Region pozdravlja novu vladu

Zvaničnici država regiona pozdravljaju formiranje vlade u Srbiji, ocenjujući da će to pomoći evropskom putu cele regije.

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 08.07.2008.

03:17

Default images

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da je uveren da će odnosi između crnogorske i nove vlade Srbije ići "boljom i snažnijom dinamikom nego sa prethodnom vladom" i da će se te dve vlade vrlo brzo baviti konkretnim pitanjima.

Crnogorski predsednik je, na konferenciji za novinare na Cetinju, nakon razgovora sa hrvatskim predsednikom Stjepanom Mesićem, rekao da dve zemlje imaju prostora za snažnu ekonomsku saradnju.

"Mnogi infrastrukturalni projekti, pre svega obnova pruge Beograd-Bar, nisu išli onom dinamikom kojom je Crna Gora želela, ali očekujem da će dve vlade kroz intenzivnu komunikaciju dogovarati konkretne projekte, kao i da će po pitanju državljanstva postupak dogovaranja ići mnogo ažurnije", kazao je Vujanović.

Mesić: Evropski put regije

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić pozdravio je formiranje proevropske vlade Srbije, uz obrazloženje da "izolovana Srbija nije potrebna regiji, Evropi, ni građanima Srbije".
Stjepan Mesiæ (FoNet, arhiv)
On je kazao da ta vlada mora "pomoći da se u Srbiji stvori ambijent gde će njeni građani shvatiti da svoju sreću i zadovoljstvo moraju tražiti u granicama Srbije, a ne izvan njenih granica".

Mesić je kazao da, nakon svega što se desilo, svi moraju izvući pouku, ali moraju i građani Srbije.

"Za nas je bilo zabrinjavajuće da su odgovorni ljudi na čelu velikih stranaka ponovo postavljali pitanje granice Hrvatske i Srbije. Svakako da na takvoj politici ne bi mogli graditi naše prijateljske i međusobne dobre odnose", rekao je Mesić.

On je kazao da je vlada koja se sada formira "pravi garant koji će omogućiti evropski put Srbije, a to znači i cele naše regije".

Čestitke Cvetkoviću iz RS

Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović i premijer RS Milorad Dodik čestitali su danas novom predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću izbor na tu funkciju.

"Uveren sam da ćete voditi doslednu i odgovornu politiku u cilju očuvanja nacionalnog jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, političke stabilnosti i ekonomskog napretka Srbije", navodi se u čestitki Kuzmanovića.

Kuzmanović je izrazio očekivanje da će, u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim odnosima, RS i Srbija nastaviti uspešnu saradnju i jačanje sveukupnih odnosa, u korist svih građana i naroda RS, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Dodik je Cvetkoviću poželeo da na najbolji način vodi Vladu Srbije na putu prosperiteta i evropskih integracija.

"Verujem da će Srbija sa vašom vladom ostvariti vidan napredak u svom razvoju i da će, u skladu sa osnovnim demokratskim principima, učvrstiti svoj položaj regionalnog lidera u privrednom, društvenom i političkom životu", naveo je Dodik.

Rupel čestitao reizbor Jeremiću

Dimitrij Rupel čestitao je Vuku Jeremiću na ponovnom imenovanju za ministra spoljnih poslova Srbije.

Slovenački šef diplomatije je ministru Jeremiću poželeo i puno uspeha u ispunjavanju planiranog programa rada, izrazivši pri tome zadovoljstvo zbog toga što je opredeljenje za evropske integracije među ključnim elementima programa nove srpske vlade.

Istovremeno je Rupel zapisao i da Slovenija daje poseban naglasak na odnosima sa državama jugoistočne Evrope, među kojima posebno pažljivo prati dešavanja u Srbiji, što posebno važi za "ovaj zahtevni trenutak, koji za Srbiju znači vreme evropskih prilika". Rupel je dodao i da se Slovenija tokom predsedavanja EU svim snagama trudila da se Srbija što pre približi EU, kao i da nedavno potpisivanje SSP-a može da se oceni kao "naš zajednički uspeh".

Rupel je u svom pismu Jeremiću naglasio i da je Slovenija bila i biće i ubuduće zauzeta i dosledna zagovornica uključivanja Srbije u evroatlantske integracije, koje istovremeno znače i priliku za dalje jačanje dvostranih odnosa između Slovenije i Srbije.

Alkalaj: Očekujem konkretne rezultate

Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj izrazio je danas nadu da će nova vlada Srbije ubrzano raditi na približavanju Srbije Evropskoj uniji i evropskim vrednostima, "što je u najboljem interesu njenih građana, ali i ostalih zemalja u regiji". "Bosna i Hercegovina je zainteresovana za održavanje dobrih odnosa sa Srbijom i za njihovo dalje proširivanje, jer to predstavlja garant regionalne stabilnosti i prosperiteta", izjavio je Alkalaj agenciji Beta.

On je kazao da očekuje da će nova vlada nastaviti saradnju sa tribunalom u Hagu i dodao da "obaveza Srbije da isporuči optužene za ratne zločine predstavlja jedan od ključnih uslova za njen dalji napredak ka Evropi".

"Očekujem konkretne rezultate ove vlade, a u cilju daljeg unapređenja dobrosusedskih odnosa naše dve zemlje, uz međusobno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta", rekao je Alkalaj.

Makedonska vlada čestitala izbor nove vlade

Makedonska vlada čestitala je izbor nove vlade Srbije i izrazila nadu da će novi kabinet nastaviti dobrosusedske odnose.

Portparol Vlade Ivica Bocevski izjavio je za Betu da "makedonska vlada očekuje da se saradnja sa Beogradom nastavi u duhu dobrosusedskih odnosa, i da će dve vlade podeliti zajedničku viziju o priključenju čitavog regiona u evroatlantske integracije, pre svega Evropske unije i NATO.

Kabinet presednika Branka Crvenkovskog za sada nema reakcije na izbor nove srpske vlade.

Svi makedonski mediji danas i juče izveštavali su o izboru vlade, uz komentare da je nova srpska vlada "rastrgnuta između Istoka i Zapada", te da su njeni glavni ciljevi Evropska unija i očuvanje Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: