedaj Bože kucaju poruke u vožnji efekat na gubitak pažnje vozača je kao i kod teškog pijanstva (1-1,5). E zato se ja dok vozim ne javljam na poziv ni ženi ni generalnom direktoru!
Oduzimanje vozila je potpuno legitimno, jer činjenjem prekršaja koji zavređuje takvu kaznu (a u pitanju je istovremeni višestruki prekršaj koji ugrožava život učesnika u saobraćaju) automobil postaje smrtonosno oružje koje je upotrebljeno i samim time se oduzima. Skoro je u Holandiji bio slučaj da je zbog besomučne vožnje sa enormnim prekoračenjem brzine oduzem Ferari star tri nedelje i prodat na aukciji, a novac je naravno otišao u državni budžet. Naravoučenije: posedovanje automobila i voženje istog se nikako ne može nazvati pravom, to je privilegija koja se može u svakom trenutku ukinuti privremeno ili trajno.

park

pre 15 godina

Da li stvarno nikome ne smeta to sto Zakon predvidja oduzimanje starateljstva nad detetom? Ko je takvu glupost stavio u nacrt zakona treba da bude bicevan na Terazijama.

Ja

pre 15 godina

Kazne za nevezivanje pojasa? Ako ne vežem pojas, ugrožavam isključivo sebe. Niko ne može da mi zabrani da skočim sa Brankovog mosta ili da me pregazi tramvaj, pa po tom principu ne bi trebalo da me kazni ni ako ne vežem pojas.

ALI, ako autom ugrožavam DRUGE ljude, treba da me oderu od kazne i pošalju u zatvor. Tako to treba da izgleda.

Naravno da vezujem pojas svaki put kada sednem u auto, ali ne da bih izbegao kaznu, nego zato što želim da ostanem živ.

Resenja su kao i uvek jednostavna

pre 15 godina

Ja sam na mestu suvozaca preziveo strasan bocni sudar samo zato sto nisam bio vezan. Prava je glupost sto se mere bezbednosti svode na pojaseve i slicne gluposti. Svaki novi zakon normalni vozaci docekaju tako sto se tresu za volanom da slucajno ne voze 35 tamo gde je ogranicenje 30 ili da slucajno ne zaborave da vezu pojas. Zato ekipa sa dzipovima (kriminalci, politicari, tajkuni, "biznismeni" itd.) dobija veci prostor za divljastvo na putu. Postojeci zakon je vise nego dobar (i dovoljno ostar), ali je problem u primeni na sve vozace. I jos nesto - snizenjem cene taksija u Beogradu drasticno bi se smanjio problem sa promilima. Kontrolom policajaca resio bi se problem podmicivanja koji rusi svaki zakon. Ovako bice sve po starom samo ce da porastu tarife za podmicivanje, pa i standard nasih policajaca koji uopste nije los. Kamere na svim putevima bi pre koristila DB za likvidacije nego policija za prekrsaje, a svima koji bi da zive u orvelovskom svetu preporucujem da se prijave za Velikog brata.

gerilac

pre 15 godina

Džipove tretirati kao radne mašine, ograničiti im kretanje u naseljenom mestu na 20 km/h i obavezno da nose žutu rotaciju, pa da vidim onda ko će da sedne u džip da se mangupira i da se bahati sedeći na tri tone čelika i 450 ks.

Beograd

pre 15 godina

Potpuno sam saglasan! Ima samo jedna stvar u vezi sa time da je put uzrok udesa samo u 5% slucajeva. To je zahvaljujuci ono cuvenom clanu "...neprilagodjena voznja uslovima i stanju puta..." U Nemackoj je stanje puta kao uzrok udesa visestruko cesci razlog, iako imaju zaista fantasticne puteve. Tec je jednostavno o tome da, ukoliko je na putu led, to je svakako jedan od uzroka nezgode, kod nas nije, ukoliko je put neravan, ukoliko ima rupa, ukoliko nema isparavn nagib,....itd.
Mislim da bi to svakako trebalo uzeti u obzir.

Jelena

pre 15 godina

Bilo bi dobro da se ovaj zakon sto pre usvoji. Dolazim sa detetom u Beograd iz inostranstva svake godine i uzasavam se tamosnjeg saobracaja. Ljudi su se saziveli sa tim i naravno da im je svaka kazna drasticna, ali brzo ce se i na to navici.

milisav

pre 15 godina

da li će novim zakonom biti nadziran i rad preduzeća za održavanje puteva? da li će neko biti odgovoran i kažnjen za rupe na putu, pogrešno postavljene saobraćajne znake, nepostojanje zaštitne ograde uz autoput, itd.

Nimrod

pre 15 godina

Priznavanje vozacke dozvole nema nikakve veze sa primenjivanjem Zakona o saobracaju. Potpisnice Becke konvencije o drumskom saobracaju (SFRJ bila), priznaju medjusobne dozvole (uz odgovarajuci prevod), do 30 ili 90 dana boravka na teritoriji, posle cega se zamena dozvola regulise BILATERALNO.

Logicno

pre 15 godina

Navedene crte zakona su sasvim u redu. Nisam sigurna cemu sluzi trajno oduzimanje vozila, ali sve ostalo je sasvim na mjestu. Za mobilni postoje raznorazni drzaci (hands free), koji smanjuju rizik od uzrokovanja saobracajke. Prema tome KADA ce zakon stupiti na snagu?

Sta znaci da ce srbijanska dozvola biti prihvacena u svetu?

Trenutno mozete voziti sa njom kratkotrajno svuda po svetu (garantovano isprobano za 4 kontinenta ukljucujuci i Australiju gde se vozi na suprotnoj strani). Ali ako se iselite, pa zivite negdje van zemlje duze od 6 mjeseci, dozvola mora ili da se mijenja ili da se ponovo polaze vozacki ispit. Moje pitanje je sta ovaj zakon u tom pogledu mijenja.

djokista

pre 15 godina

da li će se novi zakon primenjivati i na nepropisno parkirane mečke i poršee koje niko ne sme da pipne ili će i dalje lupati samo po polutrulim jugićima koji nisu u stanju da prekorače brzinu. da li će i dalje bahati klinci sa lovom moći da šamaraju pandura kada ih zaustavi (ako ih zaustavi)jer mu je ćale neki budžovan ili lopurda. u ovoj zemlji priča se samo o zakonu za ovce koje se mogu šišati.

nico

pre 15 godina

Zakon nikad nije resavao u Srbiji sve sto treba da resi, a verovatno ni nece. Jedno vreme je bila vika za pojas i vecinom se pisala kazna za isti, a nakon 4-6 meseci se vise nije ni pricalo o pojasu, a kazna za pojas je kao zamena za brzu voznju, za koju je kazna mnogo veca. Ja bi kao i u svim normalnim zemljama sklonio policiju sa puteva i stavio u kancelarije, gde bi samo gledali sta kamera snimi i cim se zabelezi prekoracenje brzine ili prolazak kroz crveno, taj isti da kovertira kaznu i pozove da se upisu poeni za taj lep gest. Verujem da bi za 2-3 meseca, nakon dosta rada poste i sudija broj udesa bio smanjen za bar 30%. A sve ovo sto se prepusta policiji (coveku, mada i tu ima drugacijih), od toga nema nista. Pogotovu sto nam je ceo zivot u tome kako da se smuva nesto i da nam neko izbrise nase grehe.

Marko

pre 15 godina

Sve dok su ogranicenja brzine takva kakva su, za mene su oni OBICNI LOPOVI!

Redovna pojava kod nas su pravi i cisti putevi kojima mozete voziti koliko hocete a stoji ogranicenje od recimo 40, ili tako nesto... I, gle cuda, zaustavlja te milicija jer vozis 60, a i tih 60 vozis samo zbog milicije, jer je potpuno besmisleno...

Raka

pre 15 godina

Spreciti korupciju. Obavezati svakog policajca da podnese najmanje 10 prijava mesecno - sto nije tesko postici obzirom na nedisciplinu nasih vozaca.
Mnoge evropske osiguravajuce kompanije odbijaju kompenzaciju povredjenim vozacima i putnicima ako nisu bili vezani sigurnosnim pojasevima bez obzira da li je vozac bio kriv za prekrsaj.. Bio sam zgranut pojavom da nasi ljudi drze decu na krilu sedeci na prednjem sedistu i to nevezani. A tvrdimo da volimo decu!!!! Proslog meseca sam stajao na Slaviji oko pola sata cekajuci prijatelja. Desetak policajaca koji se uvek nalaze na ovoj opasnoj okretnici - ni jedan vozac nije bio opomenut ili kaznjen. Nedavno je u Engleskoj, gde zivim, jedna zena osudjena na 2 godine zatvora jer je izazvala sudar dok je koristila mobilni telefon. Moji prijatelji u Beogradu su mi se smejali kada sam se vezivao u njihovim kolima. " Zar nemas poverenja u moju voznju"? Sigurnosni pojasevi su uglavnom zbabceni i upetljani negde iza sedista!
Nedavno sam bio kaznjen sa 60 funti i 4 poena na dozvoli, jer sam prekrsio brzinu samo sa 2 milje na sat. Sa 12 poena ode dozvola za godinu dana!!!

GMan

pre 15 godina

Od prosle godine zivim u Torontu. Ovde vozaci nisu nista kulturniji ili inteligentniji nego u Srbiji. Jednostavno, zakoni su izuzetno strogi, stroziji nego navedeni u predlogu naseg zakona. Drugi razlog je IZUZETNO SKUPO osiguranje (150 dolara mesecno) koje moze veoma kako da skoci na 500 dolara mesecno ako osiguranje dobije podatak da ste napravili prekrsaj.
Samo pokusajte da podmitite policajca! Ako pokusate tako nesto letite u zatvor ekspresno i to ce licno policajac da vas odvede. Kao rezultat u Torontu APSOLUTNO SVI voze 60 na sat. Uvek se nadje naravno neka budala, napaljeni klinac, koji daje po gasu ali je to veoma veoma veoma retko.
Inace, nasa dozvola ovde vazi 2 meseca i onda mora da se polaze. Postoje 3 kategorije dozvole. G1 (kao psp kod nas) i sa ovom dozvolom mozete da vozite samo u pratnji nekoga ko je dugogosnji vozac, nema solo voznje. G2 je sledeca i najjaca je G. Da bi dosli do G morate da imate vozacki staz i naravno za svaku od kategorija morate da ponovo polazete.
Ista je stvar za motore s razlikom sto se motor vozi isto kao i automobil. Znaci, prolasci izmedju kolona automobila ne postoje. Ja sam motociklista i verujte da je to frustrijajuce. 35 stepeni u hladu a ja sedim na motoru, crveno svetlo na semaforu i 15 automobila ispred mene. Ako krenem izmedju odma ce me prijaviti neko od vozaca ili pandur.

Gagi

pre 15 godina

Nedavno su i u Brazilu poceli da primenjuju slican zakon (sa 0-0,3 promila se placa kazna od oko 400 evra a preko toga se i ide u zatvor itd.) i za veoma kratak period ponasanje vozaca se drasticno promenilo. Sada velika vecina izbegava casicu pre sedanja u auto ili izlazi u provod bez auta. A kamere i radari postoje vec godinama i sistem funkcionise besprekorno: prodjes na crveno, prekoracis brzinu i sl. i za par dana stize kazna na kucnu adresu.
Apsolutno podrzavam novi zakon, sigurno ce doneti smanjenje broja nezgoda na putevima, pod uslovom da se malo iskontrolise policija koja isti primenjuje i uz malo ulaganje u tehnologiju (kamere, radari...)

bogdan

pre 15 godina

Bilo bi odlicno da se pored zakona poboljsa i osvezi signalizacija, unesu neke inovacije u saobracaj.
-Lezeci policajci su nam uzani i prave ubice stajnog trapa, mogu se nparaviti nesto sire dovoljno da uspore automobil ali ne i da ga ostete. Pa da isti posle izazove sudar ili ne prikoci ako treba zbog ostecenja.
-Zuto sveto na semaforu treba ukinuti pri prelazu iz crvenog u zeleno, uvesti dve sekunde razmak izmedju semafora. Pri zauistavljanju je dobro imati zuto svetlo ali pri kretanju ono samo sluzi za preran start i izazivanje sudara.
-Uvesti strogo postovanje stop znaka, kao u Americi... stop znak iz oba pravca, ko prvi pridje raskrsnici ima pravo i prvi da prodje kroz, ali prvo mora da se potpuno zaustavi. U tom slucaju semafor je nepotreban.
-Nazubiti sarom u asfaltu punu liniju ili duplu punu na velikim saobracajnicama tako da se jasno oseti u voznji kada se predje, isto je vrlo ne prijatno za vozaca a mnogo znaci prevencije radi, preticanja preko pune. Dobroa je opomena...
-Tamo gde ljudi ne postuju stop znak ili postoji na osnovu staistike povecan broj udesa postaviti pored znaka ogledalo i jedno crveno svetlo koje ce stalno da svetli poput semafora i obaveztava vozace da se potpuno zaustave i dobro provere raskrsnicu.
Ima niz ideja i predloga, ljudi u svetu su resili odavno te probleme treba sakupiti ta resenja i primeniti ih kod nas.
Nasi putari i policija stalno govore kako su udesi izazvani ne prilagodjenom brzinom ali ako se udesi desavaju na nekom mestu ucestalo onda nesto treba preduzeti po tom pitanju. Osvetliti raskrsnicu ukloniti vozila parkirana na uglovima, podsisati granu, drvo koje zakalnaj pogled. Istaci znak bolje i pomoci vozacima.

bogdan

pre 15 godina

Bilo bi odlicno da se pored zakona poboljsa i osvezi signalizacija, unesu neke inovacije u saobracaj.
-Lezeci policajci su nam uzani i prave ubice stajnog trapa, mogu se nparaviti nesto sire dovoljno da uspore automobil ali ne i da ga ostete. Pa da isti posle izazove sudar ili ne prikoci ako treba zbog ostecenja.
-Zuto sveto na semaforu treba ukinuti pri prelazu iz crvenog u zeleno, uvesti dve sekunde razmak izmedju semafora. Pri zauistavljanju je dobro imati zuto svetlo ali pri kretanju ono samo sluzi za preran start i izazivanje sudara.
-Uvesti strogo postovanje stop znaka, kao u Americi... stop znak iz oba pravca, ko prvi pridje raskrsnici ima pravo i prvi da prodje kroz, ali prvo mora da se potpuno zaustavi. U tom slucaju semafor je nepotreban.
-Nazubiti sarom u asfaltu punu liniju ili duplu punu na velikim saobracajnicama tako da se jasno oseti u voznji kada se predje, isto je vrlo neprijatno za vozaca a mnogo znaci prevencije radi, preticanja preko pune. Dobra je opomena...
-Tamo gde ljudi ne postuju stop znak ili postoji na osnovu staistike povecan broj udesa postaviti pored znaka ogledalo i jedno crveno svetlo koje ce stalno da svetli poput semafora i obaveztava vozace da se potpuno zaustave i dobro provere raskrsnicu.
Ima niz ideja i predloga, ljudi u svetu su resili odavno te probleme treba sakupiti ta resenja i primeniti ih kod nas.
Nasi putari i policija stalno govore kako su udesi izazvani ne prilagodjenom brzinom ali ako se udesi desavaju na nekom mestu ucestalo onda nesto treba preduzeti po tom pitanju. Osvetliti raskrsnicu ukloniti vozila parkirana na uglovima, podsisati granu, drvo koje zakalnaj pogled. Istaci znak bolje i pomoci vozacima.

Zoran R. Bulatovic

pre 15 godina

Divno, Vozaci su do sada bili lovina. Policijske zasede su postavljane na mestima gde nema nikakvog razloga za besmislena ogranicenja brzine. To je obicno pravac, na izlasku iz krivine, sa dozvoljenim preticanjem.
Ogranicenja brzine su potpuno prevazidjena 60 Km na otvorenom putu. Kazne su drakonske a policijse zasede su po pravilu na delovima gde ova ogranicenja nemaju nikakvog smisla, a vozilo je obicno maskirano ili drvecem ili konfiguracijom terena. Predlog je da se ogranicenja brzine prilagode uslovima i vozilima za koja su ta ogranicenja davno izgubila svaki smisao.
Policijske patrole umesto da dezuraju na mestima koja su opasna, da vrse kontrolu ispravnosti teskih kamiona, pruzaju pomoc vozacima isl,predstavljaju uglavnom skupljace kazni.
Novi zakon ce ici samo na ruku budzetu, jer na opasnim mestima policije uglavnom i nema.

Danilo

pre 15 godina

Dokle god se na putevima gine kao na traci, kazne su male. Međutim moje je mišljenje da se kaznama ne postiže mnogo, trebalo bi edukovati buduće vozače, a i sve ostale učesnike u saobraćaju da je do danas više ljudi stradalo u saobraćaju nego u svim ratovima zajedno. Do daje odgovor zašto oduzimati auto, kada na ulici vitlate pištoljem i ugrožavate bezbednost ljudi, policajac ima puno pravo da vam pištolj oduzme, a i da vas ubije ako se opirete.
Ljudi kažu da su kod nas ograničenja nerealna, u nekim situacijama jesu, ali kada na temperaturi od 40oC sa suncem koje direktno sija u vetrobransko staklo vama je koncetracija umanjena i vreme potrebno da reagujete je veće, ako vam u tom trenutku istrči pas ispred auta neminovno je da će isti naći pod vašim točkovima, ostalo zaklučite sami. Još jedna stvar, pošto zbog prirode posla često koristim mobilni telefon i to u kolima znam kakav problem oni mogu da stvore u toku vožnje.
P.S. Da li zakon važi i za policiju, pošto sam često viđao policajce da iz kafane sedaju u auto (a provereno znam da tamo nisu pili vodu i sok, osim ako se tako ne zovu vinjak i pelinkovac), a i kako prolaze na crveno (uključena rotacija ne poništava važnost crvenog svetla).

Novosadjanin

pre 15 godina

Ne samo sistem kazni, vec celokupnu regulaciju saobracaja u Srbiji. Ne da idem novim putem za Beograd, pa tik posle paprene naplate putarine udarite znak radovi na outu i da vozim 40, pa tik iza toga stoji radar. - Da li je to autoput ili seoska dzada? Ako je auto put zna se koja brzina voznje mora biti garantovana. Zatim, pomenuto ovde, ne postavljati totalno nerezonski ogranicenja za koja policija zna da su nerezonska, pa tu odmah nameste i zasedu jer znaju da ce napecati vozace. Ili cim promenu znak u nekoj ulici odmah se tu nameste, pa ljudi vozeci po navici ulecu u zamku. A po gradu mi divljaju klinci u automobilima, parkiranih kola po trotoarima do zidova zgrada da sa detetom u kolicima ja idem kolovozom... Da li policija reaguje? Ne naravno - boje se...

Ziveo sam u USA - na osnovu nase dozvole sam dobio njihovu, samo uz polaganje smesnog testa. Vozio sam prebrzo jedne noci - kaznu sam platio 180$, a sto mi je poskupelo osiguranje u naredne tri godine kostalo me je oko 3000$. Pa ti sine juri... Jos - u toj istoj USA policajac ne sme da me zaustavi ako nisam napravio prekrsaj. Nema ono 'rutinska kontrola', da mi iscitava dokumenta jer mu je tako doslo. Ako se cela ulica blokira i zaustavljaju svi - to da, a selektivno zaustavljanje je zabranjeno.

Drakonske kazne su potrebne, ali najvise za sumanutu voznju, preticanje kolone, uletanje u kolonu, preticanje iz desne trake i slicne bezobrazluke koje svi vidjamo po ulicama.

Nenad

pre 15 godina

Što se tiče samog zakona, on ne treba da bude sama prepiska zakona o saobraćaju neke zemlje. Da bi dobili dobar zakon, potrebno je da se uradi studija gde će se uzeti primer od najmanje 20-tak zemalja gde se taj zakon najbolje pokazao u praksi, otkloniti nedostatke pojedinačno i sve to pretočiti u jedan kvalitetan zakon o saobraćaju. Slažem se i sa onima koji kažu da je potrebno uložiti i u samu tehniku, jer je naša policija opremljena, najblaže rečeno, jadno (ne treba se utrkivati sa razvijenim zemljema, ali treba koliko-toliko održati korak sa njima). Što se tiče uvoza starijih (i kvalitetnijih) automobila, i samim jugom se može upravljati bezbedno ako se redovno održava (u servis se ne ide samo kad auto stane, već i radi provere, što većina vozača ne primenjuje u praksi, već se traži opravdanje u zastarelosti auta, a i stariji strani automobili se u inostranstvu redovnije održavaju od novih). Zakon o uvozu polovnih automobila nije donet da bi se zaštitila zastava (inače bi imali ograničenje i na kupovinu novih auta) već zbog zaštite životne sredine (najniži standard euro3). Zašto se ti automobili izbacuju sa zapada? Ne zato što su loši, već zato što je njihovo održavanje izuzetno skupo (redovna zamena katalizatora - raspitajte se o cenama, mnogo veće takse za registraciju...), tako da, ako bi trebalo ispratiti evropske standarde o zaštiti životne sredine u Srbiji (a takav zakon će biti donet ako se želi ulaz u EU) zapitajte se koliko bi vas taj auto koštao.

razum

pre 15 godina

Ma izmišljamo toplu vodu. Samo treba povećati globu i dovesti policiju u red. Šta to vredi što policija neće naplaćivati kazne na licu mesta, kad neće ni pisati prijave. Problem nije u zakonu nego u njegovom sprovodjenju. Iks puta smo svi videli kako pojedinci prave krupne prekršaje pred očima policije, a ovi ništa...

maja

pre 15 godina

Za sigurnost dece u saobracaju je NAJVAZNIJE primena AS - autosedista, namenjenih njihovom uzrastu. Ako novi zakon to ne ukljucuje kao obavezu, onda njihova briga za sigurnost dece nije potpuna.

malosanac

pre 15 godina

Ja sam inače vozač. Prošao sam celu Srbiju i pola Evrope. Doživeo sam jedan udes samo sa manjom materijalnom štetom ali sam video mnogo njih i malih i velikih. Znam mozda za jedan ili dva slučaja da se neko udavio ili zapalio zato što je bio vezan. Ali zato, znam mnogo, mnogo slučajeva gde je pojas ljudima spasio život. Naročito je koristan u gradu, pri gustom saobraćaju, pri brzinama od 40-50 km/h. jer je momentalno zaustavljanje, pri toj brzini jednako padu sa 10 i više metara. Nedao dragi Bog da se ikom desi, ali se ipak dešava i to, po pravilu, kad se najmanje nadate. Pamet u glavu da ne izleti kroz šoferšajbnu!

pop

pre 15 godina

Pitam se da li ovaj zakon moze da spreci policajce, da me recimo na putu od Uzica do Leskovca, zaustave pet patrola, zadrzavaju me po pola sata svaka, iako nisam napravio prekrsaj? Izivljavaju se sa vozacima teretnih kombi vozila!

driver

pre 15 godina

Nekoliko vas podržava oduzimanje vozila sa argumentom da je to u redu jer auto može da postane smrtonosno oružije. Sve može da se iskoriti kao oružije. Argument je krajnje smešan.

Hipotetički: Prilikom jake oluje sruši se odžak sa moje stare kuce i ubije prolaznika da li treba da mi oduzmu kucu? Ne naravno, jer je to moja imovina, al zato mene treba da strpaju u zatvor zato što nisam popravio odžak na vreme. Isto ako ubijem čoveka jer sam bio pijan glupo je oduzimati vozilo zbog vožnje u pijanom stanju, dovoljno je oduzeti dozvolu i odslužiti odgovarajaucu zatvorsku kaznu.

Oduzimanje nečije privatne imovine je narušavanje slobode.

Problem teških prekršaja se jednostavno rešava oduzimanjem dozvole a vožnja bez dozvole se kažnjava direktnom zatvorskom kaznom.

Goran

pre 15 godina

Apsolutno je tačno da je siledžijska vožnja i bezobrazluk glavni uzrok 95% nesreća.

Tačno je da policija ne kažnjava siledžije (koje se po pravilu voze u besnim kolima ili džipovima), jer njih ne sme ni da zaustavi.

Kad bi se i postojeći zakon primenio kako treba i na svakoga, to bi bilo dovoljno za početak. I kad bi Policije bilo tamo gde treba, gde se svakodnevno bezobrazlukom ugrožavaju savesni vozači. Snimite samo one koji voze zaustavnom trakom na Gazeli, koji skreću iz pogrešne trake da ne bi sačekali svoj red, koji se parkiraju u Bulevaru na kolovozu, koji pretiču na duploj punoj na Ibarskoj, kojima ne rade zadnja stop svetla i slično.

Vezivanje pojasa, kao minimalna kazna je najmanje važno za ponašanje u saobraćaju. On samo štiti od bahatih vozača. A policija najviše voli da kažnjava moguće žrtve, a ne vinovnike. Jer su sigurni da će lakše da naplate minimalnu kaznu nekom jadniku, nego visoku nekom u Audiju koji pretiče preko duple pune.

Prema tome, POLICIJO, radi svoj posao po Zakonu, ali svima po zasluzi.

I uredite signalizaciju (semafore, obeležavanje kolovoza, znakove, table...) tako da olakšaju, a ne otežavaju saobraćaj.

milic

pre 15 godina

Sa vecinom predloga za sto skorije donosenje Zakona se slazem jer ne znam sto su morale proci 3 godine da bi se doneo Zakon.
Zabraniti alkohol, upotrebu mobilnih na bilo koji nacin i placanje kazne na licu mesta ali zato dati nesto para, kada se mogu naci za poslanicke plate neka se nadju i za uvodjenje tehnike, u cilju snimanja saobracaja i belezenja kamerom sta se desava pa onda slati racune za naplatu. Sada se meri brzina kretanja vozila u ul. Tresnjevog cveta koja nema ni ceo km pa se ne moze ni razviti brzina, ali se zato ne kontrolise izlazak sa parkinga pored ENJUB-a pa se vozi u suprotnom smeru.
Pare nikako u ruke ni jednom policajcu jer pare coveka kvare.
Zakon sto pre a ako moze i po hitnom postupku jer su saobracajne nezgode prevazisle svaku meru jer smo nedisciplinovani.
O oduzimanju automobila mozda treba razmisliti jer nismo jos tako bogato drustvo ali sve ostalo sto je komentarisano u pozitivnom smislu treba primeniti.

predrag

pre 15 godina

da pomenem problem sa prevozom rasutog tereta.
Mislim da je u svim zemljama u Evropi obavezno prekrivanje rasutog tereta na teretnim vozilima,avozilo koje nema odgovarajuću mrežu ili drugu zaštitu rasutog tereta mora biti obavezno isključeno iz saobraćaja.
Na našim putevima su horor filmovi sa rasipanjem uglja,šljunka,cigle,kamena veličine manje stene i sl. koji se rasipa po putevima i tako razbija ferove,vetrobranska stakla i ostale frontalne delove na automobilima pa ugrožavanje života vozača i putnika.
Kada se obratite policajcu oni kažu da po našem zakonu ne mogu da isključe takvo vozilo iz saobraćaja.
Ja sam jednom prilikom imao oštećenje na svom vozilu od uglja koji je pao sa kamiona i kada sam se obratio policijskoj patroli na putu rekli su da ne mgu gotovo ništa da mi pomognu.
Čak je jedan od policajaca u šali rekao da je njihov posao da pljačkaju narod sa radarima i nastavili su da pedantno slikaju vozila koja su prolazila ignorišući moju prijavu jer su nemoćni zbog lošeg zakona.

Postar

pre 15 godina

A sta cemo sa narkomanima u saobracaju, posto se prisustvo opijata pronalazi tek u krvi, a cim su ih poslali na vadjenje krvi, znaci da su vec napravili neku tesku nesrecu.

Zrinka

pre 15 godina

I ovaj saadasnji zakon bi bio dobar kad bi se primenjivao. Da vam dam primere?
1 Primer:
Vozim 40km/h sat i zaustavi me milicija jer je dozvoljenio 20 (znak nisam videla) U tom trenutku ispred njih pretice me tip sa nekom "stukom" i vozi ,brat bratu, 100km/h i patrola na to nije ni trepnula.
2 primer:
Na semaforu cekam zeleno svetlo i ispred mene su jos dva "krsa". S druge strane raskrsnice milicijska patrola ceka uparkirana na na 5 metara od raskrsnice (prekrsaj).Za vreme crvenog svetla pretice nas auto koji vise lici na avion a tako i vozi, na raskrsnici na kojoj je crveno svetlo - milicija ne regauje, Zeleno svetlo se pali mi prolazimo kroz raskrsnicu- milicija nas zaustavlja da smo prosli kroz crveno iako je bilo zeleno svetlo
Pitanje:
Hoce li u takvim slucajevima da mi oduzimlju bodove?

pera

pre 15 godina

Nedavno sam vozio od Batocine ka Kg, na delu auto puta gde je brzina ogranicena na 100km/h.Bio sam zaprepascen kada me je pretekao autobus "Autosaobracaja". S obzirom da sam vozio na granici ogranicenja, to znaci da je bus vozio oko 110km/h. Na mestu drugog vozaca primetio sam da se vozi uniformisano lice-policajac!
Mislim da nikakav Zakon ne moze popraviti stanje u nasem saobracaju. Samo PRIMENA tog Zakona moze zauzdati bahate i nesavesne vozace, korupciju i sve ono sto je nase drumove pretvorilo u moderna stratista.

ahil

pre 15 godina

Cinjenica da se svaki zakon postuje ako su kazne za prekrsaje visoke i ako se one kao takve pravilno koriste. Zelim da kazem da se mi u Srbiji srecemo sa velikim brojem vozaca koji ne postuju zakon o saobracaju i koje treba kazniti jos ostrije nego sto je predvidjeno u novon zakonu. Veci je problem sa policajcima koji primaju mito sto je javna tajna i razlog ovolikog broja saobracajnih prekrsaja svodi se na to da svako ima svog nekog u saobracajnoj policiji, poziva se na njega ili gura novac saobracajcu, koji se bas ne predomislja mnogo da ga uzme. Moje misljenje je da ce ovim zakonom jos vise doci do izrazaja podmicivanje policajaca. Nazalost

Goran

pre 15 godina

Novi zakon o saobracaju? Sta bi sa novim putevima? Pretpostavljam da je prva solucija jeftinija i da puni budzet umesto da ga prazni...trenutno sam u Engleskoj i za mesec dana nisam video ni jednu rupu na putu, putna mreza fantasticna...jezim se od povratka na srpski "asfalt"

Dax

pre 15 godina

Evo price o korumpiranosti policajaca iz licnog iskustva. Moj drug je vozio, a ja sam bio suvozac. Ogranicenje je bilo 60, a on je vozio 71-po radaru. Medjutim, policajci su stali na pocetak deonice gde su sa LEVE strane izvodjeni minimalni radovi. Bilo je 22h uvece. Oni su stali tu, jer sa leve strane, negde po zemlji stoji znak koji su putari naslonili na neku drvenu konstrukciju, gde je navodno pisalo 40. Ispalo je da se kretao 31 km/h vise od dozvoljenog. Logicno je da ako se kreces desnom stranom, gledas znakove sa desne strane, a oni MORAJU biti vidljivi. Skontali smo da je fora u pitanju, ali se njihovo vazi. Poceo je malo da zavrce i na kraju trazio pare. Mi toliko kod sebe nismo imali, ponudili to sto imamo nasta je on odreagovao recima :"Nismo na pijaci"!Nastavak njegov:"Nista,ako bude bilo POSLA, necu ti pisati, a ako ne....ne znam,hajde idite"(podatke je vec zapisao)
Naravno,posle godinu dana kazna je stigla, oko 100 evra i tri meseca zabrane na dozvolu. Drugar se zalio, ispricao sve ovo sto sam i ja vama sada, ali nije vredelo. Znaci oni mogu da traze, uzimaju mito, a nama ostaje da se nadamo da ce biti bolje sa novim zakonom. Pitanje: Ko ce nas spasiti od takvih mahinacija policije da nas kaznjava na izmisljene prekrsaje??? Priznajemo da smo isli 11 km/h vise, ali ne i 31 km/h.

pazi zena vozac

pre 15 godina

Zakon ko zakon, ali oduzimanje vozila i starateljstva mi je apsurdno. Kao vozac i roditelj, najbitnije mi da edukujem svoju decu o bezbednosti u saobracaju, dajuci im primer, kada vozim auto ili bicikl ili pešacim. Mislim da je porodica, kao celija drustva, izgubila svoju svrhu u vaspitnom smislu. Tri reci su mi u glavi kada sednem u auto:bezbednost, rastojanje i brzina. Odgovornost je stvar koja se uci... i da se nauciti.